Po ko zna koji put sam počela da držim dijetu sva motivisana da najzad skinem tih nekoliko kilograma viška koji me već godinama muče ali sam bila toliko lenja da sam samo govorila “od ponedeljka ću” i po ko zna koji put sam posle nekoliko dana pridržavanja odustala – bog te pita zašto! Valjda me je mrzelo da se ja tu kao nešto mučim i izgladnjujem iako sam odabrala “najmenje zlo” dijetu što je bilo teško s obzirom na to da jedem, otprilike, samo meso i krompir – u svim oblicima. Elem, da li se i tebi dešavalo da jednostavno ne istraješ u svojoj nameri da smršaš čak i ako se to dešava po stoti put? I da li mrziš sebe zbog toga što nešto želiš, a onda ne radiš na tome da to i ispuniš?

Moje opravdanje za svoju lenjost i nedoslednost je jednostavno da to ne želim dovoljno. Izgleda. Pa ipak, nije da ne želim uopšte, pa sam onda rešila da za početak samo korigujem ishranu i pokušam da se hranim zdravije (uz to mučno vežbanje) i vidim šta će da se desi! A ukoliko i sama želiš da počneš da se hraniš zdravije ne samo zato što se bliži letovanje već i zato što si najzad stvarno rešena da održavaš kilažu, izgledaš lepo i budeš zadovoljna sobom tokom cele godine, evo kako možeš da počneš!

kako da se hraniš zdravije 1 Sa liste neostvarenih odluka: Kako da najzad počneš da se hraniš zdravije?

Za početak, šta piješ u toku dana?

Ukoliko želiš da živiš zdravije, ali i ostvariš fine rezultate kada je reč o tvom fizičkom izgledu, jako je važno šta unosiš tokom dana i pritom se ne misli samo na hranu. Dozvoljena pića bi trebalo da budu voda (izračunaj koliko vode treba da popiješ u odnosu na to koliko si visoka, koliko imaš kilograma i da li treniraš ili ne), limunada i drugi sveže ceđeni, prirodni sokovi, kao i zeleni, čaj od koprive ili neki drugi koji ti prija, naravno, bez šećera. Kafa je u redu, ali crna, bez dodataka, što znači da zaista treba da zaboraviš na gazirane sokove, kafe koje su kalorične kao regularan obrok, i slične nezdrave napitke. Veruj mi, ovo zaista nije teško sprovesti u delo, onako dosledno!

Kako se hraniš?

Generalno, brza hrana je veliki food no-no za sve one koji vode računa o ishrani i zdravlju. Izbegavaj pekaru, beli hleb zameni onim integralnim, od celog zrna žitarica, a u ishranu uključi što više svežeg voća i povrća! Hraniti se što zdravije je ozbiljan imperativ u poslednje vreme, naročito ako ti je važno da se osećaš dobro, osveženo i da budeš puna energije.

Napravi plan ishrane – i drži ga se!

Između dobre namere, čvrste odluke i generalno fitnes očekivanja i realnosti veliki je jaz, ali ukoliko si mudra i proračunata, nije teško ostvariti odluku da se hraniš zdravije. Razmisli o svojoj dosadašnjoj ishrani, izbaci sve što je višak, što ti ne prija i što nije zdravo i napravi plan koji će uključivati prethodno navedene namirnice. Preporučuje se da hranu pripremaš kod kuće, a to čak ni sada preko leta nije problem – Whirlpool frižideri su osmišljeni tako da čuvaju svežinu i kvalitet namirnica i do 15 dana što znači da ćeš moći da ideš u veliku kupovinu na svake dve nedelje i na taj način em uštediš vreme, em uvek budeš spremna i inspirisana za kuvanje ukusnih, zdravih obroka!

whirpool frižider e1560764570244 Sa liste neostvarenih odluka: Kako da najzad počneš da se hraniš zdravije?

W Collection No Frost frižideri stvaraju idealne uslove kako bi očuvali voće i povrće sveže bilo gde u frižideru, čak i ako je otpakovano, a 6TH SENSE tehnologija konstantno detektuje varijacije temperature zbog spoljnih uticaja i brzo vraća idealnu temperaturu za optimalno čuvanje hrane kako u frižideru tako i zamrzivaču. A kada ne moraš da razmišljaš o novoj kupovini svakog dana i kada su ti zdrave, sveže namirnice uvek nadohvat ruke, lako je držati se plana ishrane, zar ne?

whirpool frižider 2 e1560764590847 Sa liste neostvarenih odluka: Kako da najzad počneš da se hraniš zdravije?

Obavezno doručkuj!

Obavezno doručkuj – kod kuće! Da, ovo znači da ćeš morati da ustaneš makar pola sata ranije, ali bolje je da malo pomeriš alarm nego da usput završiš u pekari sa picom i moka kafom! Uz sveže namirnice iz frižidera uvek možeš da napraviš voćnu salatu, smućkaš smuti, napraviš domaću ovsenu kašu ili musli… Mnogo je opcija koje su zdravije, a jednako ukusne i da, držaće te sitom!

Kada nisi kod kuće – budi disciplinovana!

Mislim da je meni zapravo najveći problem ishrana van kuće. Najbrže i najlakše rešenje je uvek pica, naravno, ali čak i kada nemaš mnogo vremena i negde večito žuriš, pokušaj da odabereš najzdraviju opciju – kuvano jelo, voće ili bilo šta (zdravo) iz prodavnice zdrave hrane. Možda će na početku biti previše razmišljanja i biće ti teško da se uklopiš u svoje zamisli, ali posle nekog vremena će ti preći u naviku. A tada ti više ništa neće stajati na putu!

Fotografije: unsplash.com, whirlpool.rs

Ivana

Comments