Takođe nije pametno raskidati u besu i povređenosti – pod nabojem ne treba da donosiš nikakvu važnu odluku, a naročito ne odluku o prekidu odnosa. Tada je bolje da uzmeš pauzu, da se malo pomeriš i samuješ, da sačekaš povratak zdravog razuma i realne procene.

Pogrešno je odbaciti vezu i kada se ona stalno menja i ide iz faze u fazu – ne postoji recept za način na koji se jedna veza ispravno razvija, raste i menja, dinamika svakog odnosa je jedinstvena i posebna. Biće uzbudljivih i teških perioda, biće momenata kada ćeš se umoriti i želeti da se malo ne dešava ništa, ali i momenata kada će se emocije utišati i kada ćeš poželeti da te osećanja malo povezu i uznemire, da bi znala da je odnos živ i da strast još uvek postoji. Normalno je da se veza menja, da ima uspone i padove i da zajedno steknete razna iskustva. Neminovno je da u tom procesu jedno drugo povređujete i neophodno je da naučite da opraštate i razumete.

Ali, postoji i ono drugo – kada se odnos vrti u krug i nikako ne postaje bolji i kvalitetniji i kada osećaš duboku potrebu da se oslobodiš, da odbaciš teret, jer si stalno pod pritiskom, neispunjena i nezadovoljna. Ti možda još uvek voliš svog partnera, a možda i on tebe, ali ponekad, osećanja nisu dovoljna – već ste se sto puta oslonili na njih i uvek su vas izdala. Postoji trenutak kada treba da odlučiš da je vreme da kreneš dalje, da zatvoriš staro i otvoriš novo poglavlje svog života. Ako partner nije izvor podrške, ako se pored njega ne osećaš bezbedno, ako vaša veza ne predstavlja za tebe udobnu zonu, utočište i sigurnost, ako osećaš da je odnos toliko težak i naporan, da ti isisava energiju, da prosto sahranjuje tvoju dušu – tada se na vagu opet stavljaju sa jedne strane teškoće i problemi, a sa druge ljubav. U slučaju da osećaš da prosto više ne možeš da izdržiš, da su probijene granice tvoje tolerancije i da je odnos postao trpljenje, izvor anksioznosti, nesigurnosti, brige i strahovanja, tada je na tasu osećanja – ljubav prema sebi. Nije sebično izabrati sebe, kad izbor dođe dotle, ti ili on. Ponekad je to najteža odluka sa kojom se suočavaš, ali kad je jednom doneseš, kad odabereš sebe i posvetiš se svom životu, u svim sledećim kriznim trenucima sa sobom i sa nekim drugim partnerom, znaćeš da si tada ispravno postupila. Ljubav prema sebi i poštovanje svojih potreba, želja i snova, uvek je ispravan izbor. Ponekad, to znači ostati uprkos svemu, a ponekad, okrenuti se i otići bez osvrtanja.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments