Sigurno ste se bar jednom razočarali kada ste pogledali film koji je snimljen po nekoj knjizi koja vas je oduševila… a sigurni smo i da ste nekad uzeli neku knjigu da pročitate kada ste odgledali film koji vas je dotakao… Verovatno ste čuli ljude kako kritikuju neki film i podsmevaju se tumačenju knjige. Mi vam savetujemo: uvek prvo pročitajte knjigu, a evo i zašto.

Čitanjem knjige stvarate svoj unutrašnji svet

Čitajući knjigu vi sami stvarate slike i taj čarobni svet, a ukoliko vam ne smetaju spojleri, knjiga će samo upotpuniti vaše gledanje filma, jer ćete znati mnoge sitnice koje su režiseru promakle ili nije bilo dovoljno vremena da se unesu u film.

Zaplet je potpuniji

Film obično traje oko dva sata. Sad razmislite koliko vam je potrebno vremena da završite zaista dobru knjigu. Ok, slažemo se da su neki usavršili brzo čitanje, ali ono ne može da se poredi sa uživanjem i studioznim čitanjem svake scene. Kao što smo već rekli, u filmu ima mnogo izostavljenih segmenata knjige, što priču čini nedoslednom. Čitanje knjige pre filma može vam pomoći da popunite praznine koje vam ekranizacija ostavlja.

Blue Dress Girl Reading A Book Under The Tree 1024x1280 Prvo knjiga, onda film!

Likovi su “bogatiji”

Uzmimo za primer “Velikog Getsbija” – kritika visokog društva iz dvadesetih godina prošlog veka i zloglasna strana bogataša. Nik Karavej je odično opisan lik u knjizi, ali je na filmu mlako prikazan. Likovi iz knjiga često se na filmu prikazuju kao blede kopije složenijih ličnosti kakve su u knjigama.

Pravi kraj

Često se desi da se neprijatno iznenadimo krajem neke ekranizacije. Reditelj promeni kraj i ljubitelji knjige koja je ekranizovana ostanu razočarani, jer nije se tako desilo. Često se kraj promeni da bi se uklopila cela priča u vremenski okvir koji je određen za film ili kako bi mogli da naprave nastavak.

Neverovatni detalji

Još jedna stvar u vezi sa čitanjem dobro napisane knjige pre gledanja filma jesu detalji. Tolkin u “Gospodaru prstenova” tako dobro opisuje mesta, ljude, događaje da vam se čini kao da ste zaista tamo u tom zamišljenom svetu. Mnoge detalje biste verovatno propustili da primetite u filmu, da niste prvo pročitali knjigu.

Veća napetost

U filmovima priča često kreće veoma brzo i završava se bez upozorenja. Brzina priče koja mora biti smeštena u određeni vremenski okvir često umanjuje napetost koju vam knjiga pruža u celosti. Čitajući sami možete odrediti koliko dugo ćete se zadržati zamišljajući neku scenu i samim tim napetost je veća, a doživljaj priče potpuniji.


Jelena Grujin 

Comments