Neobična humoristička serija, karakteristična po uvrnutom humoru i originalnoj formi, serija “Ometeni u razvoju” (Arrested Development), prikazivana na američkoj mreži Fox od 2003. do 2006. godine, pobrala je nagrade i pohvale kritičara, ali nikad nije doživela veliku gledanost, zbog čega je otkazana posle treće sezone. Ipak, serija je stekla kultni status i veran krug obožavalaca, koji već godinama traže njen nastavak. Ove godine oni konačno imaju razloga za radost, pošto će četvrta sezona serije konačno biti prikazana – istina, ne na televizijskim ekranima.

slika 1 serija se odlikuje Serija četvrtkom: Arrested Development

Serija se odlikuje neobičnom formom i otkačenim humorom

“Ometeni u razvoju” spada u red serija koje parodiraju kliše savršene i simpatične američke porodice, ali za razliku od, recimo, serije “Bračne vode” (Married with Children), nisu u pitanju likovi iz niže srednje klase, već iz ekonomske elite. U centru pažnje nalazi se bogata i uspešna, ali potpuno disfunkcionalna porodica Blut (Bluth). Naziv serije je igra reči sa više značenja – može da se odnosi na karakterna svojstva većine likova (na šta se odnosi i srpski prevod naziva), ali i na hapšenje glave porodice i šefa porodične firme Džordža Bluta Starijeg (George Bluth Sr.) – zbog malverzacija i izgradnje nezakonitih stambenih naselja (housing developments). On provodi dobar deo serije u zatvoru (arrested). Porodica upada u finansijske i zakonske probleme, a problem je još veći zato što su svi članovi porodice sebični, lažljivi i prevrtljivi.

slika 2 Disfunkcionalna i otkacena porodica1 Serija četvrtkom: Arrested Development

U centru pažnje je disfunkcionalna i uvrnuta porodica Blut

Glavni lik je srednji sin Majkl (Michael), u tumačenju Džejsona Bejtmena (Jason Bateman), jedini koliko-toliko normalni član porodice, koji se trudi da ih sve održi na okupu. U tome mu odmažu sujetna majka Lusil (Lucille), koja voli novac i komfor mnogo više nego muža ili decu; stariji brat Džordž (George), poznat po nadimku Džob (Gob), skraćeno od njegovog punog imena Džordž Oskar Blut (George Oscar Bluth), neuspešni mađioničar i ženskaroš koji nije u stanju da nađe pravi posao; detinjasti mlađi brat Baster (Buster), koji je sa 30 godina i dalje edipovski vezan za majku; razmažena i površna sestra Lindzi (Lindsey), u tumačenju Porše de Rosi (Portia de Rossi), i njen muž Tobajas (Tobias), koji se odlikuje brojnim ekscentričnostima i psihološkim problemima, kao što je strah od toga da se ikada skine go, a na osnovu frojdovskih omaški koje stalno pravi reklo bi se i da ima potisnute homoseksualne sklonosti koje su očigledne svima, sem njemu samom. Džordž je udovac i brine se o smotanom sinu tinejdžeru Džordžu Majklu (George Michael), koji u tajnosti gaji grešnu ljubav prema sestri od tetke Mejbi (Maeby). Serijom defiluje i veliki broj drugih otkačenih likova, poput Lusil Ostero (Lucille Austero), koju tumači Lajza Mineli (Liza Minelli), prijateljice Lusil Blut i Basterove simpatije.

Umesto da se oslanja na snimljeni smeh gledalaca, kao što je to slučaj sa većinom sitkoma, ova serija je snimljena u stilu mokumentarca (lažnog dokumentarca), sa pokretnom kamerom, naracijom izvršnog producenta Rona Hauarda (Ron Howard), navodnim arhivskim fotografijama i istorijskim snimcima. Ovakva forma čini da bizarno ponašanje likova i apsurdni događaji budu još smešniji. Na kraju svake epizode nalazi se navodna najava za sledeću epizodu – parodija na slične segmente u mnogim drugim serijama – koju, u stvari, čine scene koje se uopšte ne nalaze ni u jednoj od epizoda, a koje sadrže posebno nadrealne trenutke.

slika 3 ponovno okupljanje Serija četvrtkom: Arrested Development

Ponovno okupljanje glavnih junaka serije

Serija je osvojila brojne nagrade, među kojima šest Emija i jedan Zlatni globus. Magazin “Time” uvrstio ju je u listu 100 najboljih TV serija svih vremena, a popularni vebsajt IGN ju je proglasio najsmešnijom serijom svih vremena. Sve joj to nije pomoglo da je TV mreža Fox ne ukine, vodeći se surovom tržišnom logikom i merenjem gledanosti. U međuvremenu, glumci Džejson Bejtmen i Majkl Sera (Michael Cera), koji je igrao Džordža Majkla Bluta, postali su i filmske zvezde. Tokom prošle godine konačno je završeno snimanje dugoočekivane četvrte sezone serije, koja se sastoji od 15 epizoda koje će od 26. maja postati dostupne gledaocima na sve popularnijem vebsajtu Netflix. Najavljeno je i snimanje bioskopskog filma, mada je ovo i dalje nepotvrđena vest.

Izvor fotografija: boxnutt.com, teenhollywood.com, mashable.com , fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments