Od drevne rimske do zapadne i vedske astrologije, Merkur je shvaćen i prikazivan kao planeta komunikacije, koja simbolizuje intelekt i želju za putovanjima. Retrogradno kretanje Merkura, koje se odvija više puta godišnje, donosi smetnje baš u tim oblastima i utiče na sve horoskopske znake, u manjoj ili većoj meri.

Ove godine, retrogradno kretanje Merkura uticaće na nas u tri navrata – ne računajući retrogradnost koja je počela u decembru 2022. i završila se 18. januara 2023. Pre nego što razmotrimo kalendar retrogradnog Merkura, da se podsetimo šta znači retrogradno kretanje Merkura – ili bilo koje druge planete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Retrogradno kretanje planeta

Kada se Merkur i druge planete kreću retrogradno, to znači da izgleda kao da se kreću unazad. Međutim, planete se nikada ne udaljavaju od svojih putanja, niti se pomeraju iz svojih orbita. Retrogradno kretanje je optička iluzija, koja se opaža kada posmatrate sa Zemlje.

U zavisnosti od brzine rotacije Zemlje i njene udaljenosti od drugih planeta u Sunčevom sistemu, određena planeta izgleda kao da se kreće unazad, odnosno, kao da naša planeta juri i ostvlja drugu planetu za sobom.

Merkuru je potrebno 88 dana da napravi jedan krug oko Sunca, za razliku od zemlje, kojoj je potrebno 365 dana – Merkur je brza planeta i kada izgleda kao da usporava, to utiče na našu percepciju i od nas zavisi da li ćemo uticaj retrogradnog kretanja Merkura prihvatiti na pozitivan način.

Retrogradno kretanje Merkura tokom 2023.

Retrogradni Merkur u znaku Bika

Od 21. aprila do 14. maja retrogradno kretanje Merkura odvija se u znaku Bika, koji je ukorenjen u materijalnom svetu i materijalističkom načinu života. Retrogradni Merkur u Biku donosi uticaj na finansije svih znakova zodijaka – fokus je na poslu i karijeri, a ne na ljubavnom životu i ovaj period  je posebno izazovan za Blizance i Bikove, koji će se boriti između potrebe da štede i da troše na skupe i luksuzne stvari. Sve u svemu, svi znaci zodijaka, će istražiti mogućnosti da poboljšaju svoje finansijsko stanje i prošire poslovne mogućnosti i delovanja. Kada je reč o odnosima, svim znacima se savetuje da održavaju granice sa ljudima, kako bi izbegli izazivanje iskustava i prešli u režim samorefleksije u kome će na manje bolan način moći da razumeju svoje lekcije.

Pročitajte i ovo: Kako da upravljate novcem ove godine – saveti za svaki horoskopski znak

Retrogradno kretanje Merkura u znaku Device

Od 23. avgusta do 15. septembra retrogradno kretanje Merkura odvija se u znaku Device – još jednog zemljanog znaka. Devica je poznata kao izbirljiva, orijentisana na detalje i praktična – poštuje pravila i fokusirana je na svoju poziciju u materijalnom svetu. Uticajem retrogradnog Merkura u ovom periodu odnosi se na transformaciju – svi znaci zodijaka trebalo bi da nauče nove veštine, ili da počnu da koriste one koje imaju, a koje su zapostavili. Fokus je ponovo na poslu i napredovanju u karijeri. Pored Devica, u ovom periodu će najsnažniji uticaj retrogradnosti osetiti i Ribe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Retrogradno kretanje Merkura u Strelcu i Jarcu

Poslednje ovogodišnje retrogradno kretanje Merkura odvijaće se od 13. decembra 2023. do 1. januara 2024. godine. Retrogradnost počinje u vatrenom znaku Strelca i astrolozi nam savetuju da se pripremimo, jer će to biti period u kome su na delu suprotstavljene energije. Svi pripadnici zodijaka mogu osetiti želju da rizikuju, traže avanture i isprobavaju nove stvari i to će se odraziti na izbor posla – mnogi će želet da se oprobaju u nečemu što ranije nisu radili. Uticaj stabilnog Jarca osetiće se kao podrška orijentisanosti na ciljeve i postignuća – svi ćemo biti vredniji i uporniji, iako ćemo možda strepeti zbog neizvesnosti.

Efekti retrogradnog Merkura tokom 2023.

Zemljani znaci – Bik, Devica i Jarac, biće najviše pogođeni uticajem retrogradnog kretanja Merkura tokom ove godine. Ali čak i vatreni (Ovan, Lav i Strelac), vazdušni (Blizanci, Vaga, Vodolija) i vodeni (Rak, Škorpija, Ribe) moraju imati na umu turbulencije u poslovnom životu i moraju biti spremni na prilagođavanje i istrajavanje.

Svako od nas može da iskoristi uticaj retrogradnog Merkura za transformaciju, stvaranje mogućnosti za poboljšanje finansija i veće stabilnosti u životu, a pomoći će i samoposmatranje i preispitivanje. Negativni uticaji retrogradnosti najsnažnije se osećaju kada ste zaglavljeni u starim obrascima, u strahu, zatvorenog srca i uma, zato iskoristite ove astorloške okolnosti da se razvijate i napredujete, savetuju astrolozi.

Pročitajte i ovo: Sve planetarne retrogradnosti koje dolaze 2023. godine

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments