Mlada i talentovana ilustratorka Rialda Dizdarević Obuljen karijeru je započela kao filmski i pozorišni kostimograf u Beogradu, a nastavila kao tražena ilustratorka u Kanadi. Među kostimografskim projektima ističe se konceptualnim kostimom za dramu „Ptice“, koji je izložen na Praškom kvadrijenalu u okviru selekcije “Show and Tell” 2015. godine. Nakon karijere kostimografa ipak se okreće ilustraciji, koju je otkrila kao svoju najveću ljubav i od tog trenutka niže uspešne projekte i saradnje, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Iza sebe već ima ilustratorski projekat za nacionalnu televiziju Srbije – RTS, edukativnu dečju emisiju pod nazivom “Sve(t) je bajka”, a među novim projektima ističe se učešćem u društveno angažovanoj inicijativi “Sale Caractère” iz Montreala, koja je osmišljena kako bi pomogla ljudima na koje je situacija sa Covidom-19 najviše uticala. Više o njenom načinu razmišljanja, kreativnom procesu, iskustvu u hrabrom praćenju svojih želja i budućim planovima u životu i karijeri – pročitajte u nastavku intervjua.

Rialda Wannabe 1 1 e1602843103293 Rialda Dizdarević Obuljen: Inspiriše me bliskost među ljudima

WANNABE MAGAZINE: Znam da je situacija trenutno u celom svetu haotična, pa za početak jednostavno pitanje – kako si?

RIALDA: Iskreno, začuđujuće mirno u svom ovom nemiru.

WANNABE MAGAZINE: Završila si umetničku školu u Nišu, pa diplomirala na odseku “Kostim” u Beogradu, a tek onda se pronašla u ilustratorskom pozivu. Da li je ilustracija nešto što te je privlačilo u svim periodima učenja ili si vremenom istraživala šta je tvoja primarna ljubav dok je nisi otkrila?

RIALDA: Crtež i ilustracija su uvek bili u velikoj meri prisutni kroz rad tokom školovanja. Kako sam volela da eksperimentišem sa crtačkim tehnikama a i usled zadataka na fakultetu, negde na polovini studiranja sam shvatila šta mi najbolje ide i da me crtež mnogo više privlači od same izrade kostima. Tada sam sve svoje vreme uložila u razvijanje i istraživanje tehnika i stilova. Uz dosta, truda ubrzo su usledili prvi projekti i to me dovodi do mesta gde sam sada.

 

MG 0789 2 e1602850351625 Rialda Dizdarević Obuljen: Inspiriše me bliskost među ljudima

WANNABE MAGAZINE: Kako izgleda otkrivati i usavršavati svoj ilustratorski stil?

RIALDA: Vrlo je dinamično i uzbudljivo. Jako je zanimljivo kada stavim pred sebe sve svoje radove i pogledam odakle sam krenula i do čega sam došla. Često teme kojima se bavim diktiraju i stil. Zatim, svaka iteracija sa novim klijentima donosi svoje čari i novo iskustvo koje se dosta reflektuje i na moje lične projekte. Takođe, možda je bitno reći da me često ne drži mesto te dosta istražujem nove mogućnosti i tehnike, i radim šta me privlači u datom momentu. Dosta se trudim da održim konstantan kontinuitet u radu, te se fokusiram na stvari koje su mi interesantne i, najvažnije, zabavljam se radeći.

WANNABE MAGAZINE: Koliko druge sfere umetnosti i umetnici utiču na tvoj rad? Iako se baviš ilustracijom, sigurna sam da postoje drugi mediji koji utiču na tvoju estetiku, možda nečije slikarstvo, fotografija, koncept, muzika, čak i literatura?

RIALDA: Jako puno. Čvrsto verujem da je i dobro nalaziti inspiraciju u drugim umetničkim poljima kao što su npr. muzika, fotografija, kinematografija… Tako primera radi, ideje za palete često nalazim u filmovima koje gledam, a inspiraciju za kompozicije i dinamiku istih – u muzici. Umetnost je zaista široko i uzbudljivo polje te je zanimljivo videti kako se svi njeni aspekti prepliću i kako mogu jedan na drugi uticati.

Comments