Kada se upletete u toksičnu vezu, teško je iščupati se i pobeći. Ali, vi ne znate kakva je druga osoba dok je bolje ne upoznate i mogu da prođu meseci, pa i godine, dok shvatite i prihvatite da imate posla sa nekim ko je nasilan, sebičan, manipuativan. Takođe je teško ne ignorisati znake upozorenja u prvom periodu, kada ste zaljubljeni i pronalazite opravdanje za svaki partnerov loš postupak. Ali ako primećujete da nešto nije u redu i sumnjate da će biti još gore, pokušajte da ne zanemarite ove rane znake, koji ukazuju na toksično i nasilničko ponašanje. 

Kada osećate da ste nervozni i napeti pored partnera, a ne shvatate tačno zašto. Uvek osećate olakšanje i opušteni ste kad ostanete sami, odnosno, kad niste u njegovom društvu. 

Pokazuje znake ljubomore – želi uvek da zna gde ste, s kim ste i šta radite i kad odstupate od rasporeda postavlja sumnjičava pitanja. 

Sugeriše vam da je jedina osoba kojoj je stvarno stalo do vas – nastoji da vas stavi u zavisnički položaj – i često vas podsećaju koje su vam sve „usluge“ učinili. 

Ne prihvata vaše NE i ne poštuje vaše granice. Postavlja se kao da bolje od vas zna šta je dobro za vas. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste


Podriva vaše samopouzdanje, preuzima inicijativu i kontrolu, ne dozvoljava vam da bilo šta radite sami i da sami donosite odluke. 

Kada ga suočavate sa njegovim greškama i ponašate se kritički, postaje ljut i uvređen i ne prihvata odgovornost – na kraju ispada da ste vi krivi i da treba više da vodite računa. 

Sabotira vaše druge odnose – sa prijateljima i porodicom. Dešava vam se da se nađete u situaciji da nemate vremena ni za koga osim za njega, jer vas stalno nečim okupira i angažuje. 

Suptilno kritikuje vaš izgled, odeću, ponašanje – podriva vaše samopoštovanje i navodi vas da se u svemu prilagođavate njegovom ukusu i zahtevima. 

Kada pokušavate da vodite zreo razgovor o svojim osećanjima i potrebama, optužuje vas da pokušavate da manipulišete – obeshrabruje vas, da biste ubuduće ćutali. 

Comments