Iza sajta SerbiaNeedsHelp.com krije se i Lazar Stojković, preduzetnik koji je bio jedan od suosnivača Wannabe-a. Za Wannabe Magazine, Lazar govori o nastanku ovog sajta i ciljevima.

Na pitanje kako je nastao SerbiaNeedsHelp.com? Lazar nam je odgovorio: “Već par godina pažljivo pratim sve što se dešava u vezi sa Bitcoinom i verujem da je sada već samo pitanje vremena kada će ključna inovacija te tehnologije – distribuirana glavna knjiga (eng. distributed ledger) – izazvati pravu revoluciju u mnogo sektora, od kojih je verovatno najznačajniji sektor finansijskih usluga. Slobodno mogu da kažem da je Bitcoin danas nešto kao World Wide Web 1993. ili 1994. godine.

1587235129537efd17a1cc0420200567 640x447 SerbiaNeedsHelp.com: Za pomoć najugroženijima u poplavama

Kada su u jugoistočnoj Evropi počele katastrofalne poplave, Srbija je relativno brzo organizovala sistem prikupljanja donacija online. Međutim, nigde nisam video opciju za doniranje u Bitcoinu. Tada mi je sinulo da bi možda bilo korisno da napravim mini-sajt koji bi ukratko informisao ljude sa engleskog govornog područja šta se dešava u Srbiji i ponudio adresu za Bitcoin donacije. Taj gest sam video kao svoj skromni doprinos borbi sa posledicama ogromne nesreće koja je zadesila zemlju u kojoj sam rođen.

Dok sam pripremao sajt, moj prijatelj Mark Brazinski predložio je da bi trebalo da postoji opcija prikupljanja donacija ne samo u Bitcoinu, već i u Dogecoinu. Glavni razlog je bio taj što je zajednica okupljena oko te kriptovalute poznata po solidarnosti – na primer, svojevremeno su njeni članovi prikupili $30,000 kako bi poslali jamajčanski bob tim na Olimpijadu u Sočiju. Veoma mi se svidela sugestija, pa smo tako dodali i Dogecoin adresu za slanje novca i pustili sajt u rad.”

Untitled 16 SerbiaNeedsHelp.com: Za pomoć najugroženijima u poplavama

Lazar Stojković i Mark Brazinski

Zanimalo nas je i  kako u Americi gledaju na situaciju kod nas: “Ljudi s kojima dolazim u kontakt u San Francisco Bay Area su ili odlično informisani ili apsolutno nemaju pojma šta se na Balkanu uopšte dešava”.

Sva sredstva će biti uplaćena srpskom ogranku UNICEF-a kako bi se pomoglo deci ugroženoj poplavama.

“Dodao bih da su prikupljene donacije u Bitcoinu i Dogecoinu za sada nažalost još uvek vrlo skromne, ali – bar sudeći po emailovima koje dobijam – mnogo posetilaca jednostavno ne koristi kriptovalute. Umesto toga, preko linka na dnu stranice produžuju na zvaničnu PayPal stranicu diplomatske misije Srbije pri EU u Briselu i tamo doniraju novac. Iskreno, nadam se da će posle ovoga Narodna banka Srbije konačno shvatiti koliko su njeni propisi koji sprečavaju normalnu upotrebu PayPala u Srbiji potpuno besmisleni.”

Jovana Katić

Comments