punkuffer PünkufférWANNABE MAGAZINE: Kada ste shvatili da bi trebalo da se bavite dizajniranjem odeće?

Marko Nenadić: U mom slučaju to se desilo veoma spontano i uz veliku Bojanovu pomoć, koji je drugi deo tima PUNKUFFER, odnosno tako što sam dobio posao njegovog asistenta u radu na kolekciji za jedan inostrani brend. Na mestu asistenta sam proveo relativno kratak period i ubrzo dobio da radim deo kolekcije. Vremenom sam otkrio mane i prednosti tog posla a onda je sve išlo svojim tokom.

Bojan Milisavljević: Odmah po završetku Škole za Dizajn u Beogradu, znao sam da me odeća i odevanje zanima i da u bavljenju garderobom i stilovima oblačenja potpuno pronalazim sebe.

Kako je sve počelo? Kažu da je svaki početak težak, a put prema uspehu trnovit. Da li je to i kod vas bio slučaj?

Ako se pitanje odnosi na početak brenda PUNKUFFER mogu slobodno reći da je ta konstatacija potpuno istinita i tačna. Projekat je započet po našem povratku iz Hong Konga gde smo radili i živeli i gde se zapravo rodila ideja o stvaranju ove priče. Zamisao je bila da se kosmopolitski duh i kultura odevanja oseti i u Beogradu… Sada nakon skoro dve godine od kada PUNKUFFER posluje mogu reći da smo u našoj nameri uspeli ali da je potrebno puno vremena i edukacije na tom polju da bi u potpunosti bili zadovoljni. Ulažemo mnogo energije, vremena, novca i radimo po 12 sati dnevno… Vrlo često su i vikendi radni, što ume biti kap u punoj čaši.

Vaše kolekcije odišu elegancijom, a posebno su mi se svideli muški blejzeri. Odakle inspiracija?

Za većinu odevnih kombinacija i komada iz kolekcije nije potrebna inspiracija već oni nastaju shodno potrebi tržišta. To je slučaj i sa muškim sakoima. Nedostatak takvog proizvoda koji je zanimljiv, savremen a sa druge strane veoma konzervativan i tradicionalan, što muški sako i jeste, je kuriozitet na našem podneblju… Otuda toliko pažnje na baš tom odevnom predmetu. Tragali smo za pravom merom i mislim da smo u tome uspeli.

Da li sarađujete sa javnim ličnostima?

Ljudi iz javnog života kupuju kod nas i naše su mušterije ali utisak je da kupuju za svoje privatne potrebe. Nismo imali prilike da vidimo našu odeću na javnim nastupima ili televiziji… Što nije isključeno da će se jednog momenta dogoditi. Nama je cilj da od običnih, svakodnevnih ličnosti pravimo zvezde, a ne da preko zvezda gradimo brend.

Gde ste do sad imali prilike da izlažete svoje kreacije?

Naša zamisao je bila da naša garderoba ne bude izlagana i pokazivana na uobičajen način, već da je kupci pronađu sami a i ona njih i da se na taj način formira krug konzumenata, a to je donekle zatvoren krug, jer se radi o pitanju senzibiliteta koji poseduju retki.

Imate li uzore, kako u oblačenju tako i u karijeri?

Nekih konkretnih uzora ili idola nemamo ni u odevanju niti u poslu. Zapravo se rukovodimo negovanjem ličnog pečata i to nastojimo da prenesemo i na naše mušterije.

Šta je IN, a šta OUT ove sezone?

Ako uopšte postoji nešto što je IN, to bi značilo da se svakako nameće nešto što je OUT, a globalna kretanja u svetu mode nam upravo dokazuju da je u opticaju toliko stilova i inspiracija da je vrlo teško odrediti granicu između ta dva. Reklo bi se da je sve IN, a u suštini sve što je dobro iskombinovano u garderobi i što odgovara pojedinačno svakom onom ko ponese neki imidž i prezentira ga kao svoj. Ako bi morali generalizovati stvari, IN je sve što je lični stil, OUT pak sve što je kopija ponuđenog.

Da li se na Balkanu može živeti od dizajniranja?

Nema neke suštinske razlike između Balkana i ostatka sveta. Svugde se može živeti od dizajna ako je dizajn prilagođen sredini kojoj je namenjen.

Plašite li se domaće konkurencije?

Konkurencija je uvek inspirativna i tera na neku vrstu konstruktivnog nadmetanja.

Imate li poruku za čitaoce Wannabe Magazina?

Poruka nas dvojice kao kreativnog tima PUNKUFFER bi glasila, svaki dan je nova inspiracija, budite svoji!

Comments