5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Vampir, vukodlak i duh žive zajedno kao cimeri… Ovo nije neki vic, već premisa britanske serije “Biti čovek” (Being Human), natprirodne drame sa elementima komedije, tvorca Tobija Vithausa (Toby Whithouse), koja se od 2008. godine prikazuje na trećem kanalu mreže BBC. Ono što ovu seriju izdvaja od većine trenutno popularnih serija o vampirima i ostalim natprirodnim bićima je specifičan britanski pristup i realistična atmosfera, bez glamura ili gotskih elemenata na koje smo navikli, kad je u pitanju ovakva tematika. Kako to i sam naziv serije govori, u centru pažnje nisu natprirodni elementi, već ljudskost glavnih likova.

01 being human Serija četvrtkom: “Being Human”

Glavni junaci serije, troje prijatelja i cimera: vampir Mičel, vukodlak Džordž i duh Eni

“Biti čovek” u suštini nije serija o vampirima, duhovima i vukodlacima, već o ljudima koji se nose sa ozbiljnim ličnim problemima i pokušavaju da žive normalno, iako su doživeli ogromne promene: Mičel (Mitchell) je postao vampir u vreme Prvog svetskog rata, Džordža (George) je u šumi ujeo vukodlak, a Eni (Annie) je umrla i ustanovila da je i dalje na ovom svetu, ali u obliku duha. Mičel je u prošlosti postao legenda u vampirskoj zajednici svojom krvoločnošću, ali je šezdesetih godina prošlog veka odlučio da prestane da ubija. On i Džordž su postali prijatelji kada je Mičel spasao Džordža od grupe vampira. Njih dvojica rade kao čistači, odnosno portiri, u lokalnoj bolnici, pošto im ovakvi poslovi omogućavaju da nikome ne upadaju u oči. Odlučuju da postanu cimeri, ali po useljenju u novi stan saznaju da u njemu već obitava duh, Eni, koja ubrzo postaje njihova najbolja prijateljica.

Pilot epizoda serije prikazana je februara 2008. godine. Do početka redovnog prvog serijala prošlo je skoro godinu dana, a u međuvremenu su izvršene velike promene u glumačkoj postavi, a samim tim, i karakterizaciji likova, koje su pomogle da serija dobije sadašnji izgled. Od troje glavnih glumaca, ostao je samo simpatični Rasel Touvi (Russell Tovey) u ulozi Džordža. Andreu Rajzborou (Andrea Riseborough) je u ulozi Eni zamenila beskrajno šarmantna Lenora Kričlou (Lenore Crichlow), a ulogu Mičela je umesto Gaja Flanegana (Guy Flanegan) dobio zgodni irski glumac Ejdan Terner (Aidan Turner), koga ćemo uskoro gledati na velikom ekranu u filmu “Hobit” (The Hobbit) Pitera Džeksona (Peter Jackson).

Ono što je posebno zanimljivo je što glavni likovi deluju kao potpuno normalni mladi ljudi. Kod Eni (Annie) nema ničeg jezivog i zastrašujućeg – ona je večito optimistična, vesela i prijateljski raspoložena, stalno pokušava da pomogne drugima i da vidi dobru stranu u svemu. Eni veruje da je poginula u saobraćajnoj nesreći, ali je moguće da je istina o njenoj smrti drugačija.Vukodlak Džordž je izuzetno dobroćudan, stidljiv i ljubazan, samo što se jednom mesečno na punom mesecu pretvara u divlje, nasilno čudovište koje ne može da kontroliše svoje instinkte. Zbog toga je napustio porodicu, lažirao svoju smrt i tokom kritičnih noći se zatvara u kavez da ne bi nikog povredio. Mičel ne deluje kao neko ko ima mračnu stranu, već samo kao zgodan, samouveren i impulsivan mladić, koji voli da izađe uveče i koji ima uspeha sa devojkama. Niko ne bi pogodio da se svakodnevno bori sa svojim mračnim porivima za krvlju, kao i sa pokušajima drugih vampira da ga ponovo pridobiju.

02 Being Human  Mitchell Serija četvrtkom: “Being Human”

Neodoljivi Ejdan Terner u ulozi vampira Mičela, naizgled normalnog dvadesetogodišnjaka koji je u stvari star 117 godina

Za razliku od većine filmova i serija sa ovakvom tematikom, u osnovi priče nije romansa, već prijateljstvo, mada važan deo serije predstavlja i Džordžova veza sa koleginicom sa posla Ninom, koju tumači Šinejd Kinan (Sinead Keenan). Serija je puna humora i topline, ali sadrži i veoma mračne i brutalne zaplete, koji se posredno bave nizom tema poput narkomanije, pedofilije ili rasizma. Moguće je posmatrati Mičela kao narkomana ili alkoholičara, koji pokušava da se izbori sa zavisnošću; Džordža kao blagog, stidljivog momka, koji ima problema sa potisnutim besom i agresivnošću, a Eni kao zlostavljanu ženu koja nije u stanju da se izbori sa istinom o svom partneru.

03 Being Human Annie Serija četvrtkom: “Being Human”

Lenora Kričlou igra Eni, najsimpatičnijeg duha koga ćete ikad imati priliku da vidite... Ili da ne vidite

“Biti čovek” ne prikazuje vampire kao romantične, neshvaćene figure, ali ih, sa druge strane, ne pretvara ni u neljudska čudovišta. U ovoj seriji su oni glavni negativci i većinom su zli i opasni, ali imaju veoma prepoznatljive ljudske osobine. Oni su moćna tajna organizacija slična mafiji, koja pokušava da zavlada svetom, i infiltrirali su se u policiju i organe vlasti. Većinom nemaju nikakvih obzira prema ljudima, koje vide samo kao izvor hrane, dok vukodlake preziru i okrutno ubijaju. Glavni negativac Herik (Herrick), u tumačenju Džejsona Votkinsa (Jason Watkins), je dežmekasti, sredovečni policajac sasvim prosečnog izgleda, iza koga se krije lukav, opasan i krvoločan vođa vampira.

04 Being Human George Serija četvrtkom: “Being Human”

Rasel Touvi kao dobroćudni i stidljivi Džordž, čiji se život preokrenuo kada je postao vukodlak

Uspeh serije “Being Human” doveo je do nastanka spin-off-a “Becoming Human”, interaktivne online serije sa kratkim epizodama, u kojoj je glavni lik jedan od popularnih epizodnih likova iz glavne serije, vampir-tinejdžer Adam, u tumačenju Krejga Robertsa (Craig Roberts). A kao što se to obično dešava sa popularnim britanskim serijama, i ova je dobila istoimeni američki (tačnije američko-kanadski) rimejk, koji se na SyFy kanalu prikazuje od 2011. godine. Likovi su manje-više isto koncipirani, mada su im data drugačija imena. Interesantno je da je lik vampira, koga igra Sem Vitver (Sam Witver), u ovoj verziji dobio ime Ejdan, u čast Ejdana Ternera.

U međuvremenu, originalna britanska verzija “Being Human” preživela je nekoliko velikih promena u glumačkoj postavi i odlaske nekih od ključnih likova, zahvaljujući tome što su se novi likovi pokazali jednako zanimljivim i popularnim kao i prvobitni. Emitovana su četiri serijala, a peti je najavljen za sledeću godinu.

05 BEING HUMAN US vs UK Serija četvrtkom: “Being Human”

Junaci američko-kanadskog rimejka serije “Biti čovek” – vukodlak Džoš, vampir Ejdan i duh Seli, i njihovi britanski pandani Džordž, Mičel i Eni

Izvor fotografija: sfx.co.uk, buzzinetv.com, scifimafia.com, dizi-mania.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

 

Editors choice