Postoje pravila za korišćenje retinola – da. U pitanju je skincare proizvod o kome se najviše priča… dobro, možda malo manje nego o kremi sa SPF-om. Retinol se nalazi na listi preporuka skoro svih influensera-dermatologa zbog čega ovaj proizvod svako želi da isproba. Međutim, retinol dolazi uz dugačku listu uputstava, ali ne brinite – sve se može natenane ispratiti.

Retinol i retinoidi

Postoji više vrsta retinoida i svi se razlikuju po jačini. Svi retinoidi su derivati vitamina A i razlika je upravo u koncentraciji ovog vitamina. Retinoinska kiselina, koja je poznata i kao Retin-A ili Tretinoin, ima najveću koncentraciju vitamina A i može se dobiti samo uz recept. Najčešće se koristi u borbi protiv akni i upalnih procesa na koži. Ako biste poređali ovaj proizvod po koncentraciji vitamina, to bi izgledalo ovako – retinal, retinol i retinol esters.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Šta je retinol?

Retinol je reč koju smo usvojili i koju koristimo kad su u pitanju gotovo svi proizvodi sa vitaminom A, iako je pravilno govoriti retinoid. U pitanju je “porodica” u koju spadaju razni derivati koje smo prethodno naveli. U našem organizmu se prirodno luči retinoinska kiselina što znači da ne dolazi ni do kakvog “pretvaranja”, već da naša koža samo upija ovaj sastav koji mu, u manjoj ili većoj količini, nedostaje. Svi ostali derivati vitamina A, kada se nanesu na kožu, budu na određen način promenjeni.

Pročitajte i ovo: Retinol i vitamin C: Prednosti i mane i da li mogu da idu zajedno?

Zašto postoji ovoliko pravila kada je korišćenje vitamina A u pitanju?

Činjenica da ne možete samo da kupite bilo koji od ovih proizvoda i samo da ih nanesete na lice – u velikoj meri odbija ljude. Bitno je da kažemo i sledeće – ako se jednom zainteresujete za vitamin A i njegovu primenu, nećete prestati da ga hvalite. Pre nego što nastavimo sa tim da vaša skincare rutina zaista mora da sadrži neki od ovih derivata vitamina A, moramo da obratimo pažnju na to koliko je bitno da se pridžavate pravila. Kada se u vašu rutinu ustali vitamin A i vaša koža ga prihvati – znaćete da smo bili u pravu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Retinol, između ostaog, može da pojača lučenje kolagena i elastina što će, naravno, pomoći vašoj koži in the long run. Ovaj ste proizvod ranije mogli da vidite samo i anti-age linijama ali sada je postalo jasno da pomaže svim tipovima i zrelostima kože. Korišćenje retinola učiniće da vaša koža bude puna volumena i da izgleda zdravo nakon samo nekoliko nedelja. Otpozdravićete nepravilnosti i neizjednačen ton dok će se proširene pore sa površine kože znatno umanjiti. Pravila korišćenja retinola nisu previše komplikovana, zbog čega prelazimo na Yes i No segment.

Retinoid YES & NO

Izuzetno je važno da pronađemo odgovarajući derivat vitamina A za našu kožu. Zato postoje ova pravila korišćenja retinola, jer može do dođe do kontraefekta. Retinoidi se nazivaju i zlatnim proizvodom skincare rutine jer smanjuju vidljivost pora, ukljanjaju ožiljke od akni i izjednačavaju ton. Što je, naravno, glas za yes!

No ćemo reći samo ako ne ispratimo pravila korišćenja retinola, jer samo tad može doći do određenih komplikacija. Kada se konsultujete sa svojim dermatologom ili kupite retinoid koji je najslabiji od svih, bitno je da počnete da ga koristite svakog drugog dana. Na taj način ćete privići svoju kožu na ovaj proizvod i neće izazvati nuspojave do kojih može da dođe.

Pročitajte i ovo: Savršena skin care rutina postoji – i možete je postići u samo 5 koraka

Druga stvar koja je veliki no no je da retinoid nanosite nakon što nanesete svoju hidratantnu kremu. Ako do sada niste koristili njedan retinoid, velika preporuka je da nanesete deblji sloj hidratantne kreme i da onda nakon nanesete retinoid. Takođe, nemojte nijedan retinod da nanosite u predelu brade i oko usana jer se ovaj predeo lako peruta – što će se desiti koliko god malu količinu naneli.

Treća stvar je da mala doza zaista znači mala doza. Svaki influenser-dermatolog preporučuje samo kapljicu retinoid proizvoda i najiskrenije misli samo na kapljicu. Čak i kad je vaša koža upoznata sa ovim proizvodom, nemojte misliti da vremenom treba da stavljate više.

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Milica Antić

Comments