Muška ranjivost je u modi – savremeni muškarci ne moraju da glume muškarčine, smeju da plaču, da pokažu svoje slabosti i strahove i to je novost u muškom svetu. I još dugo će biti novost, jer se standardi nasleđeni iz patrijarhata još uvek preklapaju i dupliraju. Zato će muškarci u muškom društvu često nastojati da se pokažu kao mačo tipovi, ponašaće se prostački, hvalisati se i održavati takmičarski duh, dok će se sa ženama ponašati sasvim drugačije. Biće nežni, privrženi, obzirni, senzitivni i pokazaće svoju ranjivost i svoje slabe strane, do te mere da će žene u njemu poznavati sasvim drugačiju osobu, od one koju poznaje njegovo muško društvo.

Stvari se menjaju i u pristupu seksu – seks iz pornića, maratnosko istrajavanje, perverzije i vratolomije više nisu ono o čemu muškarci maštaju. Oni sada smeju da priznaju da najviše uživaju u milovanju i nežnosti i da čak ponekad više vole predigru od samog seksualnog čina.

Ono što nikad ne bismo priznali svojim prijateljima, muškarci poveravaju ženama, svojim prijateljicama i partnerkama i to je sve češća pojava u savremenim odnosima.

Muškarci počinju da prepoznaju i vrednuju povezanost i vođenje ljubavi – naravno, niko nema ništa protiv slatkog kresanja na brzaka, ili strastvenog seksa na granici grubosti, ali velike su šanse da vaš partner najviše voli isto što i vi – mnogo maženja i ljubljenja po celom telu, nežne dodire, sporo i lagano uzbuđivanje tokom predigre i zatim seks praćen gledanjem u oči i ljubavnim rečima.

Tada doživljavamo ne samo orgazam, nego i najdublju povezanost, osećaj da smo jedno sa partnerom, a prema novijim istraživanjima i uvidima psihologa u savremene odnose, muškarci u sve većem broju ovaj doživljaj vrednuju koliko i žene. Oni prestaju da budu “lovci” i “pećinski ljudi” koji svoju “lovinu” odvlače za kosu u pećinu i tamo je grubo iskorišćavaju, ne vodeći računa o njenom zadovoljstvu.

Comments