Za mnoge od nas ljeto donosi iskušenje zvano sladoled, nepridržavanje zdravog režima ishrane, zaboravljanje treninga i previše izlaganja suncu. Donosimo vam mali podsjetnik za zdravo ljeto. Pridržavajte se ovih savjeta i tijelo će vam biti zahvalno. Obećavamo!

Uvijek nanosite kremu za sunčanje

Stručnjaci nas stalno upozoravaju na štetno djelovanje sunčevih zraka i važnost korištenja zaštitnog faktora pa ćemo mi to ovdje sa razlogom još jednom ponoviti. Ne izbjegavajte visoke zaštitne faktore jer se plašite da nećete pocrniti. Boju ćete svakako dobiti, a izbjeći ćete neugodne i opasne opekotine kao i ružno ljuštenje kože. Posebno obratite pažnju na osjetljivu kožu lica koja zahtijeva zaštitne faktore 30 ili 50, a posebnim kremicama sa laganim formulama i mineralima namijenjenim koži lica izbjeći ćete začepljenje pora i osipe. Takođe, ukoliko provodite duže vremena izloženi suncu, kremu obavezno nanosite najmanje na svaka dva sata.

Svideće ti se i ovaj tekst. 

Pravilo broj jedan Saveti za lepo i zdravo leto

Pravilo broj jedan: koristite kreme sa zaštitnim faktorom

Pijte mnogo vode

Tokom paklenih ljetnih mjeseci vrućina i znojenje mogu dehidrirati tijelo, stoga je važno da sa sobom uvijek nosite bočicu s vodom. Nedostatak vode osim što šteti zdravlju može izazvati lažni osjećaj gladi što vam najmanje treba u periodu kada treba da se skinete u bikini! Pijte najmanje osam čaša vode dnevno. Zvuči poznato? Ako ne možete da se držite ovog zlatnog pravila, poneku čašu vode zamijenite ohlađenim i nezaslađenim čajem.

Pazite se “zdravih” šejkova

Voćni šejkovi odličan su način da ispunite kvotu od pet voćnih obroka dnevno, ali oni često znaju biti veoma kalorični. Izbjegavajte one pravljene sa sladoledom i zaleđenim jogurtom, a trudite se da ih sami pravite od voća koje imate u frižideru. Preporučujemo vam voćne šejkove sa niskokaloričnim jogurtom i ledom.

Pametno birajte sejkove Saveti za lepo i zdravo leto

Pametno birajte šejkove

Koristite piling

Da bi vaša koža dobila i zadržala ljetni sjaj važno je da uklanjate izumrle ćelije kože. Piling ubrzava i cirkulaciju, a obavezno ga uradite prije odlaska na more.

Ne zaboravite na fizičke aktivnosti

Prije nego što spakujte opremu za vježbanje u ormar, sjetite se da vježbanje ne treba da prestane jer je napolju trideset plus! Umjesto vježbanja na otvorenom, krenite u teretanu ili na plesni kurs. Odlazak na odmor ne mora da znači samo izležavanje na plaži i ispijanje koktela. Plivajte, šetajte, igrajte odbojku na plaži i u vodi dok vaša koža dobija zavodljivu boju.

Konzumirajte maslinovo ulje

Ukoliko vam konzumiranje maslinovog ulja umjesto suncokretovog već nije postala navika, ljeto je idealno vrijeme za to. Ono sadrži esencijalne masne kiseline koje pomažu koži da se odbrani od UV oštećenja. Ove masne kiseline su takođe dio ćelijske membrane koje zadržavaju vlažnosti koju tijelo gubi znojeći se.

Ne zaboravite na njegu kose

Naša kosa mnogo “pati” tokom ljeta stoga je važno posvetiti joj posebnu pažnju. Vrućina, sunce i hlor prave štetu koju često samo makaze mogu da poprave. Da vam se to ne bi desilo, koristite posebne šampone i regeneratore (mnogi proizvođači nude ljetne kolekcije). Izbjegavajte korištenje fena, pegle za kosu i figara nego pustite kosu da se prirodno suši i dobije pravi ljetni look.

Kosi posvetite posebnu paznju Saveti za lepo i zdravo leto

Kosi posvetite posebnu pažnju

Izvori fotografija: followpics.net 


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

Comments