Bilo da ti je namera da te zaprosi ili da mu prirediš popodne za pamćenje, recept je isti. Paste i krvav biftek su prešli u kliše, ne trudi se da mu pružiš nešto što nije okusio. Potrudi se da ga podsetiš…

Potrebno:

1 džemper od angore ili kašmira

3 jajeta

mini suknja od tvida (nikako preuska)

1 čaša jogurta običnog brašna, 1 čaša jogurta kukurznog brašna

samodržeće mrežaste čarape smeđe boje

pola čaše ulja, šećer, so, prašak za pecivo

pamučni veš tamne boje, klasični model

cimet, 2 rendane jabuke, čaša mlake vode

Uzalud pokušavamo da dostignemo nadaleko čuvenu trilologiju: dama, kurva, domaćica – koliko god se oni (a i mi) folirali, svi zapravo tražimo neki osećaj pripadnosti. Svakako ti krevet neće zagrejati grilovana orada, niti će te predstaviti majci zbog prefinjenog držanja.  Ući ćeš mu u srce, a verovatno i u život, ako mu pružiš osećaj davno zaboravljene i izgubljene topline za kojom svi kukamo. Potrebno je da pikiraš jedno hladno jesenje popodne i natempiraš vreme kada se on vraća sa posla ili dolazi kod tebe u goste, u zavisnosti u kakvoj ste korelaciji.

Umutiti jaja mikserom, dodati obe vrste brašna, ulje, malo mlake vode, so, šećer, prašak za pecivo. Izabrati adekvatnu muzičku podlogu, predlog Etta James i kultna stvar “I just wanna make love to you”- vanvremenska seksi pesmica. Jako je bitno da testo ne bude pregusto, dakle, malo gušće od onog za palačinke, da bi se pita lepo topila u ustima. Posebno obratiti pažnju na detalje: krupne lokne, taman ruž, biserne minđuše i neki od kultnih parfema (ako može ubaciti link teksta “Sa par kapi do nezaborava”) će ti svakako obezbediti mesto u njegovoj dugoročnoj memoriji.

Dodati u smesu dve rendane jabuke, pola kesice cimeta, umutiti, sipati u posudu za pečenje, i pravac rerna na dvadeset minuta, dvesta stepeni. Kada ga vidiš na vratima, na eventualna pitanja “Otkud sve ovo” odgovori širokim osmehom i sočnim poljupcem koji će mu pomutiti razum koliko i neodoljivi miris cimeta i jabuka. Automatski ćeš mu izazvati asocijacije na majku i pažnju koju je dobijao od nje, miris detinjstva (ko ne pamti bakine i mamine pite od jabuka?), i neke žene sa malih ekrana u koje je bio zaljubljen kao klinac.

Kao što je poznato, u zaljubljivanju i vezivanju veliku ulogu igra prepoznavanje određenog arhetipa. Uz malo vanilin šećera na kraju svakako će ti to poći za rukom.


Sonja Martić je ekspert za profilisanje gradskih faca i vodič kroz ljudske klišee, flegmatična kučka sa ogromnim srcem, koja u sebi nosi neverovatan spoj patrijarhalnog i proevropskog.

Comments