Većina nas već razmišlja o letovanju. Međutim uglavnom svi mislimo o tome kakav ćemo kupaći kupiti, koji koktel naručiti i koje haljine nositi dok šetamo rivijerom.

Ipak, pre nego što se zaletite i uskočite u vodu, pa otplivate na pučinu, razmislite o tome kakva vas sve stvorenja vrebaju sa morskog dna.

Predstavljamo vam sedam najbizarnijih morskih stvorenja:

Riba-sekira

Da bi našli ova malena, ali zastrašujuća stvorenja, ronioci moraju da zarone u ekstremne dubine. Ove ribe izgledaju kao neki strašni duhovi. Međutim, one niti su velike, niti opasne po ljudski život. Ali moramo priznati da izgledaju strašno, te da ne bismo voleli da ih sretnemo.

Kako biste je videli morate zaroniti na dubinu od barem 50 metara i to u Tihom, Indijskom ili Atlantskom okeanu.

Grudvasta riba-sekira

Izgleda kao hrpa sala, a i proglašena je za najružniju životinju u 2013. godini. Ona nema nijedan mišić u organizmu, a hrani se tako što samo otvori usta i pluta, apsorbujući sve hranljive materije na koje usput naiđe, bez imalo utroška energije.

ocean creatures hatchetfish orange Razmisli pre nego što zaplivaš: Najbizarnija morska stvorenja

Zmijozuba riba

Ova riba je poput podvodnog pitbula, ali sa zlatnim srcem. Uprkos svom zastrašujućem izgledu, ona je potpuno bezopasna. Ova riba je zapravo skoro slepa, pa svojim izgledom želi da zavara i da zaliči na predatora, ali zapravo ona će pre udarati u stvari, jer ne vidi kuda pliva. Ova riba ima najveće zube u odnosu na veličinu tela, ali ne brinite, nećete je sresti, jer živi na 5km dubine.

ocean creatures blobfish Razmisli pre nego što zaplivaš: Najbizarnija morska stvorenja

Morski krastavac

Ovo stvorenje nema mozak i samo plovi i hrani se česticama koje sretne usput. Oni mogu da regulišu nivo kolagena u sebi. Ukoliko žele da se smanje, oni će izbaciti kolagen i smanjiti se. Takođe, ukoliko žele da se povećaju, mogu, kao i da kroz svoj anus izbace unutrašnje organe kako bi zastrašili predatora.

ocean creatures sea cucumber giant Razmisli pre nego što zaplivaš: Najbizarnija morska stvorenja

Goblin-ajkula

Naučnici je nazivaju živim fosilom. Ona postoji već 125 miliona godina. Njih ćete teško sresti, jer su veoma retke i trude se da se sakriju u morskim dubinama. Jedna je donesena u Japan kako bi živela u akvarijumu, ali je ubrzo umrla.

ocean creatures goblin shark Razmisli pre nego što zaplivaš: Najbizarnija morska stvorenja

Flamingo puž

Ovaj puž apsorbuje sam svoj otrov i tako sam postaje otrovan. Njegova zanimljiva spoljašnjost tera ronioce da se utrkuju i pokušavaju da ga ponesu sa sobom kao suvenir.

ocean creatures flamingo tongue snail close Razmisli pre nego što zaplivaš: Najbizarnija morska stvorenja

Riba ribolovac

Iz kičme ovog stvorenja raste svetleći pipak, kojim ona privlači druge predatore, koje će na kraju pojesti. Kada su naučnici proučavali ove ribe, shvatili su da su sve ženskog pola i da ispod njih imaju zakačene parazite. Međutim, kasnije se ispostavilo da to nisu paraziti, već mužjaci ove vrste i mužjak bukvalno zavisi od ženke, jer dele cirkulatorni sistem.

ocean creatures angler fish bright Razmisli pre nego što zaplivaš: Najbizarnija morska stvorenja

Lenka Gatić

Comments