Kada spomenemo lepote Evrope, prvo nam na um padne Italija, plantaže u Firenci, tuneli Venecije ili francuska provansa, romantična Sena, možda Španija, zabačena sela popločena kaldrmom i kuće obrasle puzavicama… svako će imati asocijaciju na neku slavnu turističku destinaciju, ali verovatno se niko neće setiti svih ovih mesta, koje su pravo blago po prirodnim lepotama.

Predstavljamo vam zaboravljena blaženstva Evrope.

Lihtenštajn

Mala zemlja koja se graniči sa Austrijom i Švajcarskom začuđujuće je bogata i neuporediva po lepoti prirodnih staništa i arhitekture (srednjevekovnih zamaka). Govorni jezik je namački, iako se ne graniči sa Nemačkom, a s obzirom na to da je vladar ove zemlje zapravo princ, Lihenštajnu je pripala titula Kneževine.

Lihtenštajn Sakriveno blago: Retke lepote Evrope

Luksemburg

Brdovita zemlja sa živopisnim predelima, spada među najmanje države na svetu. Šumoviti brežuljci i rečne doline čine prirodu ove zemlje jednom od najčistijih i najzdravijih za život. Visok standard proizveo je veliki procenat bogatih, pa je ova zemlja poznata i kao raj za dame koje žele dobro da se udaju.

Luksemburg Sakriveno blago: Retke lepote Evrope

Moldavija

Republika koja je do pre desetak godina bila deo Sovjetskog Saveza, graniči se sa Rumunijom i Ukrajinom, poseduje najveću kolekciju vina na svetu. Ukoliko ste ljubitelj ovog pića, morate posetiti njene plantaže i vinske podrume, gde se nalazi više od dva miliona flaša najkvalitetnijih moldavskih vina, probranih evropskih i autohtonih sorti.

Moldavija Sakriveno blago: Retke lepote Evrope

Slovačka

Država koja ima na stotone malih mesta, u kojima su sačuvane srednjevekovne građevine. Grad Bardejov samo je od nekih koji se nalaze na zaštićenoj listi UNESCO Svetske baštine, jer se u njemu nalazi jevrejska četvrt iz 18. veka koja je izuzetno očuvana.

Slovačka Sakriveno blago: Retke lepote Evrope

Andora

Ova mala Kneževina graniči se sa Francuskom i Španijom, nekada je bila izolovana, a danas je veoma prosperitetna zahvaljujući turizmu i niskim porezima. Bogata je istorijskim spomenicima i kulturnim nasleđem, a gradić Enkamp, u blizini prestonice, dom je najpozantijeg muzeja u Andori, u kome je izloženo preko 100 automobila proizvedenih između 1898. i 1950. godine, kao i stari bicikli i motocikli.

Andora1 Sakriveno blago: Retke lepote Evrope

Ivana Spasojević

Comments