Kada su u pitanju veliki događaji (a da se tiču dizajna) koji se održavaju u Milanu, često je prva asocijacija Nedelja mode u Milanu. Ipak, ovaj magični grad ima još nešto da ponudi osim mode, a to je dizajn nameštaja. Nedavno, ovaj svet je imao svoju najveću nedelju u okviru Salone del Mobile 2023. nakon trogodišnjih prekida izazvanih pandemijom – i malo je reći da je bilo spektakularno.

Sajam nameštaja pod nazivom Salone del Mobile 2023. održan je u srcu Milana tokom nedelje dizajna, a ovaj nekada skromni šou je sada već postao nedelja prestiža za sve ljubitelje enterijera, privukavši preko trista hiljada posetioca ove godine. Događaj je održan od 18. do 23. aprila, a velikani iz sveta umetnosti i dizajna okupili su se da pokažu svoje napredne i inovativne ideje, pomerajući i redefinišući granice forme, funkcionalnosti i kreativnosti. Čak i velike modne kuće kao što su Prada, Loewe i druge nisu propustile ovaj događaj jer su predstavile svoje vlastito umeće u dizajnu doma sa stilskim i modernim rezultatima.

Šta je Salone del Mobile 2023?

Salone del Mobile, koji se svake godine održava u italijanskoj prestonici mode Milanu, jedan je od najvažnijih događaja u svetu nameštaja i dizajna, koji privlači međunarodne dizajnere, proizvođače, prodavce i kupce iz celog sveta.

Prvi put održan 1961. godine, Salon je od tada postao obavezan događaj za sve one koji su zainteresovani za najnovije trendove i inovacije u nameštaju i dizajnu. Svake godine na sajmu se prikazuju proizvodi nekih od vodećih svetskih kompanija za nameštaj i dizajn, kao i novi talenti u industriji.

Sa fokusom na kreativnost, inovativnost i održivost, Salone del Mobile je platforma za dizajnere i proizvođače da pokažu svoj najbolji rad i inspirišu industriju i dizajnere budućnosti.

Šta se moglo videti na Salone del Mobile 2023?

Od rasvete i stolica do stolova, Salone del Mobile 2023 je predstavio mnoštvo zapanjujućih trendova dizajna koji će se bez sumnje uskoro pojaviti u katalozima u vašoj blizini. Ove godine je tehnologija igrala veliku ulogu u organizaciji salona, a to smo mogli videti i na primeru Prade koja je istraživala ekosisteme i koncept otpada kroz Prada Frames, dok je Tom Dixon koristio robote za svoje instalacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Milano se i ove godine transformisao u pejzaž ispunjen žurkama, simpozijumima i izložbama, a šta su dizajneri i velike modne kuće poput Prade, Hermesa, Loroa Piana i drugih pripremili – ako niste bili u sunčanom Milanu da ih vidite sami, nemojte se brinuti – sakupili smo najupečatljivije trenutke sa Salona na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom sledećeg renoviranja doma.

Bottega Veneta otkriva ‘Vieni a Vedere’

Za Bottega Veneta reviju za leto 2023, kreativni direktor Matthieu Blazy angažovao je svemogućeg Gaetana Pescea da stvori pejzaž (šou) koji je upotpunio njegov intimni, ali svakodnevni pogled na uobičajeni luksuz. Njihova saradnja se nastavlja za Salone del Mobile 2023, sa instalacijom u Botteginoj Via Montenapoleone prodavnici pod nazivom “Vieni a Vedere“, ili „Dođi i vidi“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lara Sartini (@lara_sartini)

Pesce je osmislio interesantni dizajn napravljen od papira i smole koji se pruža duž čitave prodavnice, otkrivajući dve torbe specifične za ovu lokaciju koje zamišlja kao planinske lance pre izlaska i zalaska sunca. Kako i sam kaže, “želeo je torbu sa optimističnim pogledom“, a u okviru brenda Bottega Veneta postoji kapacitet da se bilo šta realizuje, a ova torba otvara način da se izrazi dizajn budućnosti. Dizajn budućnosti mora da bude figurativan i mora da komunicira – takav objekat mora da ispriča priču, objasnio je umetnik-dizajner-arhitekta.

Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera koji su “in” i “out” ovog proleća

Loewe i reimaginacija stolica

Jonathan Anderson je jedan od retkih modnih dizajnera koji su aktivno posvećeni tradicionalnom zanatu, tražeći svetske zanatlije da učestvuju u njegovom radu u brendu Loewe. Ovog puta, Loewe je preuzeo skromnu stolicu, svima dobro poznatu, a i često zanemaren komad nameštaja. Trideset stolica, od kojih su 22 vintage, bile su umotane, možemo reći i osvežene, u kožu, foliju, strižu i rafiju, sve u nizu boje koje je Loewe odobrio, a koje podižu svakodnevni komad nameštaja na viši status. Izložba je takođe uključila izbor torbi inspirisanih stolicama, unapređujući kompletnost Loeweove “kolektivne” umetnosti, mode i dizajna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOEWE (@loewe)

Povratak Louis Vuitton sa “Objets Nomades”

Izložba pod nazivom Objets Nomades, koju organizuje Louis Vuitton, jedan je od vrhunaca Salone del Mobile 2023, a modna kuća iz godine u godinu prikazuje neke od najunikatnijih i najskupljih kućnih predmeta i rasvete na tržištu. Primer ovoga je bogata soba koju je dizajnirao Marcel Wanders, prepuna rascvetanim Capelina lampama koje podsećaju na nežne ljiljane koji lebde u prostoru.

Tom Dixon i “Choice” kolekcija

Ukoliko niste upoznati sa Tomom Dixonom po imenu, verovatno ste upoznati sa njegovim dizajnom. Ipak je odgovoran za pojedine od najprepoznatljivijih i najveštije izrađenih komada rasvete u industriji dizajna, a ove godine na Salonu je usmerio pažnju na svoje prenosive Melt lampe, Puff svetla, kao i Cone podne i stone lampe. Takođe, kolaboracija između njegovog istraživačkog studija i danskog proizvođača Universal Robots rezultirala je robotom koji je specifično treniran da pomera, pali i gasi lampe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Dixon (@tomdixonstudio)

Loro Piana i “Apacheta”

Termin “apacheta” se odnosi na hrpe stena, visokih gotovo do neba, koje su putnici postavili u Ande tokom vekova, prolazeći kroz sveto tlo i planine. Oni predstavljaju određenu vrstu “žrtve” ili “ponude” Majci Zemlji i polazna su tačka argentinskog umetnika Cristiána Mohadeda za njegovu saradnju sa Lorom Pianom. Ispostavilo se da brend takođe ima korene u regionu Katamarka u Argentini, gde je Mohaded i rođen. To je ujedno i mesto gde nabavljaju svoj poseban materijal pod nazivom “vicuña“. Za Salon, Mohaded je stvorio bogate apachete od odbačene Loro Piana tkanine, ponovo ih zamišljajući u paleti boja regiona – neba, zemlje i kamena. Prateći nameštaj takođe podseća na njih, nešto što je napravljeno od najsirovijeg materijala, ali bez žrtvovanja njegove lepote.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loro Piana (@loropiana)

Pročitajte i ovo: Prolećni trendovi u enterijeru koji odlično izgledaju tokom cele godine

Naslovna fotografija: instagram.com/designartmagazine

Nenad Grubanoski

Comments