Jesen je vreme promena i transformacija, simbolizuje ciklus života i neizbežan protok vremena. Uz omamljujuće boje, jesen je iskričava na površini, a sa svojom melanholijom zamišljena u dubini – i zato je savršeno vreme za samousavršvanje.

Jesen podstiče samorefleksiju i razmišljanje o životu, o promenama koje treba da napravimo da bismo rasli i evoluirali. I kao što drveće odbacuje svoje lišće i priprema se za period odmora, i mi možemo da pustimo ono što nam više ne služi i napravimo prostor za transformativna iskustva i mogućnosti.

Jesenji ciljevi za samousavršavanje  

Postavljanje specifičnih, ostvarljivih ciljeva je ključno za lični razvoj, jer omogućava jasan fokus i pravac u životu.

Kad na umu imamo konkretne ciljeve, veća je verovatnoća da ćemo preduzeti akcije koje su u skladu sa tim ciljevima, napredujući ka željenim ishodima. Bez jasnih ciljeva, možemo se naći kako besciljno lutamo kroz život, bez motivacije i smisla. Postavljanjem ostvarljivih ciljeva stvaramo osećaj postignuća i zadovoljstva, podižući samopuzdanje i veru u svoje sposobnosti.

Da bi vaše samousavršavanje tokom jeseni bilo efikasno, uverite se da su vaši ciljevi konkretni i merljivi. Umesto da kažete sebi „želim više da vežbam“, na primer, postavite cilj „želim da trčim tri puta nedeljno po 30 minuta“ – što obezbeđuje merljivost i praćenje napretka.

Ostvarljivost je još jedan ključni aspekt postavljanja ciljeva, jer ako postavite preambiciozne ciljeve, brzo ćete se obeshrabriti i osetiti se preopterećeno i demotivisano. Uzmite u obzir svoje trenutne okolnosti, resurse i dostupnost vremena, a uverite se i da su vam ciljevi vremenski ograničeni – dajte sebi realan rok za njihovo ostvarivanje.

Pročitajte i ovo: Vodič za transformaciju kompletne beauty rutine za jesen 2023.

Jesenje prakse brige o sebi

Samousavršavanje je nemoguće bez brige o sebi, jer je to suštinski faktor našeg blagostanja i jedan od pokazatelja ličnog rasta. Praktikovanje brige o sebi poboljšava naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje, što dovodi do srećnijeg i ispunjenijeg života.

Jesenje samousavršavanje uključuje aktivnosti na otvorenom – uz svež vazduh i žive boje, boravak u prirodi, šetnje kroz šumu, ili hobiji na otvorenom (kao što je baštovanstvo, ili fotografija), imaćete više energije i poleta za sve ostale oblasti života.

Uključivanje sezonske hrane, takođe je odlična praksa jesenje brige o sebi – dodajte svom jelovniku jabuke, bundevu, tikvice, slatki krompir. Ove namirnice su ukusne i prepune vitamina i antioksidanata koji podržavaju imunitet i opšte zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Oslobađanje od negativnih navika i samousavršavanje

Ako ste rešili da prestanete da pušite, kafu zamenite čajem, ranije idete na spavanje i ranije ustajete, jesen je savršeno doba godine za pozitivne promene.

Osim očiglednih navika kojima škodite sebi, razmislite i o navikama razmišljanja i osećanja, kojima sebi nanosite psihološku i emocionalnu štetu – odlaganje, negativan samogovor, nezdravi mehanizmi suočavanja…

Kada identifikujete negativne navike, počnite da ih se oslobađate tako što ćete postaviti jasne ciljeve i namere. Okružite se pozitivnim uticajima i potražite podršku prijatelja i porodice u ovome. Razbijanje negativnih navika nije lako, ali je moguće uz odlučnost i doslednost. Tokom ovog procesa, ne zaboravite da budete nežni i saosećajni prema sebi.

Ostanite povezani sa voljenim osobama

Kako se vreme hladi, prirodno je tražiti toplinu u vezi i bliskosti sa voljenim osobama. Potrudite se da negujete partnerske, prijateljske i porodične veze, tako što ćete planirati zajedničke jesenje aktivnosti. Možda možete ići sa prijateljima u berbu jabuka, udružiti se u pripremi ajvara i turšije, ili samo organizovati filmsko veče i ušuškati se ispod ćebeta sa voljenom osobom.

Imate moć da se menjate i evoluirate u skladu sa prirodnim ciklusima, prigrlite jesenju sezonu obnove, kao priliku za samousavršavanje i transformaciju – u najbolju verziju sebe.

Pročitajte i ovo: Ove knjige su savršen izbor za jesen 2023, a evo i zašto

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments