WANNABE MAGAZINE: Naravno, da li te nekad inspirišu ljudi iz tvog okruženja i stvarni životni događaji? Ili bolje pitanje, šta te je poslednje inspirisalo na rad?

RIALDA: Uvek! Teme mojih ilustracija su, vrlo često, jednostavni i neretko komični događaji i situacije iz svakodnevnog života. Takođe, frekventno se bavim i istraživanjem odnosa i bliskosti među ljudima. Sa tim u vezi, poslednje što me je inspirisalo na rad je prijateljstvo, te sam se bavila istraživanjem veza koje ono predstavlja i njihovog značenja kao i načina na koje se bliskost među prijateljima manifestuje.

WANNABE MAGAZINE: Umetnici neminovno svoj identitet vezuju za rad, pa su samim tim svi uspesi, ali i svi neuspesi daleko ličniji. Kako se nosiš sa teretom umetničkih blokada i koji završen projekat ti je doneo najviše radosti?

RIALDA: Verujem da je jako značajno okružiti se kreativnim i stimulišućim sadržajima, pogotovo u trenucima kada motivacija posustane te se trudim da se sa njima i borim protiv blokada. Nekada samo uzmem nov i zabavan materijal i crtam dok ne “procrtam” ponovo, a nekada pogledam neki zanimljiv film, odem u galeriju ili pročitam dobru knjigu. Često, u trenucima blokade, dobro dođe i diskusija sa prijateljima i kolegama o njihovim projektima kao i o aktuelnim kreativnim događajima. To mi uvek donese svežinu i nov ugao gledanja na, izmedju ostalog, i moj rad. Naročito me je usrećio jedan nedavno završen projekat o kom, nažalost, još uvek ne mogu mnogo da govorim. Zbog te saradnje sam bila uzbuđena od prve interakcije sa klijentom do momenta kada sam poslala finalne fajlove. Celokupno iskustvo je bilo kao iz snova i reći ću samo da će pokloni uskoro biti jos šareniji!

Untitled Artwork 15 e1602843288863 Rialda Dizdarević Obuljen: Inspiriše me bliskost među ljudima

WANNABE MAGAZINE: Da li na umu imaš neku umetnicu ili umetnika sa kojima bi volela da sarađuješ? Ne očekujem realističan i objektivan odgovor, zaista ko god ti je u glavi možeš da kažeš, pa makar to bila saradnja koja zaista nije fizički moguća.

RIALDA: Uvek prva na umu – Paloma Lanna i njen Paloma Wool projekat. Veliki sam obožavatelj svega što radi, za šta se zalaže i istražuje. Način na koji Paloma pristupa modi kroz umetnost i time stvara jedinstvene komade je prosto sjajan, te verujem bi saradnja sa njom bila pravo ostvarenje snova.

WANNABE MAGAZINE: Kako izgleda raditi za magazin, raditi animaciju, raditi lični projekat, raditi za neki brend/proizvod? Koliko ilustracija varira u odnosu na zadatak i kakvi projekti tebi najviše leže?

RIALDA: Koliko ilustracija varira, dosta zavisi od potrebe projekta i njene primene. Najviše na razlike utiču poruke koje se prenose, kao i uloga ilustracije u datom projektu. Moram reći da trenutno nemam omiljenu vrstu projekta. Možda to zvuči neobično, ali u poslednje vreme mi prija što širi dijapazon radova i klijenata sa kojima se susrećem. Prilično je uzbudljivo uplivavati stalno u nove izazove, te je dinamika promene pristupa različitim temama i zadacima nešto što mi unosi konstantnu radost i svežinu u rad.

Ukulele Player web 1 e1602843573969 Rialda Dizdarević Obuljen: Inspiriše me bliskost među ljudima

WANNABE MAGAZINE: Pre ilustracije bavila si se i kostimografijom. Šta je jedna stvar koja te kod dizajna kostima najviše privlači, iako se više ne baviš tim poslom, i imaš li najdraži projekat?

RIALDA: Verovatno je živa reč i saradnja sa ljudima nešto što mi s vremena na vreme nedostaje. Naročito u ovom periodu izolacije i nedostatka kontakta, veliki timovi mogu da zvuče primamljivo. Najdraži projekat je definitivno film “Život Traje Tri Dana” Katarine Koljević koji je svoju premijeru imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu 2017. godine. Katarina je nezimerno talentovan reditelj i divna osoba, te je svaka saradnja sa njom bila iskustvo o kome treba posebno pričati.

WANNABE MAGAZINE: Kako se razlikuje rad u Evropi u odnosu na rad u Kanadi? Ima li razlike zapravo?

RIALDA: Pa i nema neke preterane razlike osim u organizaciji. Iz ličnog iskustva mogu reći da je ovde sve mnogo organizovanije što, jednom kada se navikneš na more papirologije, dosta olakšava poslovanje. U početku mi je to bilo zastrašujuće i strano, međutim sada ne mogu da zamislim kako sam funkcionisala bez svih postupaka i pravila koje sam ovde naučila.

Comments