Ne slušajte one koji stalno kukaju i žale se

Saslušati prijatelja, pokazati empatiju, saučestvovati ili protumačiti ono što mu se događa iz svoje perspektive, koja može da osvetli problem iz novog ugla i pomogne prijatelju da se orijentiše i pronađe rešenje – jedini je razlog zbog koga želite da slušate o problemima. Ali, brojni ljudi jedino kroz kukanje i žaljenje na sve i svašta izražavaju svoja osećanja i komuniciraju sa okolinom. Njima ne treba konstruktivno rešenje, oni samo žele da se isprazne. A vaše energetsko polje nije kanta za đubre.

Udaljite se od onih koji vas iskorišćavaju

Možda nećete odmah biti svesni da je to baš tako, jer možda ni onaj ko vas iskorišćava ne radi to lukavo i proračunato, nego prosto poseže za vama jer ste mu pri ruci i računa na to da ga nećete odgurnuti i odbiti. Ovakav odnos ćete prepoznati po tome što će vam se taj neko obraćati samo kad mu nešto treba. Što je samo po sebi sasvim u redu, ako i on vama izlazi u susret na isti način. Ali ako na ovu osobu ne možete računati kad vama nešto treba, a ona na vas uvek može, izjednačite tu računicu. Udaljite se.

reci ne Recite ne negativnim porukama

Ne primajte udarce upućene vašem samopoštovanju

Možda ste skloni preispitivanju i niste uvredljivi. Ali setite se da treba da reagujete uvređeno, ako neko potkopava vaše samopoštovanje. Napada i osuđuje ključne vrednosti koje vi negujete. Ismeva vaša interesovanja i gađa vas baš tamo gde se osećate radosno i ostvareno. Tu nema tolerancije i nije potrebno tragati za razlozima. To je nepoštovanje vaše ličnosti, vaše autentičnosti i vašeg dostojanstva. Sasvim je u redu da se strogo obračunate sa podrivačem, blokirajući svaki njegov udarac. Najbolje totalnom distancom.

Aleksina Đorđević

Comments