5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Filozof, konceptualni umetnik i redovni profesor FMK-a dr Jovan Čekić održaće tokom marta i aprila seminar u okviru edukativnog programa dizajn inkubatora Nova Iskra. Prvi deo seminara biće održan ovog petka, 15. marta sa početkom u 17:30 časova

Prvi mesec održavanja redovnog edukativnog programa dizajn inkubatora Nova Iska obeležili su Packtivity seminar (u saradnji sa portalom Designed.rs), praktične radionice kao i individualna predavanja inicijative Coworking Serbia i industrijskog dizajnera Dejana Mitrovića (člana Creative Hub-a NI). Ove nedelje biće predstavljen prvi deo seminara “Kreativne strategije”, koji će voditi redovni profesor beogradskog Fakulteta za medije i komunikacije dr Jovan Čekić, autor i teoretičar koji je aktivan kao konceptualni umetnik, kritičar, predavač, kustos, dizajner i urednik.

Program je namenjen širem krugu zainteresovanih autora, studenata, kreativaca ili istraživača zainteresovanih za neke od fundamentalnih aspekata kreativnosti i društva 21. veka.  Seminar “Kreativne strategije” oslanja se na niz tema koje Čekić kroz rad sa studentima istražuje u okviru kurseva kao što su “Kreativno mišljenje”, “Ideologija i film”, “Slika i nasilje” ili “Od postmodernog do posthumanog” na FMK-u u Beogradu, i u okviru radionica koje su održavane u Srbiji i Francuskoj. Seminar koji će biti održan u Novoj Iskri zamišljen je kao kombinacija predavanja i diskusije sa učesnicima.

 Seminar Kreativne strategije Jovana Čekića u Novoj Iskri

Dr Jovan Čekić

Kreativnost je proces stvaranja novih ideja. Misaona transformacija je nužni uslov svake nove ideje, najkomplikovanijeg tehnološkog nacrta, naučne teorije ili umetničkog dela. Prvo nastaju ideje, a potom njihovi proizvodi – pronalasci, naučna ostvarenja, umetnička dela… Kreativni duh obične stvari vidi na nov i neobičan način. Kreativne strategije su načini dolaženja do ideja. Stvaralački duh je onaj koji se ne zatvara u kalupe, koji ne razvrstava iskustva u “fijoke” već toleriše višesmislenost. Današnja produkcija u različitim kulturnim registrima suviše često pada u klišee. Izaći iz klišea, je moguće ako se misaoni proces, koji uključuje brojne sposobnosti, usmeri prema originalnosti, fleksibilnosti i pokretljivosti mišljenja.

Dr Jovan Čekić je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirao na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum. Izlaže od 1975. Dobitnik je nagrade Memorijala Nadežda Petrović i nagrade Oktobarskog Salona. Bio urednik za teoriju u časopisu Moment. Do 1997. godine je bio direktor i glavni urednik New Momenta, časopisa za vizuelnu kulturu. 1998. godine je objavio knjigu  “Presecanje haosa” (Geopoetika) i monografiju “Art Sessions: Era Milivojević” (2001). Bio je umetnički direktor i selektor BELEF-a 2003. i 2004. god. i umetnički direktor Bijenala mladih u Vršcu, 2002. Predavao je kao gostujući profesor na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu i na Likovnoj Akademiji na Cetinju.  Urednik je “Art edicije” u izdavačkoj kući Geopoetika.

Prvo predavanje i razgovor biće održani u petak 15. marta sa početkom u 17:30 časova. Nova Iskra se nalazi na adresi Gavrila Principa 43, ulaz je slobodan. Drugi i završni deo seminara zakazan je za 12. april, dok će se sledeće srede (20. marta) u Novoj Iskri predstaviti austrijska grafička dizajnerka i video umetnica Tina Frank.

Editors choice