Naši preci uživali su u pogodnostima koje nam danas, nažalost, nisu dostupne. Koktel zabave su jedna od njih.

Zabaviti se u ludim pedesetim i šezdesetim godinama bilo je tako lako. Ovi koktel skupovi imali su posebnu draž, vintidž notu za kojom sanjamo danas. Nestajanje koktela krenulo je postepeno, a onda i u potpunosti nestalo. Danas se ovaj duh probudi jedino preko tematskih žurki, koje se ponekad naprave, da ne kažemo “jednom u sto godina”.

Ove zabave sa ukusom i stilom, nezamislive su danas iz nekoliko razloga. Centar društvenih zbivanja postali su barovi, a socijalizacija se polako svela na online druženja. Ipak, mi mislimo da treba vratiti duh starih vremena i zbog toga vas vraćamo u vreme crno-belih slika, koktel haljina i ispijanja pića uz zvuke lagane muzike. Priznajte, život pedesetih je ipak imao smisla.

Slika 110 Razlozi zbog kojih treba vratiti koktel zabave

Ovako je to izgledalo nekada

Mogli ste da pijete koliko hoćete, a da ne potrošite veliku sumu novca

Nekadašnji kokteli zamenjeni su martinijima. O ceni pića danas i da ne pričamo. Troškovi za život su se znatno povećali, a danas, posećivanje bilo kog događaja podrazumeva i posebnu garderobu. Jedna flaša dobrog vina bila bi dovoljna da se intimni skup iz šezdesetih vrati, ali neki se ipak pre odlučuju da budu u skladu sa vremenom u kom žive.

Izlazim, znači ne znam za sebe

Današnji izlasci vikendom pretvorili su se u klasično opijanje. Konzumiranje alkohola u neograničenim količinama se podrazumeva, a izlazak je izgubio smisao koji je imao nekada, a to je viđanje i druženje sa prijateljima.

Muškarci u odelima, žene u svečanim haljinama

Znalo se da koktel petkom uveče zahteva spremanje i nošenje najlepših haljina iz garderobera. Muškarci su bili galantni, a žene svedene i elegantne. Frizure iz tog vremena oduševljavaju, muzika opušta, a šarm tog vremena podseća nas na nešto uzvišeno.

Mogli ste ostati na zabavi koliko želite

Ovo je bila zabava bez ograničenja, vremenskog ili bilo kakvog drugog. Provod su režirali sami, a na izvol’te je bilo hrane, pića i vremena u neograničenim količinama. Sve dok nas opije čarobni ukus koktela.

Nisi se oblačio da zadiviš, već…

Već zbog sebe i osećaja sigurnosti. Skupa haljina nije bila obavezna, a svako je nosio glamur sa sobom bez mnogo preterivanja i naglašavanja istog. Znalo se jedno: stil se ne kupuje, već stvara.

Koktel čavrljanje bilo je zanimljivo svima, kao što je danas nama uživanje u sledećim slikama.

Slika 210 Razlozi zbog kojih treba vratiti koktel zabave Slika 38 Razlozi zbog kojih treba vratiti koktel zabave Slika 44 Razlozi zbog kojih treba vratiti koktel zabave Slika 53 Razlozi zbog kojih treba vratiti koktel zabave Slika 62 Razlozi zbog kojih treba vratiti koktel zabave

Violeta Stojanović

Comments