Sanja Hajdarpašić Protić je krajem 2016. godine prepoznala da domaćem tržištu tekstila nedostaju luksuzni, haute couture materijali – i tako je nastala La Fira, ogranak porodične kompanije Jasimpex koja uspešno posluje već više od 30 godina. 

La Fira je postala priznata na modnoj sceni Srbije i regiona, a brojni dizajneri upravo tu pronalaze premium tkanine za svoje kreacije. Sanja nam je otkrila kako je postigla takav uspeh, šta sve La Fira nudi i zašto je jedinstvena na tržištu, ali i ponešto o svom stilu odevanja i vremenu kad se opušta.

389A0540 Žene u biznisu: Sanja Hajdarpašić Protić, osnivačica firme tekstila La Fira
Q

Kako ste dobili ideju za osnivanje firme La Fira"i koji su vam bili najveći izazovi na početku poslovanja?

A

Priča počinje krajem 2016. godine, kada sam se nakon master studija pridružila porodičnoj kompaniji koja posluje u tekstilnoj industriji već 30 godina. 

Kako često dobijamo uzorke od raznih proizvođača tkanina, tako mi se jednog dana u rukama našao katalog modnih materijala koji sam listala danima, doslovno. Nešto me je vuklo da ga danima zagledam i tu se nekako rodi ideja da proširim postojeće poslovanje i na modne tkanine s obzirom na to da su se do tada uvozili samo klasični pamučni materijali.

Već naredne nedelje sam obišla metraže u Novom Sadu, Beogradu i Segedinu, kako bih uočila šta im je zajedničko, kakva je ponuda, na koji način posluju i, naravno, cene. Ubrzo nakon toga sam kontaktirala fabrike modnih materijala, dobila sam uzorke, cene, napravila prostu matematiku i shvatila da ima prostora za razvijanje biznisa. 

Zvučaće kao kliše, ali moda jeste moja dugogodišnja ljubav, ne nužno da ja eksperimentišem sa stilovima, već prosto da sam u toku sa dešavanjima na svetskoj modnoj sceni. Tako sam spojila sve u jedno, postojeću logistiku, znanje o tekstilu i moje lično interesovanje. 

Iako sam imala potpunu podršku porodice u svakom smislu, početak kao svaki je bio težak jer je apsolutno sve bilo i ostalo prepušteno meni od planiranja kolekcija, traženja kupaca i dobavljača, uređenja lokala, zapošljavanja i svega ostalog što ide uz to. Bilo je neophodno opravdati poverenje, vratiti početnu investiciju i stvarati kapital za dalji razvoj. 

Q

Po čemu se La Fira izdvaja na tržištu i kakva su vaša iskustva u poslovanju do sada?

A

Pre svega, izdvajamo se po ljubaznosti, transparentnosti i fer poslovanju. Zaista verujem da su to reči kojim bi nas većina naših saradnika opisala. Pored naravno naše ponude unikatnih i trendi materijala, mislim da je visok nivo usluge koju nudimo nažalost nesvakidašnji u Srbiji, a svima nam to fali i to ljudi sada posebno cene. Jedan osmeh ili smajli na kraju konverzacije nas ništa ne koštaju, a mnogo znače i doprinose. Verujem da je upravo to razlog zbog kog smo uspeli da izgradimo veliki broj lojalnih kupaca – kako pravna, tako i fizička lica za relativno kratko vreme. 

389A0572 Žene u biznisu: Sanja Hajdarpašić Protić, osnivačica firme tekstila La Fira
Q

Kakve sve materijale možemo naći u La Fira ponudi - koje biste izdvojili kao svoje favorite?

A

Trudimo se da imamo jedinstvene i materijale viskog kvaliteta koji se teško nabavljaju. Kod nas često možete pronaći materijale poput onih sa svetskih modnih revija. U ponudi su razni sateni, perlice, krljušti, čipke i sl. Isključivo uvozimo materijale premium kvaliteta, koji su postojani i prijatni za nošenje. A definitivno bih izdvojila indijske ručno rađene materijale. To su zaista posebni materijali gde je svaka perlica zasebno ručno prišivena za samu tkaninu. To su materijali kakve viđamo na dodeli Oskara, gde svaki metar teži 1 kg. Istakla bih da smo mi jedini zvanični zastupnici jedne indijske fabrike za tržište Srbije i Crne Gore. 

Q

Možete li nam reći nešto više o custom printu na tekstilu, nesvakidašnjoj La Fira usluzi?

A

Custom print na materijalima je nešto što istražujem i testiram skoro koliko i postoji La Fira. I, naravno, to je moj omiljeni deo posla. Naš koncept je od starta koncipiran na unikatnost, da ponudimo tržištu nešto novo i drugačije, pa je ovo bio logičan potez kako bismo to i realizovali. Svake sezone se trudim da pronađem, ali i osmislim interesantne i trendi dezene za našu ponudu.

Konstantno se unapređujemo na ovom polju, počevši od pohađanja kurseva za dizajn paterna, rada u fotošopu, do ulaganja u opremu kako bismo što lakše i brže došli do željenog rešenja kada je u pitanju kreiranje dizajna materijala za šivenje. 

Pored dezeniranih materijala koje osmišljavamo za sopstvenu ponudu, nudimo opciju modnim kreatorima da naprave svoj dizajn. U ponudi trenutno imamo preko 50 vrsta tkanina, od satena, organdina, pliša i ostalih, prirodnog ili veštačkog sastava.  

389A0535 Žene u biznisu: Sanja Hajdarpašić Protić, osnivačica firme tekstila La Fira
Q

Možete li nam reći nešto više o La Fira Cotton ogranku vaše firme? Šta nudi i zašto je važan?

A

La Fira Cotton se zapravo odnosi na materijale koje u ponudi ima naša matična firma, Jasimpex. Cilj je da ih sve ujedinimo i distribuiramo po imenom La Fira, koje je postalo prepoznatljivo u modnom svetu u Srbiji. 

La Fira Cotton ima u ponudi klasičnije materijale poput onih za trenerke, helanke, majice i slično. 

Q

Dobili ste nagradu preduzetnice godine od kluba “Biznis na štiklama”. Šta za vas predstavlja takvo priznanje?

A

Verujem da će moj odgovor zvučati kao kliše, ali suština je ta – znači potvrda da smo na dobrom putu, da radimo i stvaramo nešto posebno, počevši od odnosa sa klijentima do, naravno, same ponude proizvoda. 

389A0625 Žene u biznisu: Sanja Hajdarpašić Protić, osnivačica firme tekstila La Fira
Q

Koje su najvažnije poslovne lekcije koje ste naučili od svoje porodice, koja godinama vodi uspešnu firmu Jasimpex?

A

Moji roditelji imaju potpuno drugačiji pristup poslovanju. Recimo, otac zastupa stav „radi malo, ali radi pametno“, dok za mamu više važi pravilo „bez velikog rada i truda nema rezultata“. Definitivno oba pristupa imaju smisla, međutim, čini mi se da sam više povukla na tatu u ovom slučaju. Takođe, vrlo bitna poruka koju non-stop ponavljaju: „u nabavci je zarada“, te je borba za pouzdanim i korektnim dobavljačima neprestana. 

Q

Koji su vaši budući poslovni ciljevi kada je u pitanju La Fira - šta biste voleli da ostvarite?

A

Nakon lansiranja našeg prvog web shopa na kom smo radili od početka godine, naredni korak je showroom u Beogradu. Beograd je ipak centar svih dešavanja u Srbiji, ako ne i u regionu, a posao zahteva, odnosno, već nam klijenti uveliko traže da budemo prisutni u epicentru. Verujem da će nam to biti ključan korak za dalje širenje i rast. 

389A0600 Žene u biznisu: Sanja Hajdarpašić Protić, osnivačica firme tekstila La Fira
Q

Šta volite u radite u slobodno vreme i na koji način održavate zdravu ravnotežu između posla i privatnog života?

A

Imam relativno fiksno radno vreme, te nakon završetka radnog dana izbegavam da se javljam na pozive i poruke koje se tiču posla, osim kada je nešto zaista hitno. Slobodno vreme najviše provodim sa porodicom, vikende u prirodi koliko je god to moguće, a jednom godišnje otputujem sama sa drugaricama bez porodice, i to smatram odličnom odlukom kako bih izbalansirala sve obaveze, privatne i poslovne i kako bih se zaista odmorila.  

Q

Šta vam je svakodnevna modna inspiracija i kako biste opisali svoj stil odevanja? Na koji način je vaš posao uticao na vaše modne izbore?

A

Moram da priznam da posao nije značajno uticao na moj modni stil. I dalje se najbolje osećam u basic sportsko-elegantnom izdanju. Modne inspiracije nemam kada je u pitanju odevanje. 

Napomenula bih da, iako se nabavkom još uvek bavim isključivo ja, te iako biram i uvozim razne šljokice, čipke i slično, to su većinom materijali koje lično ne bih nosila, ali je vrlo bitno da mi se estetski dopadaju kako bih ih uvrstila u našu ponudu. Desilo se nekoliko puta da smo uvezli nešto što se meni nije dopadalo, i zaista se slabije prodavalo. 

389A0654 Žene u biznisu: Sanja Hajdarpašić Protić, osnivačica firme tekstila La Fira
Q

Šta biste poručili ženama koje tek razmišljaju da se otisnu u preduzetničke vode?

A

Tokom master studija, profesor strategije, inače Inditexov konsultant nam je rekao jednu rečenicu koju i danas pamtim i rado delim sa svim budućim preduzetnicama i preduzetnicima. Parafraziraću: „Ne trudite se da izmislite nešto novo, što navodno ne postoji nigde na svetu. Nađite proizvod ili biznis koji već postoji, samo ga radite bolje“. Poslušala sam ga i verujem da je to formula našeg uspeha. 

Fotografije: WANNABE Media

Božica Luković

Comments