Spuštene roletne, ugašeno svetlo, sitni sati, kuća udaljena od gradske buke, činija sa kokicama, ćebe, sofa i dobro društvo – svi elementi da se stvori idealna atmosfera za horor film.

Da li ste od onih koji se posle horor filmova plaše, imaju noćne more, ne mogu da zaspe bez upaljenog svetla i zovu prijatelje usred noći, tvrdeći da im je neko provalio u stan, ili se ubrajate među one za koje su horori prvoklasna parodija, pa im je isto da li gledaju komediju sa Lesli Nilsenom (Leslie Nielsen) ili neki od nastavaka “Vriska” (Scream)? Salva smeha ili paranoja?

Volite li psiho ili tinejdž-horore, da li se gadite otvorenih preloma i dubokih uboda kuhinjskim nožem ili je za vas to samo običan kečap?

Ovakvi filmovi jednostavno se ili obožavaju ili ne podnose. Pogledajte sedam najboljih horor ostvarenja ikada.

“Noć veštica” (Halloween)

Noć veštica je nezavisan film, snimljen 1978. godine. Režirao ga je Džon Karpenter (John Carpenter) i smatra se kultnim hororem. Radnja filma govori o bekstvu Majkla Majersa (Michael Myers) iz mentalne ustanove, nakon čega on ubija troje tinejdžera. Glavnu ulogu tumači Džejmi Li Kertris (Jamie Lee Curtis). Rimejk poznatog horora napravljen je 2007. godine, međutim, ocenjen je negativnim kritikama.

SLika 1 Sedam najboljih horora svih vremena

Ubistva u filmu se dešavaju na Noć veštica

“Rozmarina beba” (Rosemary’s Baby)

Reč je o adaptaciji istoimenog bestselera Ajre Levina (Ira Levin). Film Romana Polanskog (Roman Polański) iz 1968. godine govori o mladom bračnom paru koji očekuje prinovu. Mija Faraou (Mia Farrow) je briljirala u ulozi Rozmari (Rosemary) – majke koja shvata da nosi đavolje dete.

Slika 22 Sedam najboljih horora svih vremena

Američki filmski institut je ovaj film proglasio jednim od 100 najuzbudljivijih filmova na svetu

Comments