Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.

Kada su se u leto 2008. godine, uoči početka nove jesenje televizijske sezone, u javnosti pojavile prve informacije o snimanju nove verzije serije “Beverli Hils, 90210” (Beverly Hills, 90210), malo ko je bio optimističan, bilo da se radilo o stručnoj kritici ili (ne)pristrasnim gledaocima. Ekipa mladih i još neafirmisanih glumaca, okupljena pod kratkim i efektnim nazivom “90210”, imala je težak zadatak – osvojiti srca raznih generacija, od nekih novih klinaca, preko onih malo starijih, koji su rasli uz dogodovštine Brende Volš (Brenda Walsh) i njenog brata Brendona (Brandon Walsh), Keli Tejlor (Kelly Taylor), Dilana Mekeja (Dylan McKay) i ostalih.

slika16 Serija četvrtkom: “90210”

Beverli Hils, nekad i sad

Rešeni da ne žive od stare slave svog prethodnika, producenti serije “90210” odlučili su se za priču o potpuno novim likovima, čije dogodovštine ipak počinju dobro poznatim scenarijom: prosečna i tradicionalna američka porodica, roditelji i njihovo dvoje dece, doseljava se u bogati Beverli Hils. Suočeni sa izazovima uklapanja u novu sredinu, oni na tom putu stiču svoje prve prijatelje, ili češće neprijatelje. Jer, suparništvo i neslaganje su ono što zapravo jednu dramu i čini toliko primamljivom. Umesto već pomenutih Brende i Brendona, od 2008. godine se ime Beverli Hilsa vezuje za Eni Vilson (Annie Wilson) i njenog usvojenog brata, Afroamerikanca Diksona (Dixon Wilson), ali i njihovih lokalnih vršnjaka, popularne Naomi Klark (Naomi Clark), nezainteresovane Erin Silver (Erin Silver), pevačke zvezde u usponu Adrijane Tejt-Dankan (Adrianna Tate-Duncan), sina kralja porno-industrije Navida Širazija (Navid Shirazi) i drugih. Naravno, tu su i nešto stariji likovi, roditelji ovih problematičnih tinejdžera, profesori i direktor škole, koji su, kako su sezone odmicale, svi pali u senku mladih protagonista.

slika24 Serija četvrtkom: “90210”

Brenda i Keli za 21. vek – Eni i Naomi

Hrabri scenaristi nisu se libili da kroz godine emitovanja prikažu neka od najkontroverznijih iskustava kroz koja današnji adolescenti mogu da prođu. Silovanje, narkomanija, maloletnička trudnoća, saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodima, rak, bipolarni poremećaj, homoseksualnost i samoubistvo samo su neke od tema koje je serija “90210” do sada obradila kroz svoje 92 epizode. Njihovu vedriju stranu čine ljubavne veze po principu “svako sa svakim”, koje su tako tipične za tinejdžersku dramsku seriju, ali i stvarni život srednjoškolaca.

slika 317 Serija četvrtkom: “90210”

Nije lako nabrojati koga su još oboje ljubili

Kada je reč o glumačkoj ekipi, producenti su insistirali da nju čine mlada i publici još uvek nepoznata lica. Među brojnim timom, talentom i lepotom najviše se ističe Analin Mekord (AnnaLynne McCord) u ulozi Naomi Klark, možda jedina među svojim kolegama sa značajnom referencom u biografiji – gostujućom ulogom u seriji “Reži me” (Nip/Tuck). Ostatak glumačkog ansambla serije “90210” čine Šenej Grajms (Shenae Grimes) u ulozi Eni Vilson, Tristan Vajlds (Tristan Wilds) koji tumači ulogu njenog brata Diksona, te imenjakinje Džesika Straup (Jessica Stroup) i Džesika Launds (Jessica Lowndes) koje utelovljuju on/off prijateljice Silver i Adrijanu. Prvu sezonu obeležila su i gostovanja glumaca iz postavke originalnog “Beverli Hilsa” – Dženi Gart (Jennie Garth), Šenen Doerti (Shannen Doherty) i Tori Speling (Tori Spelling) u ulogama Keli, Brende i Done, starijim za nekih desetak godina.

slika42 Serija četvrtkom: “90210”

Svaka od nas bila je neka od njih – Keli i Brenda

Ono što najviše privlači ženski deo publike, pored pomenutih ljubavnih zavrzlama, svakako je moda koju promovišu likovi na malim ekranima. Nastavši u vreme najveće popularnosti u modnom smislu sada već kultne serije “Gossip Girl”, “90210” je svojim različitim ženskim glavnim likovima uspešno parirao modnoj smelosti naših omiljenih “tračara” Serene (Serene van der Woodsen) i Bler (Blair Waldorf). Radnja smeštena u Holivud dozvoljava kostimografima da klince sa Beverli Hilsa oblače u najskuplje odevne kombinacije, mameći uzdahe gledateljkama širom sveta. Pored mode, tu je i sjajna muzika, ali i gostovanja različitih poznatih ličnosti koje su uglavnom “glumile” same sebe – od nekadašnjeg srcelomca Nika Kartera (Nick Carter), preko repera Snup Doga (Snoop Dogg), do sveprisutne Kim Kardašijan (Kim Kardashian) i njenih sestara.

slika52 Serija četvrtkom: “90210”

Silver, Eni, Naomi i Adrijana – četiri devojke, četiri stila

Iako su producenti i scenaristi idejno lutali tokom četiri sezone za nama, o čemu svedoče brojke o gledanosti koje su često varirale, čelnici televizijske mreže “CW” ukazali su im poverenje produživši im ugovor za nastavak snimanja i u narednoj sezoni. Nakon što su uspešno izašli na kraj sa izazovom tranzicije likova iz srednjoškolskih u fakultetske hodnike, čini se da za ekipu koja stoji iza serije “90210” ništa nije neizvodljivo. Stoga, ako već niste verni obožavaoci, letnji meseci su idealna prilika da se uključite u radnju koju ste propustili, ne bismo li s jeseni svi zajedno uživali u novim epizodama.


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments