Momo Kapor je napisao: “Zvezde padaju i danju, samo treba umeti videti ih.” Meni ta misao vodi samo u jednom pravcu, a to je da zvezde padaju pravo u more i to ono divno koje čuva i okružuje jedno od ostrva iz grupe Sporada.

Skiathos pripada severnim Sporadima i najmanje je ostrvo koje možete pronaći na toj geografskoj širini i dužini. Prostire se na 48 km2, dok mu je sama obala dužine oko 44 km. Ako vam kažem da je ostrvo prepuno divnih plaža i da broji više od 66 koje su sve na južnoj strani ostrva, vi mi sigurno nećete verovati, pa ću vam ja obrazložiti iz kog razloga već četvrtu godinu zaredom idem upravo tamo. Moj mir, a pretpostavljam složićete se sa mnom, i vaš mir, nešto je najvažnije kada otputujete na odmor. Skiatos nudi upravo to. Mir, tišinu, božanstvene predele, borove šume, mnogo mogućnosti za izlete, aktivne sadržaje za one kojima su potrebni, kao i savršene romantične večeri uz more, vino, sveće… Razmislite. Možda je baš za vas isti odabir kao i za mene, a sigurno se ne vraćam svake godine tamo bez razloga.

Ukoliko putujete avionom, moram vam priznati, manji aerodrom nećete videti i doživeti. Sletanje je poprilično uzbudljivo, imate utisak da ćete dodirnuti samo dno Egejskog mora, ali nećete. Dodirnućete samo tlo boga Atosa i biće vam neizmerno zadovoljstvo što ste to učinili i poželećete da se vratite ponovo. Avionom je komotnije, jednostavnije, lakše, a sve agencije se trude da transfer od aerodroma koji je nadomak centra grada do hotela ili apartmana učine što kraćim i jednostavnijim. Ukoliko ipak idete autobusom, vaše odredište biće divan lučki grad Volos u koji ćete stići u prvim jutarnjim satima pomalo iscrpljeni, ali zadivljeni predivnim ogledanjem oblaka u plavetnom ogledalu mora. Prvi brodovi ka Skiatosu kreću oko 9 sati po grčkom vremenu i do polaska vašeg broda sedite u restoran pored luke koji vam pruža pogled čak prema planini Pilion ako je dan savršen, a biće. Međutim, onog momenta kada se ukrcate na brod, zauzmite poziciju negde na palubi sa pogledom koji vam neće dati da ga lako zaboravite. Delfini će vam prirediti pravu predstavu prateći brod, a brodsko osoblje tih dva i po sata učiniti jednostavno posebnim, brzim, a vaš odmor će početi tek tada, sa svešću da ste upravo uskočili u drugu dimenziju koja nema veze sa stvarnošću na koju ste do tog trena navikli.

Old port je stari deo grada gde su najlepse veceri uz svece i vino Put oko sveta: Skiatos ostrvo Univerzuma

Ulazak u luku ostrva je divan, pruža savršen pogled, a samu čar ostrva osetićete stupajući nogom na tlo isto kao da ste stigli avionom, možda čak i lepše nego da je bilo tako. Luka se nalazi naspram samog srca grada i glavne ulice Papadiamanti koja je ime dobila po čuvenom piscu, pesniku čija se kuća takođe nalazi u blizini.

I tu ste. Vaša avantura, odmor, reinkarnacija duše i nova poglavlja života mogu da počnu.

Dobićete mapu, videćete kako gradske plaže od Megali Amos koja je zanimljiva, pa tako i od Kukunariesa koji je prosto izmišljen za odmore. Od početne stanice iz centra grada do Kukunariesa imate 26 stanica. Ostrvo je brdovito, bogate vegetacije i put do plaža neće vam biti dosadan. Imaćete priliku da vidite mnogo toga, a sigurno je da ćete postati svesni da ste uskočili u pravi biser Univerzuma koji nam je dat kao dar na čuvanje.

Plaza Lalaria na koju ne mozete stici kad pozelite zavisi od vetrova koji duvaju Put oko sveta: Skiatos ostrvo Univerzuma

Klimatski uslovi su savršeni, južna strana je mirna, a severna je izložena vetrovima, ali je isto tako i nenaseljena, pa nećete imati potrebu da se uputite baš u svaki delić ostrva. Na plažama možete da meditirate, čitate, izranjate divne zvezde i školjke, naravno i upoznajete nove ljude, a populacija turista je uglavnom iz Velike Britanije i Nemačke. Niko vam neće poremetiti odmor, moći ćete da se opredelite za šareni hlad, ležaljke koje su u vlasništvu grada i koštaju već par godina 8 eura par sa suncobranom. Imate mogućnost da birate barove, taverne, a meštani su divni, uslužni i izaći će vam u susret u svemu u čemu bude bilo potrebno. Da opisujem svaku plažu besmisleno je, jer ih ima toliko mnogo i svaka je divna, krije neki poseban miris, utisak, tajnu. Želim vam da posetite sve, pa da sami pronađete onu koja je vama najdraža i na koju biste poželeli ponovo da se vratite.

Lejzi popodne uz finu kafu i dobro drustvo prija svakome Put oko sveta: Skiatos ostrvo Univerzuma

Grad uveče čini splet malih ulica koje se prepliću, nude mnogo prodavnica, taverni, sadržaja i za stare i za mlade. I neće vam ništa nedostajati. Imate otvoreni bioskop, koji sigurno treba da posetite, jer je tu sniman mjuzikl “Mamma Mia” i postoji čak i tura brodićem ukoliko je neko zainteresovan da poseti plaže na kojima su snimane određene scene. Preporučujem toplo i pripremite rezervne baterije za foto-aparate, trebaće vam.

Pogled oduzima dah i svaki put je drugačiji na svoj način.

Posetioci ovog ostrva uglavnom su malo drugačiji nego na ostalim ostrvima, neki kažu da su kulturniji, neki da su obrazovaniji, neki da imaju malo više novca. Ja bih rekla da su samo otvoreniji dušom, jer umeju da vide ono što mali broj ljudi danas vidi, a to su prave vrednosti i darovi prirode. One netaknute, koja je biser svake školjke u duši ovog Univerzuma. Lako vam se može desiti da sretnete neke od poznatih glumaca, političara, da ugledate Viktoriju Bekam kako pije latte u Tallassa baru na Kukunariesu, ili da ugledate Borisa Bekera kako se sunča upravo pored vas. Nemojte se začuditi, svako ko voli mir, tišinu i spajanje ličnog zadovoljstva sa onim životnim i prirodnim, može se pronaći upravo tamo.

restoran sa pogledom na Sporade i mirisom tisine i mira Put oko sveta: Skiatos ostrvo Univerzuma

Moja preporuka svakako u ovoj priči o Skiatosu jeste da pored odmora i plaže, svoje zadovoljstvo ispunite i obilaskom manastira, kao i stare tvrđave Kastro. Popijte belo, domaće vino dok prstima jedete srdele i škampe sedeći na starim, drvenim stolicama i posmatrate zalazak sunca onako zarivenih, bosih stopala u pesak ispod sebe.

Nije potrebno mnogo da bi bili srećni, potrebno je samo umeti pronaći sreću u sebi, podeliti je sa onima koje volimo, jer tamo se ide sa onima koji se vole istinski i umeti dodirnuti dubine duše, kao dubine mora. Uhvatiti pogledom zvezde dok padaju sa neba u more… Neka od njih će ispuniti i vaše želje. Vredi videti, otisnuti se i zaploviti Egejom…

Maja Wu
Comments