Mnogi imaju problema sa tamnim krugovima ispod očiju, i muškarci i žene. Taj problem je izraženiji kod osoba sa svetlijim tenom, dok su podočnjaci kod tamnijih osoba manje primetni. Zašto se javljaju? Postoji mnogo razloga… Zbog prehlade, manjka sna… Da biste ih sakrili često je potrebno više šminke, pa se može dogoditi da izgledate neprirodno. Izdvojili smo za vas nekoliko efikasnih načina kako ih možete sakriti ili neutralisati. Odaberite odgovarajući vid za borbu protiv podočnjaka i rešite ih se jednom za uvek!

Naspavajte se

Ukoliko iza sebe imate neprospavanu noć, sigurno ćete ujutru izgledati iscrpljeno, bledoliko i ispod očiju ćete imati podočnjake i nepoželjne “kesice”. Ako ste već od onih koji imaju hronične probleme sa podočnjacima, verujte nam da ne želite da štedite na snu. Odvojite vreme za miran san… Sedam-osam sati je dovoljno.

Slika 24 Rešite se podočnjaka... Za stalno!

Prvi korak u borbi protiv podočnjaka jeste da saznate zašto imate problem sa tim

Zaštitite lice

Svi znamo koliko je važno ne izlagati se Suncu i da je poželjno zaštititi kožu kremama. Međutim, kreme i šeširi čine čak i više od zaštite od Sunca. Sprečavaju porast pigmenta na licu i na taj način neutrališu mogućnost pojave podočnjaka.

Izbegavajte poroke

Podočnjaci često mogu biti uzrok preterane konzumacije kofeina ili alkohola. Većini je potrebna kafa, makar jutarnja, ali trudite se da to bude i jedini unos kofeina u toku dana. Naravno, u konzumiranju alkohola nikada ne treba preterivati, a podočnjaci su samo jedan od razloga…

Zadržavanje tečnosti u telu

Ponekad zadržavanje tečnosti u organizmu može uzrokovati pojavu podočnjaka. Prema savetima mnogih doktora, spavanje na leđima je dobro u borbi protiv tamnih krugova ispod očiju. Pored toga, korisno je i podići glavu dodatnim jastukom.

Unosite vitamine u organizam

Vitamini nisu samo za decu u razvoju, već su neophodni svima! Hranite se zdravo, unosite što više vitamina u toku dana i šanse za pojavu podočnjaka će biti sve manje.

Slika 35 Rešite se podočnjaka... Za stalno!

Pravilnom ishranom i zdravim životom u borbi protiv podočnjaka

Nasledni podočnjaci

Nažalost, može se dogoditi da imate podočnjake jer vam je to urođeno, a ne zbog nenaspavanosti ili loših navika. U tom slučaju najbolje je da se posavetujete sa doktorom u vezi sa tim koju hranu bi trebalo da konzumirate, ili da pitate dermatologa o preparatima za dodatnu negu kože.

Ostavite cigarete!

Ukoliko vam je potreban još neki razlog da ostavite iza sebe ružnu naviku paljenja cigareta, imate ga! Pušenje minimizira pigmentaciju kože, doprinosi njenom starenju, uništava je i uzrokuje podočnjake.

Izvor fotografija: fsquarefashion.com, fulmasti.com, studio229.net


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments