Prethodne tekstove iz serijala “Royal Style” možete pročitati ovde.

Mlađa sestra britanske kraljice Elizabete (Queen Elizabeth), princeza Margareta, grofica od Snoudona (Princess Margaret, Countess of Snowdon), ostala je upamćena kao jedna od najlepših princeza britanske kraljevske porodice. Živela je burno, ne mareći mnogo za pravila i očekivanja društva i porodice. Od nestašne devojčice stasala je u neukrotivu tinejdžerku. Svojski se trudila da zaseni stariju Elizabetu, kojoj je životna uloga kraljice već bila dodeljena. Sa Margaretom kao da niko nije znao šta da radi, te je ona, ne mogavši da pronađe smisao za sebe, odlučila da isproba sve čari u kojima može da uživa jedna princeza, trudeći se da što više pažnje privuče na sebe.

Slika 1 Margareta neukrotiva tinejdzerka1 Royal Style: Princeza Margaret

Margareta, neukrotiva tinejdžerka

Jedan od njenih prvih smelih koraka bilo je javno pojavljivanje u dvodelnom kupaćem kostimu na italijanskim plažama prilikom kraljevskog putovanja po Italiji. Još tada je postala glavna meta novinara, te je slika njene zanosne figure u kupaćem kostimu, oskudnom za to vreme, obišla svet. Sličan incident Margareta je izazvala kada je sa 19 godina uhvaćena u javnosti sa cigaretom, što se smatralo skandaloznim ponašanjem koje ne priliči jednoj dami, a pogotovo ne princezi.

Slika 2 Margareta uziva na Karibima a kupaci se ne nazire foto lord Snoudaun Royal Style: Princeza Margaret

Margareta uživa na Karibima, a kupaći se ne nazire. Fotografisao ju je lord Snoudon

Izvor fotografije: Chris Beetles Fine Photographs

Margareta je bila redovan gost svih glamuroznih zabava i nezaobilazna tema tadašnjih tračerskih kolumni, koje su pisale o princezi i njenoj raskalašnoj družini zvanoj ‟krug princeze Margarete” (Princess Margaret Set). Obožavala je da bude u centru pažnje i najviše je uživala da u sitne sate peva uz pratnju klavira po noćnim klubovima, uveseljavajući svoje društvo. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka Margareta je bila neprikosnovena trendseterka i modna ikona Londona. Iako se podrazumevalo da članovi kraljevske porodice ne bi trebalo da se bave modom, niti da nose kreacije inostranih dizajnera koje nisu specijalno za njih pravljene, Margareta se usudila da to pravilo prekrši još za svoj 21. rođendan kada se na proslavi pojavila u haljini čuvenog francuskog modnog kreatora Kristijana Diora (Christian Dior).

Slika 3 Cuvena Dior haljina za 21. rodjendan1 Royal Style: Princeza Margaret

Čuvena Diorova haljina za 21. rođendan

Izvor fotografije: blog Devorah Mcdonald

I dan-danas mnogi kreatori poput Džona Galijana (John Galliano) i Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) tvrde da je istančan modni ukus i stil princeze Margarete veoma uticao na njihove kreacije, jer je ona nepresušni izvor inspiracije i ideja. Svojevremeno princeza Margareta često je posećivala modne revije aktuelnih kreatora. Delovala je samouvereno, šarmantno i bila je vrlo seksi. Volela je da nosi neobične haljine koje su otkrivale ramena i imale mnogo detalja. Njen 17. rođendan poklopio se sa lansiranjem Diorove kolekcije ‟Novi izgled” (New Look), koju je Margareta oberučke prihvatila i učinila je popularom, ako ne i neophodnom.

Slika 4 Vencanica princeze Margarete Royal Style: Princeza Margaret

Venčanica princeze Margarete

Burna mladost, neprestani provod i emotivni lomovi od glamurozne princeze doveli su Margaretu do bolesne i prilično neprijatne starije gospođe. Margareta je pretrpela dva moždana udara, koji su po njeno zdravlje i srce ostavili trajne posledice. Umrla je 2002. u 71. godini života.

Slika 5 Starost je nije pitala gde joj je bila mladost ludost Royal Style: Princeza Margaret

Starost je nije pitala gde joj je bila mladost

Ipak, o princezi je mnogo toga izašlo na videlo tek nakon njene smrti. Kolekcija od 70 privatnih fotografija na kojima je naga pozirala, a koje je fotografisao njen suprug, lord Snoudon, rasprodata je na aukciji u Velikoj Britaniji 2006. godine. Imaćemo prilike da još bolje upoznamo princezu Margaretu iz tinejdžerskih dana u filmu ‟Devojački izlazak” (Girl’s Night Out) reditelja Majkla Hofmana (Michael Hoffmann), čija će premijera biti ove godine, a dočaraće nam kako su princeze Margareta i Elizabeta proslavile kraj Drugog svetskog rata i svoj prvi pravi izlazak.

Slika 6 Uvek glamurozna Margaret 1978 godine foto Norman Parkinson1 Royal Style: Princeza Margaret

Uvek glamurozna, Margaret 1978. godine

Autor fotografije: Norman Parkinson

Izvor naslovne fotografije:  royalwedding.citytv.com


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments