Ni mlađe vinarije ni više nagrada – mogla bi da glasi preporuka za vina Bikicki. Možda vam je to sasvim dovoljno da njihove etikete izaberete kao “amajliju” za ulazak u grandioznu 2020. godinu? Nama jeste. Ali, obratite pažnju na još nekoliko činjenica o ovim vinima koja već imaju šest trofeja, a pojavila su se na samo dva internacionalna takmičenja. 

Bikicki 2019 priznanja 1200x800 copy1 e1577372911653 Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Bikicki grožđe sazreva na padini Fruške gore na samoj granici sa Nacionalnim parkom, što znači da su njihovi grozodovi sorte traminac, pino griđo, sovinjon blan, crna tamjaniku i merlo, obasjani suncem više od 200 dana godišnje, a tokom cele godine rashlađeni povetarcem sa Dunava.

vino Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Zašto je važno da to znate? Zato što na osobenosti grožđa, a potom i vina, znatno utiču svi faktori okoline, u krugovima znalaca označeni rečju teroar, od francuskog terroir.

O putu Bikicki grozda do vaše čaše brinu se Đorđe Bikicki i Oskar Maurer, svetski poznati tehnolog. Bikicki grožđe se gaji po prirodnim ili organskim principima, u podrumu prolazi dugu maceraciju i fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima, sa minimalnim količinama dodatih sulfita. Većina vina u podrumu odležava u raznim vidovima drvenih burića, a od nedavno se ni jedno vino ne filtrira.

Zašto je to važno da znate? Zato što pijući Bikicki vina pijete vina koja Englezi nazivaju low intervention wine. Na vinskom jeziku koji razume ceo svet to znači da pijete vina sa minimumom intervencije, maksimalnim kvalitetom i vrhunskim ukusom i… sutra vas ne boli glava!

Bikicki degustacija WP 17 Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Neobična imena Bikicki etiketa imaju posebno značenje: Makana – Đorđeva supruga, Nadia – ćerka, Pinotte – njihov zlatni retriver… Jedinstvena imena i oblik flaše zaokružuje originalna etiketa čiji dizajn potpisuju Braća Burazeri.

Zašto je to važno da znate? Pa možda i nije, ali zanimljivo jeste, zar ne? 

vino 1 Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Naš izbor za dobrodošlicu u 2020-u i svet Bikicki vina.

Ako volite belo vino ili ga birate za početak uživanja 

Bikicki Traminac – Pravi sortni traminac sa Fruške gore, raskošnog cvetno – parfemskog karaktera, sa mirisima divlje ruže, žutih šljiva i krušaka. Na nepcima se zadržavaju arome jabuke kožare, đumbira u prahu i kandirane kore limuna. 

Uparite sa: Bogate arome ovog Traminca traže hranu poput dimljenog šarana ili dimljene vešalice sa roštilja. Odlično će se nositi i sa rolovanim belim mesom u slanini, rižotom sa plodovima mora ili kremastim kozjim sirom.

traminac Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Ako volite crveno vino i planirate da dugo uživate u pijuckanju  

Bikicki Pinotte – Duboko obojeno vino, snažnih purpurno crvenih nijansi, sa raskošnom voćnom aromatikom crnih trešanja, zrelih šljiva, kupine i sitnog crvenog voća. Veoma potentno, još uvek mlado crveno vino, puno i sočno na jeziku.

Uparite sa: Savršen par biće mu tartar biftek, pačje grudi u oranž sosu, dobar perklet od srnetine, file Velington ili jela sa pečenom cveklom. 

pinotte Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Uz desert ili za kraj žurke 

Bikicki Makana – Duboka, ćilibarna boja slatke Makane već na oko nagoveštava karakter ovog nektara. Miris razotkriva obilje aroma suvog grožđa, livadskog meda i kandirane pomorandže, uz golicave cvetne i začinske tonove. U ustima raskošna slast nosi snažni ukus suvog voća, domaće pite od jabuka i likera od mandarine.

Uparite sa: Savršen pratilac za Makanu biće domaće orasnice, vanilice i krancle, te Japanski vetar, krem brule ili pita bundevara.

makana Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

Bikicki vina potražite u obližnoj vinoteci, omiljenoj vinariji ili naručite na 065 28 36 825. Cena preporučenih etiketa 1560 dinara.

Comments