Reči povređuju, jednako kao i dela. Kad u ljutnji i ogorčenju izgovoriš nešto bez razmišljanja, posle ćeš se kajati i trebaće mnogo vremena da se ta greška popravi. Rečenice koje se zabadaju u srce partnera poput noža, možda izražavaju tvoje trenutno raspoloženje, odnosno netrpeljivost, nezadovoljstvo i goričinu i u njima postoji oštrica istine – zato toliko i bole. Ali to što hoćeš da kažeš, može i drugačije, da ne povredi partnera, a da mu pošalje poruku o onome što želiš ili ne želiš.

„Brineš se zbog gluposti“ (potcenjivanje osećanja)

Kad to izgovoriš, izražavaš svoje nestrpljenje i ljutnju zbog toga što partner nije dovoljno priseban i bistar da razmotri situaciju na pravi način – ti lepo vidiš da to uopšte nije neki problem i nervira te što te partner time zamara. Iako je to možda sve tačno, sebično je i povređujuće pregaziti tako preko onoga što partner oseća, bez imalo empatije.

Na taj način potcenjuješ i osećanja i inteligenciju partnera. Radije pitaj „šta te toliko brine?“ – potrošićeš malo vremena dok partner formuliše suštinu svoje zabrinutosti, ali ćeš mu omogućiti da bolje razume svoju situaciju i da možda i sam dođe do toga da nema toliko razloga za brigu i da je u strahu preuveličao stvari.

Comments