2 Saška Šašić, dizajner nakitaKako si počela da se baviš dizajnom nakita?

Dugo, vrlo dugo postojala je u meni  stvaralačka ideja. A onda je ideja dobila ime i pretočila se u nakit. Ispočetka stidljivo, a kasnije sve smelije jedna za drugom nizale su se perle, a svaka je od njih pričala svoju priču.

Koje materijale koristiš u radu?

Specijalizovala sam se za korišćenje polimerske gline jer mi ona dozvoljava najveću slobodu u oblikovanju i bojama. Kombinujem je sa raznim drugim materijalima kao što su nikal, bakar, bronza. U nekoj od narednih kolekcija planiram da uvedem i plemenite materijale kao što su srebro, korali i poludragi kamen.

Šta te inspiriše?

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, u odlomku knjige, pesmi, igri, tišini noći, svetlosti grada. Poslednja kolekcija “Saudade”  inspirisana je Lisabonom, te se u svakom komadu nakita mogu naći boje fasada, svetlost koju reflektuju vode Teža, ali i stihovi Fernanda Pesoe. Ponekad provedem nedelje vrteći se u krug dok ne vizuelizujem formu, ali isto tako dešava se da se probudim u sred noći sa idejom. Tada ustanem i sve zapišem kako bih bila sigurna da do jutra neće biti zaboravljeno.

Za koji tip žene dizajniraš?

Za sve one koje žele da iskažu deo sebe kroz nakit, za one koje vole da budu jedinstvene i koje su svesne da komad koji nose ne poseduje niko sem njih. Za one koje sanjaju, misle i boje.

Kakav nakit se nosi u Španiji i kako je sve to uticalo na tvoj rad?

Za razliku od Beograda gde vlada uniformisanost, u Španiji se mnogo više eksperimentiše. Madrid je grad bez predrasuda. Ljudi nose ono što im se sviđa. Imaju svoj stil i ne obaziru se na modne diktate. Nakit je veoma zastupljen, efektan i što je najvažnije različit. Čak i sa vrlo upečatljivom garderobom kombinuju upadljiv nakit. Ne plaše se da će neko reći da je to kič. Smelo, ali savršeno. Naravno da je sve to uticalo na moj rad u smislu oslobađanja i omogućilo da svaku svoju ideju pretočim u delo bez straha da li će biti shvaćena.

Kako nakit može da se nabavi?

Nakit može da se naruči preko moje internet stranice www.shash.es

Comments