Kad počnete da se ljubite i grlite, obično završite u krevetu. Što uopšte nije loše, daleko od toga. Samo se pitate zašto je uvek tako i hteli biste da imate slobodu da intimno dodirnete svog partnera, a da vas njegova reakcija ne uputi pravo ka spavaćoj sobi. Hteli biste da razmena nežnosti ostane na granici erotičnog, da svako milovanje ne bude odmah doživljeno kao poziv na seks.

To znači da vam je potrebna disciplina vođenja ljubavi. Jer telesni naboj ćete ispucati kroz seks na vrlo zadovoljajući način za pola sata, a zatim ćete opet osećati da vam nešto nedostaje. Ako ne osvestite šta je to što vam fali, težićete ka ponovnom podizanju erotskog naboja, koji opet ima isti scenario. Za razliku od seksa, kojim se možete baviti petnaest minuta ili nekoliko sati, ljubav možete voditi sa svojim partnerom čitavog dana, svakog dana, svaki put kad uspostavite komunikaciju.

Vođenje ljubavi je disciplina, koja zahteva saznavanje, posvećivanje i praksu. Pre svega, zahteva budnost, prisustvo i svest.

large 31 Seks na eks: Disciplina vođenja ljubavi

Svest o ljubavi

Ljubav nije neko sterilno, uzvišeno osećanje od koga vam idu suze ganuća. Ona je orgazmična, telesna i od nje vam ide voda na usta.

Svog partnera volite i kad nije prisutan, a kad jeste, grlite ga i ljubite i govorite ljubavne reči – a takvu komunikaciju telo ispravno tumači kao erotski poziv. I zato što smo naučili da se tom pozivu odazovemo i da vrhunsku nežnost, predavanje i razmenu energije i komunikacije doživljavamo kroz seks, telesna bliskost nas navodi da to stalno činimo, iako nismo posebno raspoloženi za to, iako osećamo potrebu da usmerimo tu energiju na drugi način.

I naravno, sve što je potrebno jeste da to i uradimo.

Ne tako što ćemo odbijati partnera, nego što ćemo razgovarati sve dok ne bude potpuno jasno da to nije kritika i da nemate nikakve primedbe i ništa ne tražite od njega, već da želite da se zajednički upustite u eksperiment celodnevnog vođenja ljubavi, podizanja telesne erotske energije na više komunikacione nivoe, radi dublje razmene osećanja, bliskosti i intime, većeg razumevanja, dubljeg i življeg međusobnog odnosa.

Povezivanje

Za početak, setimo se da volimo svog partnera svaki put kad sa njim komuniciramo. Ne moramo mu stalno izjavljivati ljubav, ali i kad se dogovaramo o tome ko će šta da kupi na povratku s posla, ako to činimo svesni ljubavi i bliskosti, ta energija će dati nov kvalitet i najobičnijim razgovorima. Usmerite svoju pažnju na partnera i  posmatrajte ga i slušajte, ali ne kritički. Pokušajte da postignete koncentraciju prisustva u kojoj uopšte ništa ne mislite i ne zaključujete, samo slušate i posmatrate. To će zahtevati vežbanje. Nemojte ga dodirivati, umesto energije koju biste mu preneli dodirom, učinite to svojim pogledom i prisustvom. Vaša puna pažnja i posvećenost, najveći su izrazi ljubavi. A koncetracija prisustva vežbanjem se pojačava, svest o sadašnjem trenutku se izoštrava i takav nivo energije posle nekog vremena moći ćete da prizovete u svakom trenutku – čim obratite pažnju i umirite se.

Održavanje povezanosti

Kada postignete međusobnu povezanost kroz posvećenu snagu prisustva, moći ćete da je održite i u letimičnom, usputnom kontaktu, dok poslujete po kući ili radite nešto drugo, što vam zadržava najveći deo pažnje. Usputni zagrljaj i poljubac, stisak ruke i nežan dodir bez zadržavanja, održavaće vaš međusobni protok, kroz koji stalno cirkuliše informacija tu sam za tebe, volim te.

Snaga ovakve razmene energije je mir i svest o ljubavi, raskošno unutrašnje stanje ljubavi i radosti i spoznaja o tome da onaj drugi oseća isto što i vi. Zadržite tu svest i to stanje i kad rešavate neki problem o kome imate različite stavove, kad vas ponese naboj ljutnje i povređenosti. Tako ćete osetiti svu blagodat svesti – nećete zaboraviti ljubav nijednog trenutka u bilo kojoj vrsti komunikacije sa partnerom, nećete povrediti jedno drugo nerazumevanjem i sebičnošću, jer ćete se s ljubavlju posvetiti rešavanju problema – čak i ako se posvađate i vičete, nećete se odseći od međusobne povezanosti, od povezanosti sa sopstvenim osećanjima i sa osećanjima svog partnera.

Zvuči kao nešto što parovi inače stalno spontano čine. Ali nije. Celodnevno vođenje ljubavi zahteva punu meru ljubavi prema sebi, potpunu povezanost sa sobom i sa partnerom na svim nivoima i potpunu spremnost da vam zakon ljubavi i povezanosti bude najvažniji u svakom trenutku.

Izvori fotografija: pinterest.com, weheartit.com


Aleksina Đorđević

Comments