*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Seminar “Kreativne strategije” Jovana Čekića u Novoj Iskri

Seminar “Kreativne strategije” Jovana Čekića u Novoj Iskri

Filozof, konceptualni umetnik i redovni profesor FMK-a dr Jovan Čekić održaće tokom marta i aprila seminar u okviru edukativnog programa dizajn inkubatora Nova Iskra. Prvi deo seminara biće održan ovog petka, 15. marta sa početkom u 17:30 časova

Prvi mesec održavanja redovnog edukativnog programa dizajn inkubatora Nova Iska obeležili su Packtivity seminar (u saradnji sa portalom Designed.rs), praktične radionice kao i individualna predavanja inicijative Coworking Serbia i industrijskog dizajnera Dejana Mitrovića (člana Creative Hub-a NI). Ove nedelje biće predstavljen prvi deo seminara “Kreativne strategije”, koji će voditi redovni profesor beogradskog Fakulteta za medije i komunikacije dr Jovan Čekić, autor i teoretičar koji je aktivan kao konceptualni umetnik, kritičar, predavač, kustos, dizajner i urednik.

Program je namenjen širem krugu zainteresovanih autora, studenata, kreativaca ili istraživača zainteresovanih za neke od fundamentalnih aspekata kreativnosti i društva 21. veka.  Seminar “Kreativne strategije” oslanja se na niz tema koje Čekić kroz rad sa studentima istražuje u okviru kurseva kao što su “Kreativno mišljenje”, “Ideologija i film”, “Slika i nasilje” ili “Od postmodernog do posthumanog” na FMK-u u Beogradu, i u okviru radionica koje su održavane u Srbiji i Francuskoj. Seminar koji će biti održan u Novoj Iskri zamišljen je kao kombinacija predavanja i diskusije sa učesnicima.

 Seminar Kreativne strategije Jovana Čekića u Novoj Iskri

Dr Jovan Čekić

Kreativnost je proces stvaranja novih ideja. Misaona transformacija je nužni uslov svake nove ideje, najkomplikovanijeg tehnološkog nacrta, naučne teorije ili umetničkog dela. Prvo nastaju ideje, a potom njihovi proizvodi – pronalasci, naučna ostvarenja, umetnička dela… Kreativni duh obične stvari vidi na nov i neobičan način. Kreativne strategije su načini dolaženja do ideja. Stvaralački duh je onaj koji se ne zatvara u kalupe, koji ne razvrstava iskustva u “fijoke” već toleriše višesmislenost. Današnja produkcija u različitim kulturnim registrima suviše često pada u klišee. Izaći iz klišea, je moguće ako se misaoni proces, koji uključuje brojne sposobnosti, usmeri prema originalnosti, fleksibilnosti i pokretljivosti mišljenja.

Dr Jovan Čekić je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirao na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum. Izlaže od 1975. Dobitnik je nagrade Memorijala Nadežda Petrović i nagrade Oktobarskog Salona. Bio urednik za teoriju u časopisu Moment. Do 1997. godine je bio direktor i glavni urednik New Momenta, časopisa za vizuelnu kulturu. 1998. godine je objavio knjigu  “Presecanje haosa” (Geopoetika) i monografiju “Art Sessions: Era Milivojević” (2001). Bio je umetnički direktor i selektor BELEF-a 2003. i 2004. god. i umetnički direktor Bijenala mladih u Vršcu, 2002. Predavao je kao gostujući profesor na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu i na Likovnoj Akademiji na Cetinju.  Urednik je “Art edicije” u izdavačkoj kući Geopoetika.

Prvo predavanje i razgovor biće održani u petak 15. marta sa početkom u 17:30 časova. Nova Iskra se nalazi na adresi Gavrila Principa 43, ulaz je slobodan. Drugi i završni deo seminara zakazan je za 12. april, dok će se sledeće srede (20. marta) u Novoj Iskri predstaviti austrijska grafička dizajnerka i video umetnica Tina Frank.

Editors choice