Gurmani su vam posebna sorta. Prate sve kuvarske kanale. Imaju zbirku recepata dužu od liste sotoninih grehova. Reklo bi se da su oni što uživaju u dobrom zalogaju opušteni hedonisti koji ne haju mnogo za pravila i preciznost, ali to je zabluda. Kao što kuvar u gram mora da zna razmere sastojaka, tako i sladokusci vole rituale. Granice kojih se pridržavaju. Omeđen prostor unutar koga se onda oslobađa mnoštvo dodira, mirisa, boja, ukusa. Dakle, zakačili ste se iz nekog razloga za jednog takvog ili jednu takvu. Ono, kune se u Džejmija (Jamie Oliver) ili Gordona (Gordon Ramsey). Zna grilijardu recepata, kuva kao pet veštica na pejotlu, ima zbirku začina koju drži u neuništivom koferu, uzgaja svoje začine. Znate i sami.

Elem, odlučili ste da ih izvedete na sastanak i, naravno, pošto ste odrasli, a i želite da podelite partnerovo ushićenje za sve što je jestivo izbor je pao na – restoran. Ručak ili večera, nevažno. Evo šta NIKAKO ne smete da uradite ili u prevodu ono što MORATE da uradite, ako hoćete da ih se ‘ratosiljate’, a žao vam je da ih polijete vrelim špagetama.

foodie01 Prvi sastanak sa gurmanom

Oprezno s gurmanima

Fensi šmensi

Nikad ne zakazujte obrok u najskupljem, najfensi restoranu. Predugačno je za prve sastanke, veoma zvanično i veoma, veoma neprijatno. Osim toga možda nećete znati kojom viljuškom da se izbodete ako stvari krenu po zlu. Ostavite ‘šmensi’ restorane za trenutak kada bolje upoznate partnera i kada preskupi izlazak znači proslavu važnog trenutka.

Konceptualni restoran

Znate ono, večera u podrumu, služi se samo dunavska riba. Ili mesto na kome ima brilion salata i ništa drugo. Narodni restorani takođe ne dolaze u obzir (meksički, libanski, kineski, indijski). Šta ako ne vole baš tu vrstu hrane? Ne smeju ljuto? Imaju gasove od kima? Palačinkarnica u kojoj služe samo bezbroj vrsta palačinaca jeste zabavno kad ste već postali par i kada bolje poznajete ukuse jedno drugog. U protivnom, odlazak u najlepši francuski restoran može da se pretvori u neprijatno veče i diskusiju o alergijama i dijareji.

Ajd ti izaberi restoran

Ne. Ne činite to. Ne zalazite. Ne ubijajte ga, ne kažnjavajte je. Ako ste već potegli restoran za vašeg gurmana ili gurmanku, junački izaberite nešto. Nikako im ne prepuštajte odluku. Bolje ih odmah upucajte pištoljem od slanine i metkom od sira.

Oprezno s osobljem

Stara kineska mudrost kaže: “Onaj ko je ljubazan prema partneru, a nije ljubazan prema kelnerima, nije uopšte ljubazan.” Dakle, gde god da ste se obreli, sačuvajte živce i samo mirno. Iskažite minimum poštovanja i ophodite se prema osoblju restorana pristojno. Ne zakerajte. Vaši gurmani možda sanjaju o tome da postanu restorateri, kuvari ili bar kelneri, pa imajte to na umu kad se obraćate čak i onoj kelnerici što prevrće očima i žvaće žvaku.

Ne naručujte vino sami

Naručiti vino, a da se prethodno niste posavetovali sa partnerom to je u najmanju ruku – drsko. To što su vaši pratioc ili pratilja gurmani, ne znači da će da loču sve što im naručite. Možda rade, možda ustaju rano sutra, možda ih baš sad žiga nešto, a možda ćete omašiti vino koje ide uz naručenu hranu. Isto važi i za koktele. “Hoćemo li po jedan koktel/čašu vina?” i to je dovoljno, ne morate da se džekirate i naručujete nešto što nikom neće prijati.

food03 Prvi sastanak sa gurmanom

“Hoćemo li da ga punimo, da ga bacimo na žar ili da pravimo kobasice?”

Ne naručujte živuljke na rubu istrebljenja

Ovo se posebno odnosi na muškarce. Baš da vidim da vaša gurmanka pojede Bambija punjenog Duškom Dugouškom i poslednjim živim primerkom retkog guštera sa Sumatre. U istu kategoriju spadaju delfini, tartar biftek od tunjevine i slične ludorije. Ako već naručujete egzotične ili ljupke životinjice, bolje se najpre raspitajte o tome kod partnerke. Možda nema skrupula da izede jaja albino prepelice, ali ako ima – nagrabusili ste.

Ne naručujte školjke, škampe, jastoga

Školjke su divne. Čak i erotične. Zamislite da ste na plaži i dok vetar ćarlija, srčete slatko – slane sokove buzara. Delite zalogajčiće čistog proteinskog afrodizijaka. Sve je to divno, ali kao što rekosmo – na plaži i u osami. Ne želite da naručujete hranu koja se lomi čekićem, seče klještima, srče ili koja će da vas ubalavi do lakata. Nećete nikog zaseniti naručivanjem hrane koja je veoma nepraktična.

Ne naručujte škembiće, pohovani mozak ili slična predjela

Dakle. Za izlazak sa gurmanom nije neophodno da ga bombardujete teškim obrocima od kojih će da stenje i brekće. Možda volite miris tripica, ali šta ako vaš gurman pretenduje na manje ruralne zalogaje? Nećete nikog pridobiti naručivanjem opskurnih iznutrica, ma kako da su dobro spremljene.

Fotkanje

Recimo da ste uspeli da naručite nešto što je prikladno u nekom restoranu koji nije sa našeg spiska zabranjenih. Partnerka ustaje od stola, uzima telefon ili fotoaparat i – slika hranu pre nego što ste uzeli prvi zalogaj. Ostanite mirni i brojte do 10. Nije nepristojna, već je prava gurmanka. Drugo je ako pokuša da na licu mesta ažurira svoj blog o ishrani, onda šta da vam radimo, izabrali ste frika. Ali ukoliko vaš gurman naprosto želi da ovekoveči hrskavo ispečenu koricu pite pustite ga.

Ne nudite mu zalogaj

Ne. Ne razmenjujte tanjire. Ne stavljajte mu u tanjir. Ne nudite mu ništa na vrhu kašike ili viljuške (ne d’o Bog – noža). Ne, jeb’o te.

Birka, li birka

Vaš gurmanski partner konačno je zadovoljan izborom restorana i vašom porudžbinom i ponašanjem i ophođenjem prema usluzi i sve je potaman. I onda odjednom shvatite da već pola sata ne može da se odluči. Ne živcirajte se. To je u redu. Oni su takvi. Pitajte ih (blagim i nežnim glasom koji odaje razumevanje) oko čega se dvoume. Ponudite da naručite oba obroka ili po pola od svake porcije. U najgorem slučaju ponudite da im se priključite ili da od kelnera tražite da vam sastavi jedan poveći oval od svega pomalo.

foodie02 Prvi sastanak sa gurmanom

Ah, draga, kako si znala da je hosnfefer moje omiljeno jelo

Ako vam bilo koje od ovih pravila deluje blesavo (dobro osim onog za retke zveri, to je ipak malo, malo verovatno), onda je trenutak da se zapitate da li ste učinili dobar izbor kad ste se odlučili da muvate gurmana ili gurmanku.

Prijatno!


Vukodlak i vampirica su par iz snova koji se juri po krovovima velegrada posmatrajući vas dok spavate ili divljate po klubovima. Oslanjaju se na svoje super-moći i s obzirom na to da su zveri, baš ih briga – sve će vam kazati u lice!

Comments