Saveti za očuvanje strasti u dugim vezama, obično se upućuju ženama, jer istraživanja pokazuju da su žene češće i u većem procentu nezadovoljne po tom pitanju – navike koje su kao par usvojili i praktikuju ih i u seksu i u ostalim aspektima veze, ženama brže dosade nego muškarcima. Oni se ušuškaju i smire i ne vide zašto bi trebalo remetiti rutinu, kad sve dobro ide i dok su oni sve smireniji i opušteniji (i često sve zapušteniji), žene postaju sve nervoznije, nemirnije i nezadovoljnije. Kad pomisle da je to sve što će imati od partnerskog odnosa do kraja života, uplaše se i pobune. I to je za očekivati – u prosečnim vezama muškarac živi slobodnije i ima više iskustva i seksualnog i životnog, pa kad se najzad “smiri” on to prihvata celim bićem. Dok devojke koje su očekivale da će pravi život iskusiti u stabilnoj i trajnoj vezi i braku, osećaju da im je sve što nisu proživele zauvek izmaklo. I onda usmeravaju nezadovoljstvo na partnera i očekuju od njega da učini nešto, što se ne dešava, ako mu se ne kaže šta se dešava i šta se od njega očekuje. Dakle, partner ti neće mnogo pomoći, ako osećaš da te je obuzela rutina, da postaješ nemirna i nezadovoljna, a želiš da sačuvaš odnos i osobu koju voliš. Pa, moraćeš ti da iniciraš promene koje su ti potrebne.

Prvo shvati šta je to što želiš, šta ti nedostaje – da li je to razigranost i strast iz prvih dana zaljubljenosti, ili je nešto drugo. Možda je zaljubljenost pomagala da sve što doživljavaš bude uzbudljivo i zabavno, ali možda nisi nikada ostvarila svoje stvarne želje i potrebe. Šta je to što želiš od partnera? Šta te uzbuđuje? Šta bi volela da isprobaš? Odgovori sebi pošteno na ova pitanja, jer odatle treba da počneš.

Probudi svoju seksualnost nezavisno od partnera – to ne znači da kreneš da tražiš ljubavnike, već da se igraš sama sa sobom i pronađeš ono u čemu najviše uživaš. Kad ti sama znaš kako sebe da uzbudiš i zadovoljiš, moći ćeš tome i da naučiš partnera.

Comments