Popularni ruski psiholog Mihail Labkovski poznat je po svojim jasnim, zdravorazumskim i direktnim savetima. Ako ste spremni da pogledate istini u oči, da nazovete stvari njihovim pravim imenima i da se ne zavaravate, poslušajte Labkovskog. Ovi saveti upućeni su ženama koje imaju neke od ovih problema sa svojim muževima i partnerima, i u suštini uopšte ne zvuče kao nešto što očekujemo da bi psiholog rekao.

Ukoliko je vaš partner izgubio interesovanje za seks

Seks nije izdvojen faktor u vezi ili braku, on je deo odnosa, a da bi odnos bio stabilan, par mora da se zajednički razvija, da neguje zajednička interesovanja, da se druži i izlazi, a pre svega da razgovara o svemu. Kad se pojavi neki problem, iskren razgovor je put ka rešenju, a da li će i kako doći do rešenja, zavisi i od motiva zbog kojih su stupili u brak ili opstaju zajedno već dugo.

Ako je par zajedno da bi se odbranio od samoće, ili su oboje smatrali da je vreme da se skrase i stvore porodicu, pre će upasti u krizu, nego par koji je zajedno iz velike i čiste ljubavi, kaže ruski psiholog. Ako se desi problem u krevetu, on je ogledalo dubljih konflikta u vezi ili ličnih sukoba, koje je veza podstakla. Obratite se za pomoć terapeutu, seksologu – ako partner ne želi i ima otpor, predložite mu to posle nekog vremena opet, uz napomenu da ne možete da se pravite da problem ne postoji i da ga nećete rešiti odbijanjem da se sa njim suočite.

Ukoliko vaši ponovljeni pokušaji da navedete partnera da se uključi u zajedničko traženje rešenja ne uspeva – tražite drugog partnera. Zašto biste pristajali na odnos bez seksa, zašto biste ostali uskraćeni, jer partner ne želi da učestvuje i na svesnom i nesvesnom nivou odbija da ima kompletan odnos sa vama?

Vaš partner sve više vremena provodi za kompjuterom

Nije smešno, ovo je veoma čest problem savremenih veza i brakova – on beži u virtualni svet, prepušta se igri i zaboravlja na vreme, obaveze, spavanje, na realan život i na partnerku. Ljudi koji imaju ispunjen život ne provode sve vreme isped ekrana i ne gledaju neprestano neke sadržaje na kompjuterima i televizorima. Oni imaju stvaran život – rade, idu u kupovinu, spremaju hranu, sređuju stan, razgovaraju sa porodicom i prijateljima, bave se sportom, šetaju pse, igraju se sa decom…

Ukoliko vaš partner vama prepušta sve što se tiče obaveza i toka svakodnevnog života, a on je neprestano okupiran nečim što se odvija van njegovog okruženja, on nije zadovoljan svojim životom i pokušava da ne misli o tome. Osećate se zapostavljeno, razočarano i besno. Pre nego što potražite stručnu pomoć, proverite da li vaš partner nema aferu preko društvenih mreža, ili koristi usluge sajtova za upoznavanje – ako ustanovite da je tako, to tretirajte kao prevaru.

Sami morate da odlučite da li vredi da partnera prizivate pameti i opraštate mu virtuelne afere i proničete u njegove razloge nezadovoljstva – a to zavisi i od toga koliko je on sam svestan šta se dešava i da li uopšte želi da spasavate odnos. Tu vam psiholozi ne mogu pomoći.

Comments