Prethodni tekst iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.

Kada je Volteru (Walter) dijagnostifikovan rak pluća, najpre se zabrinuo za budućnost svoje porodice, a tek onda za sebe. Ovaj profesor hemije prelazi trnovit put od mlakonje do negativca; ulazi u svet kriminala ne bi li finansijski obezbedio porodicu kada njega više ne bude bilo.

Slika128 Serija četvrtkom: Breaking Bad

Ovo je priča o sasvim drugačijem drugarstvu, stvorenom u ilegalnoj laboratoriji

Da li iko od vas može da zamisli svog profesora hemije iz srednje, onog dobroćudnog čikicu u kariranoj košulji sa zakrpama na sakou, kako u podrumu neke kuće pravi drogu? Volter se odlučio za takav put. Išao je logikom: “Ako već umirem, mogu da uradim nešto loše, samo da moja porodica ne ostane bez ičega.” Poznato je da su hemoterapije i lekovi skupi, a njemu je doktor odbrojao još nekoliko meseci života.

U narko-svet on ne ulazi sam. Već je odavno snimio da njegov bivši đak i lokalni propalitet Džesi Pinkman (Jesse Pinkman) bućka nešto u svom podrumu. Njih dvojica se udružuju i po sasvim novoj recepturi prave metamfetamin u kamperu usred pustinje. Tu se rađa veoma specifičan odnos: bivši đak podseća se loših trenutaka i još gorih ocena, a profesor sve vreme nipodaštava ambiciju bivšeg učenika. Međutim, ta veza je toliko jaka da su tokom čitave serije, iako veoma različiti, neraskidivo povezani. Njihove životne priče takođe su komplikovane.

Džesi je kao veoma mlad počeo da eksperimentiše sa narkoticima i da pravi gluposti, pa je u očima svojih roditelja najgori, zbog čega ga se odriču. Volterova priča je jednako tužnjikava: ženi ne sme da kaže čime se bavi, pa su svađe u kući svakodnevne. Ima i skoro punoletnog sina koji ima cerebralnu paralizu. Ironično, njegov šurak radi za policiju i u toj gužvi dobija zadatak da raskanta najnoviji kartel koji proizvodi sasvim novu stvar. Naravno, nema ni pojma da iza svega stoji Volter.

Pored porodičnih problema, Džesi i Volter upadaju u razne situacije opasne po život. Svađaju se i mire sa najopasnijim narko-bosovima u državi, bivaju primorani da ubiju i na kraju postaju zatočenici koji u najsavremenijoj laboratoriji prave 30 kilograma metamfetamina dnevno.

Fascinantan je Volterov preobražaj od uplašenog čoveka do nemilosrdnog kontroverznog biznismena. Uzbudljiv je put koji je izabrao; dok se većina obolelih od raka miri sa svojom sudbinom ili poslednje mesece života koristi da bi ispunili neke od želja, on štancuje pare kao da sutra ne postoji. Kroz svaku epizodu sve je namazaniji, okrutniji i beskrupulozniji.

Slika 244 Serija četvrtkom: Breaking Bad

Uglađen, ljubazan i fin gospodin, ali uvek spreman da ubije

Svakako najintrigantniji lik serije jeste “capo di tutti capi” – glavni narko-bos Gas Fring (Gus Fring), u javnosti poznatiji kao dobrotvor i vlasnik lanca fast food restorana. Toliko ljubaznosti i okrutnosti u jednom čoveku – da gledaoci požele da takvog lika nikada u životu ne sretnu.

Od likova bih izdvojila i prevrtljivog i neverovatno sposobnog advokata Sala Gudmena (Saul Goodman), koji tokom poslednje dve sezone rešava nerešive probleme ove narko-bande. Bez stida i blama, ovaj instant advokat klovnovskog ponašanja spreman je da, za razumljivu količinu novca, učini da nestanete sa lica zemlje ili da operete milione dolara tako da vas poreska nikada ne uhvati. Sal pokretima i govorom podseća na Troja Meklura (Troy McClure) iz Simpsonovih.

Slika315 Serija četvrtkom: Breaking Bad

Napravio je novac, a da li se pokajao zbog načina na koji je do njega došao?

Zanimljivo je da je scenarista Vins Giligan (Vince Gilligan) pisao i “Dosije X” (The X-Files). Od početka, njegova ideja bila je da napravi seriju u kojoj će glavni lik od protagoniste postati antagonista. Glavna uloga poverena je Brajanu Kranstonu (Bryan Cranston), koji je zbog nje nagrađen sa tri Emija, a dva puta je nominovan za nagradu Zlatni globus. Džesi u seriji, odnosno glumac Eron Pol (Aaron Paul), nagrađen je Emijem za najbolju sporednu ulogu.

Konstantna napetost i pitanje da li će Voltera i Džesija uhvatiti policija ili će završiti rasparčani na nekom auto-otpadu držala me je ispred kompa tokom četiri sezone. Peta se uveliko snima, a premijera se očekuje u julu 2012. godine.


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Comments