Roland Maure (Roland Mouret) je rođen 1961. u Lurdu, u Francuskoj. Svoju modnu marku počinje da gradi 1988. godine i sitnim koracima utabava put do slave. Zahvaljujući prethodnom iskustvu u modi (imao je prilike da se okuša kao maneken, umetnički direktor i stilista u Parizu i Londonu), lako je pronašao put do publike i kritičara. U svojoj radnoj biografiji može se pohvaliti saradnjom sa Žan Pol Gotjeom (Jean Paul Gaultier) i časopisima “Paris Glamour” i “iD”.

Interesantan podatak u vezi sa njegovom karijerom jeste da je pre prve velike kolekcije imao vrlo malo iskustva kao dizajner. Ipak, njegova prva kolekcija veoma je dobro ocenjena, a on je doneo novi pristup modi i dizajnu. Njegov moto je “Sve počinje s komadom tkanine”. Roland je pravi vizionar i dovoljan mu je jedan komad da dobije ideju za kreaciju.

Potiče iz radničke porodice i pre nego što je počeo da radi u modnom biznisu, radio je sa ocem kao mesar. Tada prvi put dolazi na ideju da eksperimentiše sa odećom, jer nije želeo da mu se vide mrlje od krvi na uniformi, pa je na licu mesta prekrajao odeću. Njegov pristup kreiranju i kasnije se dosta razlikuje od pristupa drugih dizajnera. Umesto skiciranjem modela, on do svojih krojeva dolazi drapiranjem materijala. Tako je odlučio da se u svojoj prvoj kolekciji predstavi javnosti kolekcijom u kojoj je odbacio ideju krojeva. Modeli su bili sastavljeni od mnoštva nabora pričvršćenih iglama za šešire na ključnim mestima. Ovom vidu improvizacije je pribegao zato što nije umeo da zašiva. Kolekcija je odlično ocenjena. Naredne su bile sve sofisticiranije i uvrstile su Rolanda među omiljene dizajnere brojnih poznatih ličnosti, a njegove kreacije se prodaju širom sveta, uključujući Harrods i Bergdorf Goodman.

Roland je kreator sa jedinstvenom vizijom Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Roland pravi kreacije na osnovu svojih vizija i na licu mesta

Osim izvanredno dizajniranih komada odeće, Roland iza sebe ima i kolekciju nakita sa grubo obrađenim dijamantima i liniju odeće za putovanja.

Već prilikom predstavljanja prve kolekcije, Roland je dobio primamljivu ponudu za poslovno partnerstvo sa Simonom Fulerom (Simon Fuller). Nakon što je prihvatio saradnju, osniva svoj prvi atelje i prodavnicu Mayfair, kao i robnu marku RM by Rouland Mouret.

Kako se njegova karijera kretala uzlaznom putanjom, 2002. godine je dobio nagradu magazina “Elle” za najboljeg britanskog dizajnera.

Ipak 2006. godina je bila ključna za njegovu karijeru. Tada je kreirao svoju popularnu galaksija haljinu (galaxy dress). Ova haljina je bila toliko popularna među pokolnicama mode i poznatim ličnostima, da je proglašena za haljinu godine. Nosile su je brojne poznate ličnosti poput Eve Mendes (Eva Mendes), Dite von Tiz (Dita Von Teese) i Viktorije Bekam (Victoria Beckham). Haljina je takvog kroja i materijala da laska svakoj figuri, a odlično pristaje i devojkama koje nose broj 6 ili 16. Popularnosti njegovih haljina u velikoj meri je doprinela njegova dobra prijateljica Viktorija Bekam, koja se često može videti u ovim modelima. Nakon ovog velikog uspeha, modni svet je šokirala vest da Roland prekida saradnju sa svojim poslovnim partnerom Fulerom, nakon čega se povukao na dvogodišnju pauzu, a sva prava na ime svoje robne marke ostavio je svom nekadašnjem poslovnom partneru. Kao razlog je naveo “menadžerske razlike”.

viktorija u galaxy haljini Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Viktorija u popularnoj galaksi haljini

dita u galaxy haljini Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Dita izgleda zanosno u RM galaksi haljini

Nakon dve godine pauze, u modu se vratio kreirajući za Bergdorf Goodman i Gas, a onda 2010. konačno otkupljuje prava na svoju robnu marku i vraća je u lično vlasništvo.

Zbog velike popularnosti njegovih haljina do kojih je bilo gotovo nemoguće doći, a liste čekanja su bile veoma duge, mnoge pokolnice njegovog rada su sa radošću prihvatile vest o skorom otvaranju nove prodavnice. Njegov modni kutak se odnedavno nalazi u centru Londona u prelepoj zgradi koja datira još iz devetnaestog veka. Prostor je sam po sebi impozantan, zadržao je salonski karakter sa diskretnim osvetljenjem, prelepim prozorima i širokim mermernim stepeništem. Nazvao ga je 8 Carlos Place i čine ga prostrani studio, atelje, izložbeni prostor i prodajni deo.

prodavnica Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Rolandova modna oaza

karlos place Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Prostor je podjednako luksuzan kao i odeća koju kreira

Veliki je ljubitelj britanske kulture i tradicije, pa svojim kolekcijama daje nazive koji su u vezi sa njima. Tako je u kolekciji jesen/zima 2011. bio inspirisan viktorijanskim dobom, pa je uključio i Sherlock i Artful Dodger haljine. Popularna Galaxy dress, na primer, deo je zbirke koje su ime dobile po nekoj od ulica u Londonu.

Netipičan je i po svom viđenju devojaka kojima su namenjene njegove haljine. Ističe kako kreira za prave žene, one koje nose grudnjake i imaju obline. Uvek bira mekane, udobne i elastične tkanine u kojima će se žene osećati prijatno i poželjno. Lista njegovih obožavateljki među poznatim ličnostima je svakim danom sve duža, a među najpoznatijim su Kameron Dijaz (Cameron Diaz), Uma Turman (Uma Thurman), Eva Mendes, Viktorija Bekam, Bijonse (Beyoncé), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Karla Bruni (Carla Bruni), kraljica Ranija (Queen Rania of Jordan) i mnoge druge.

eva mendes u RM haljini Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Eva Mendes često bira njegove haljine za holivudske premijere

Odnedavno je u svoju ponudu uvrstio i mušku kolekciju. Nakon više od deset godina kreiranja za žene, poželeo je da i muškarcima približi svoju modnu viziju.

Aktuelna kolekcija za jesen/zimu je ženstvena, puna nabora i neobičnih rezova koji laskaju ženskoj figuri. Kao veliku inspiraciju izdvaja svoju prijateljicu, modela i glumicu Mišel Hiks (Michele Hicks) za koju ističe da je prava žena sa stavom.

Mi el u jesenjoj kolekciji Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Mišel Hiks je kreatorova velika inspiracija

Njegova muza Mi el Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Mišel u jednoj od haljina iz Rolandove jesenje kolekcije

Kolekcija za naredno proleće i leto takođe je spremna i već vlada veliko interesovanje za nju. Roland se odlučio za kombinaciju modernog i rustičnog, upotrebljavao je najsavremenije tkanine sa interesantnim krojevima, koji imaju blagi prizvuk prošlih vremena. Kaže da je, dok je kreirao, mnogo razmišljao o velikanima poput Pikasa (Picasso) i Matisa (Matisse) i njihovim ženama i ljubavnicama koje su mu dale veliku inspiraciju.

prole na kolekcija Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Rolandove haljine iz prolećne kolekcije ističu žensku figuru

prole e Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Pastelne boje i ženstveni krojevi najavljuju buđenje proleća

prole na  Roland Mouret: Haljine koje pričaju bajke

Nova kolekcija donosi dašak prošlih vremena


Teodora Kovrlija – Stalno u potrazi za nečim novim. Obožava filmove, modu, glossy časopise, knjige, fotografiju i dizajn.Vatreni je pobornik organske hrane i zalaže se za sve ekološke inicijative u Srbiji. Želja joj je da se uskoro isproba i u istraživačkom novinarstvu. Sa sestrom vodi blog Sugar Honey Baby.

Comments