Postoje neke fraze po kojima možeš da prepoznaš da se on više ne oseća kao tvoj partner – da je možda već taj osećaj i potkrepio nekim (ne)delima, da ga nerviraš (možda i zato što mora da krije nešto od tebe i što se oseća krivim) i da zapravo razmišlja o tome da prekine vezu. Ove rečenice su znaci upozorenja da je on nezadovoljan, a da li ćeš pokušati da otkriješ i shvatiš čime ili ćeš pustiti stvari da se dokotrljaju do svog kraja, zavisi od toga koliko je tebi (i čega) već preko glave.

U mnogim vezama periodi nezadovoljstva u kojima bi došlo do prekida, posluže partnerima da se otvore – da možda po prvi put budu potpuno iskreni i ogoljeni u svojoj ranjivosti, kao i u svom besu i nezadovoljstvu i da ih to ohladi, osvesti i navede da se preispitaju, a kad to učine, da reše da ne žele da ostanu jedno bez drugog i da žele da poprave svoj odnos (koji je možda došao do ivice provalije baš zbog nedostatka iskrenosti, otvorenosti, ranjivosti i razmene svih osećanja koja su se pojavljivala).

Naravno, možda je to kraj, a možda je taj kraj i olakšanje koje najzad dolazi posle napetog perioda i nagomilanog nezadovoljstva. Pa, kad se on oseća tako, izgovara (uglavnom povišenim tonom) sledeće stvari:

“Ne moram sve da ti objašnjavam“

Ne mora, stvarno. Ali ako je odjednom prasnuo ili krenuo da te optužuje kako ga ispituješ gore nego inkvizicija (a ti si pri tom samo htela da saznaš kako je proveo dan) on ili krije nešto što mu je teško da iznese na otvoreno, jer će to zahtevati suočavanje i odlučivanje, ili mu se stvarno smučilo da bude u vezi i potrebna mu je njegova privatnost, samoća i sloboda. Možda se radi o njegovim kapacitetima za zajedništvo, a možda si se zaista previše prilepila uz njega i nemaš svoj život, što bi njemu ostavilo prostora za njegov.

Comments