by Jaume De Laiguana shakira 7498642 1913 2560 Šakira – ples uz note uspeha Šakira Izabel Mebarak Ripol (Shakira Isabel Mebarak Ripoll) je rođena 2. februara 1977. godine u Barankilji, Kolumbija. Odrasla je u siromašnoj porodici i od malih nogu je bila privučena muzikom i umetnošću uopšte. U detinjstvu je najradije slušala Bitlse (The Beatles) i Nirvanu (Nirvana).

Svoju prvu pesmu je napisala sa samo osam godina, a ubrzo je počela i da pohađa časove gitare. 1990. u Bogoti se oprobava kao model. Godinu dana kasnije debituje albumom “Magia”. Sve pesme na albumu su njena autorska dela, koja je stvarala tokom svog detinjstva. Iako ovaj album nije postao planetarno popularan, u svojoj zemlji, Šakira je postala prava zvezda.

Nakon tri godine od objavljivanja albuma oprobava se i kao glumica u sapunici “El Oasis”. Ipak, njena prva ljubav je muzika, tako da od 1995. počinje da piše nove pesme u rock&roll maniru. Pravi hit postaje pesma “Estoy Aqui” sa albuma “Pies Descalzos”. Usledila je saradnja sa Emilijom Estefanom (Emilio Estefan).

Album “Dónde Están los Ladrones?” postaje planetarno poznat i tokom 11 nedelja zauzima prvo mesto na Bilbordovoj listi latino albuma (Billboard’s Latin album chart). Na predlog Glorije Estefan (Gloria Estefan), da prevede pesmu “Ojos Así”, kolumbijska zvezda počinje da uči engleski i da piše na ovom jeziku. U međuvremenu radi na snimanju nastupa za MTV Unplugged.

Shakira Šakira – ples uz note uspeha

2002. godine Šakira dobija dva priznanja – za najboljeg ženskog pop izvođača (Best Female Pop Vocal) i najboljeg ženskog rok izvođača (Best Female Rock Vocal).

Prvi, svima dobro poznat, album na engleskom je “Laundry Service”, sa koga se izdvojio singl “Whenever, Wherever”. Numere sa ovog albuma ubrzo postaju višenedeljni stanovnici svih top lista, a Šakira se pretvara u zvezdu poznatu širom planete. Album “Live & Off the Record” je objavljen 2004. godine i predstavlja kompilaciju Šakirinih pesama izvođenih uživo. Godinu dana kasnije izlazi album na španskom jeziku “Fijacion Oral, Vol. 1”, a nekoliko meseci kasnije i album na engleskom “Oral Fixation, Vol. 2”. Kako je prodaja ovog albuma išla nešto sporijim tempom, Šakirina izdavačka kuća insistira na bonus pesmi “Hips Don’t Lie”, koja je i objavljena u martu 2006. Pesma, u čijoj je izradi Šakira sarađivala sa Vajklef Žanom (Wyclef Jean), postaje veliki letnji hit. Oktobar 2009. je bio rezervisan za objavljivanje albuma “She Wolf”, koji je Šakirin treći album na engleskom jeziku. Sedmi studijski album, na kome je radila pune tri godine, nosi naziv “Sale el Sol”. Pesme sa ovog albuma su snimane u mnogim najpoznatijim studijima u Njujorku i Barseloni.

Shakira She wolf photoshoot2 Šakira – ples uz note uspeha

Neki od najvećih Šakirinih hitova su: “La Tortura” – duet sa Aleksandrom Sanzom (Alejandro Sanz), “Beautiful Liar” koji izvodi sa Bijonse (Beyonce), “Objection”, “Did It Again”, “Don’t Bother”, “She Wolf”, “Waka Waka”, “Loca”…

Kolumbijska lepotica se rado odaziva humanitarnim akcijama. Trenutno se iz njenog fonda finansira obnova škole na Haitiju.

Šakira je tokom svoje karijere bila zaštitno lice mnogih poznatih brendova, među kojima su Reebok i Pepsi. Takođe je krasila i naslovnice popularnih magazina “Cosmopolitan”, “Marie Claire” i “Glamour”. Poput mnogih svojih koleginica kreirala je parfem pod nazivom “S by Shakira”. Ovaj miris karakterišu note jasmina i vanile.

Šakira je ove godine briljirala na dodeli Latino nagrada muzičkog časopisa Bilbord i osvojila šest nagrada.

Najnoviji Šakirin singl je pesma “Rabiosa”, za koju je urađena engleska i španska verzija. U izradi engleske verzije ove pesme sarađivala je sa Pitbulom (Pitbull), a za špansku sa El Katom (El Cata).


Dragana Katić je student prava, autor bloga Fashion Dreams and Things i ljubitelj starih holivudskih filmova. Voli istoriju, modu i svoje prijatelje. Sve ono što smatra da je lepo ušuškava na stranice svog bloga.

Comments