Nepoznata ili nepregledna prostranstva ili, pak, obližnja, još uvijek, neotkrivena područja… Sva su sadržana u sedam nezaboravnih štiva. Ne propustite posjetiti ih!

Alkemičar” – Paulo Koeljo (Paulo Coelho)

“Alkemičar” proteklih nekoliko godina slovi kao najdraža knjiga mnogih. Zašto? Zato što svakoga tko je pročita nadahnjuje da se odvaži i otisne na put i da prihvati raznorazne životne promjene kao dobrodošle. Naime, dvoje ljudi daje otkaz na svojim poslovima kako bi otišli na put oko svijeta – to je nešto što mnogi priželjkuju, ali samo se rijetki na to doista i odvaže. Slijedite svoje snove. To je najmanje što možete učiniti za sebe.

Zen i umjetnost održavanja motocikla – Robert M. Pirsig (Robert M. Pirsig)

Kako biste probudili svoj avanturistički duh nije potebno otići na putovanje motociklom. Buđenje svijesti koje ovo štivo promiče moguće je iskusiti i samom šetnjom tek nedaleko od mjesta stanovanja. Važno je samo povezati se s putovanjem i otkriti nove stvari.

Vodič kroz galaksiju za autostopere – Daglas Adams (Douglas Adams)

Ne postoji štivo koje će vas potaknuti na putovanje bolje od ovoga. Ukoliko ga dosad niste pročitali, toplo ga preporučujemo. Ukoliko ste ga pročitali, a nije vas potaknulo na putovanje, možda je vrijeme da ga pročitate ponovno. Mješavina ironije i komedije u, naprosto čarobnoj smjesi, jednostavno vas mora potaknuti na jedno novo životno putovanje. Ukoliko vas sputava strah, pročitajte citat koji smo pronašli u njoj (u izvornom obliku): “What is the answer to the great question of life, the universe, and everything?”

Slika 1. Sedam knjiga zbog kojih ćete poželeti da putujete

Ponekad je putovanje ono što nam neophodno treba, koliko god nezgodno zvučalo

Jedi, moli, voli – Elizabet Gilbert (Elizabeth Gilbert)

Ovo je štivo vrlo dobro poznato svima zahvaljujući svojoj ekranizaciji. Džulija Roberts (Julia Roberts) je, skoro pa savršeno, utjelovila glavni lik, samu autoricu, koja otvoreno progovara o jednom teškom životnom razdoblju. Dopustite da vas nakon razvoda sa svojim suprugom odvede na tjesteninu u Italiju, molitvu u Indiju i, naposljetku, pronalazak nove ljubavi u Indoneziju. “Jedi, moli, voli” pokazuje ženama kako granice, uistinu, ne postoje. Istina je, pak, da putovanje predstavlja i svojevrsnu opasnost, ali ako ne čujete šapat sudbine i ne vidite tračak nade u svemu, propustit ćete jedno iskustvo koje vam može promijeniti život. Na bolje, naravno.

Te budalaste stvari – Debra Mogač (Deborah Moggach)

Ukoliko dosad niste čuli za ovo izuzetno inspirativno štivo, jeste li čuli za film iz 2012. godine “Hotel Marigold” (The Best Exotic Marigold Hotel), koji se temelji upravo na njemu? Što se dogodi kada novopečena udovica poželi uživati u mirovini i proputovati svijet? Nije riječ o naglašavanju kako je putovanje za ljude svih dobnih skupina, riječ je o tome kako se čovjek začuđujuće brzo može prilagoditi raznoraznim kulturama i oživjeti vjeru u samoga sebe.

Slika 2. Sedam knjiga zbog kojih ćete poželeti da putujete

Ponekad ne krećite na put bez dobroga društva

Priče ženskog nomada: Živjeti punim plućima – Rita Golden Gelman (Rita Golden Gelman)

Ostaviti glamurozan život, supruga (nakon braka koji već dulje vrijeme stoji na klimavim nogama) i rasprodati svu imovinu kako bi postala nomad zvuči prilično hrabro, ali ne i nemoguće. Zato – kuhajte s Ritom vani u Africi, gledajte orangutane na Borneu i plivajte s morskim lavovima na otočju Galapagos. Samo zato što imate djecu, supruga i općenito dobar život, ne znači da ne možete uzeti barem mjesec dana za sebe i malo proputovati. To je vaš život i njime kontrolirate vi. Da, baš vi.

Zvjezdana prašina – Nil Geiman (Neil Gaiman)

Ono što će vas potaknuti na putovanje može do vas doprijeti iz sasvim neočekivanih izvora, baš kao što je to slučaj sa “Zvjezdanom prašinom” Nila Geimana. Posve suludo putovanje s jednorozima, obasuto čarolijama, nešto je što će vas, vjerovali ili ne, promijeniti. Često zaboravljamo kako postoji svijet i izvan naših četvrti. Nemojte se ustručavati iskusiti ga.


Ela Vujanić osim što je studentica stručnog studija sestrinstva, ona je i kolumnistica i novinarka. To joj nije bilo dovoljno, pa se zajedno sa svojom najboljom prijateljicom upustila u avanturu nazvanu Modni ručak, u kojoj su iskazale sva svoja kulinarska umijeća. Mrsko joj je pitanje “Što je pisac želio reći?”. Zašto? Zato što joj se, kao što i sami vidite, uvijek činilo da je pisac želio reći više od jedne stvari ili možda niti sam nije točno znao što želi reći.

Comments