Šta Berlin čini toliko atraktivnim? I šta sve može da se očekuje u njemu ove jeseni? Izbor gradskih atrakcija, kulturno-umetničkih dešavanja, istorijskih spomenika, radnji i restorana, u rangu je sa prestonicama poput Pariza i Londona. Ali, postoji nekoliko stvari koje ovaj grad čine jedinstvenim na planeti tokom septembra, a zbog kojih ga neizostavno treba posetiti narednih nedelja – dok ga ne obavije ono čuveno sivo nebo, ovekovečeno u Vendrsovom “Nebu nad Berlinom”.

Noć muzeja

185 Septembarsko nebo nad Berlinom

Savršena uvertira za septembar u Berlinu je bez sumnje – Noć muzeja! Ovaj događaj, koji postaje sve popularnija manifestacija u sve većem broju gradova širom sveta, u Berlinu će se održati 27. avgusta. Tog dana će berlinskoj publici vrata otvoriti preko sto muzeja i kulturnih institucija širom grada, nudeći ne samo izložbe, već čitav niz kreativnih radionica, koncerata, pozorišnih predstava, performansa, javnog čitanja i mnogih drugih aktivnosti. Bilo da se nađete na Museumsinsel-u, odnosno Ostrvu muzeja, ili nekom drugom delu grada, izbor mogućih aktivnosti će se pružati gotovo na svakom koraku.

Pyronale

Ono sto je Biennale za umetnost to je Pyronale za – pirotehniku. Od 2006. godine, krajem leta u Berlinu se jednom godišnje okupljaju najvrsniji piromani radi nadmetanja u onome što najbolje znaju. Tako se u spektaklu koji traje dve noći spajaju tradicionalni vatrometi i savremena pirotehnika, čineći od berlinskog neba pozornicu ili slikarsko platno na kojem se pred Vašim očima izvodi magična koreografija i oslikavaju nestvarni prizori. Tako će i ove godine virtuozi zbuniti sve turiste i ubediti ih da Nova godina u ovom gradu stiže čak četiri meseca ranije nego u ostatak sveta. Oko 60.000 posetilaca biće u prilici da ovaj fantastični događaj prati iz neposredne blizine sa tribina Olimpijskog stadiona u severozapadnom delu Berlina u noćima 2. i 3. septembra, obezbeđujući sebi izuzetan uvod u noćni provod. Cena ulaznica je između dvadeset i sto pedeset evra.

Base Flying

7. Base Flying 2 Septembarsko nebo nad Berlinom

Iako Berlin nije grad koji se može pohvaliti biznis centrom i načičkanim neboderima poput Manhattana, u ovom gradu možete otkriti kako izgleda leteti! Base Flying je jedna od ponuda kompanije Jochen Schweizer koja se bavi organizovanjem ekstremnih sportova. Sa jednog od retkih berlinskih nebodera, zgrade Park Inn hotela na Alexanderplatzu, imate mogućnost da slobodno padate sa visine od 125m. Let traje oko 7 sekundi i verovatno predstavlja jednu od najfascinantnijih i najluđih stvari koje ćete ikada uraditi u svom životu! Dostupan svakog vikenda i sa mogućnošću noćnog skoka svakog drugog petka, Base Flying dnevno izvede između 50 i 140 ljudi. Šokirani prolaznici se okupljaju na Alexanderplatzu i zapanjeno Vas posmatraju dok vrišteći padate sa 40. sprata hotela. A gosti kraj čijih prozora prolećete? Bez brige, na prozorima ih čeka obaveštenje da hotel ne predstavlja gradsko svratište za samoubice, već pruža gostoprimstvo onima koji bi želeli da se oprobaju u ekstremnim sportovima. Zanimljivo je da je zastupljenost polova gotovo ujednačena, ali pogodite ko češće odustaje od skoka u poslednjem trenutku? Tako je – dečaci! Svako ko smatra da je adrenaline-junkie u Berlinu ima šansu da ovaj sud o sebi i potvrdi.  Prijatan let!

Helmut Newton: Polaroids

Ne postoji niko iz sveta mode ili fotografije ko nije čuo za ime ovog slavnog nemačkog fotografa koji je rođen u Berlinu. Helmut Newton, jedan od najznačajnijih  i najuticajnijih fotografa 20. veka, poznat je po svom angažmanu u modnoj fotografiji, aktovima i portretima slavnih. Njegove radove objavljivali su Vogue, Playboy, ELLE i drugi poznati modni časopisi još od sredine 50-ih godina, kada je započeo proboj na svetskoj modnoj sceni. Kada su u pitanju bogati i slavni koji su obeležili drugu polovinu dvadesetog veka, među ličnostima koje su stale pred njegov objektiv našli su se, između ostalih, Elizabeth Taylor, Grace Jones, Kate Moss, Paloma Picasso, kao i Karl Lagerfeld – koji se na jednoj od fotografija može videti čak i bez svojih legendarnih tamnih naočara. Nemojte se iznenaditi ako među portretima prepoznate i čuvenog francuskog desničara Le Pena; Newton je uvek govorio da fotografiše one koje voli, one kojima se divi, one koji su slavni, ali i one koji su omraženi. U toku je izložba njegovih polaroida, a Newtonov rad je utoliko zanimljiviji što veliki broj fotogarafija ima komentar o samoj fotografiji. Ovo je u skladu sa katalogom radova “Pola Woman”, koji je Newton objavio 1992.  i koji je u potpunosti sačinjen od polaroida sa komentarima. Izložba je otvorena do 20. novembra.

I za kraj…

Dodatne preporuke za Berlin su svakako i činjenica da se radi o gradu koji je jeftin, lako dostupan i prepun iznenađenja. Neograničenost potkultura, otvorenost ka različitostima, prisustvo mnogobrojnih jezika, kuhinja i ljudi sa svih krajeva sveta – samo su neke od stvari koje će Vas dočekati. Odlična moda, ulična umetnost, jeftini restorani, najbolji klubovi na svetu i istorijski spomenici se mešaju, čineći pravu malu urbanu džunglu koja godišnje privuče milione posetilaca iz celog sveta. Retko ko napusti Berlin ravnodušan i bez želje da mu se ubrzo vrati. Nezaboravno iskustvo je neizbežno, samo ako ste spremni da se prepustite!

Fotografije : Dušan Milojević


Dušan Milojević nekada talentovani student sociologije, zahvaljujući svojoj neodgovornosti i povodljivom duhu nikada nije završio studije već je počeo da luta po svetu kroz različite profesije i veze, završivši kao bebisiterka u Tribeci. U pauzama između čuvanja deteta po parkovima na Menhetnu i fotografisanja u backstage-u na njujorškom fashion week-u ponekad nešto i napiše. Obožava shopping samo kada ima dovoljno keša, a glavna dilema poslednjih meseci mu je šta bi mu Frank Sinatra rekao u slučaju “If I can NOT make it there”.

Comments