“Kastl” (Castle) je američka komično-dramska serija. Dobila je naziv po prezimenu jednog od glavnih likova. Uloge tumače Nejtan Filion (Nathan Fillion) kao Ričard Kastl (Richard Castle), pisac kriminalističkih novela, i Stana Katić koja tumači lik Kejt Beket (Kate Beckett), detektivke u odeljenju za ubistva.

Njihova neobična saradnja započela je kada je serijski ubica oponašao ubice iz romana ovog poznatog autora, a slučaj je dodeljen detektivki Beket. Pošto su uspešno rešili tajnu, cenjeni pisac Njujorka Kastl izborio se za mesto pomagača u istragama, dok je u isto vreme prikupljao materijal za svoje naredne knjige. U početku je veoma živcirao detektivku i tada dolazi do komičnih događaja, ali uskoro će se naviknuti na pratioca i biće joj teško da zamisli radni dan bez njega kako je prati u stopu.

Džon Huertas (Jon Huertas) tumači lik Havijera Esposita (Javier Esposito), koji je takođe detektiv, a njegov partner u seriji je Šejmus Diver (Seamus Dever) kao detektiv Kevin Rajan (Kevin Ryan). Ova dvojica detektiva, zajedno sa zgodnom detektivkom Beket i uglednim piscem vrlo uspešno rešavaju zločine ubistava na ulicama Njujorka i bore se protiv psihopata. S obzirom na to da Kastl nema nikakvog detektivskog iskustva na terenu, prilikom izlaska na uviđaj na mesto zločina dolazi do vrlo komičnih scena sa kojima on na šarmantne načine izlazi na kraj.

Slika 247 Serija četvrtkom: Castle

Glavni likovi serije

Veze između junaka serije su zamršene. Ričard Kastl živi sa majkom, bivšom glumicom, i ćerkom tinejdžerkom. Razveden je, ali zaljubljen u Kejt Beket i posvećuje joj romane dajući joj pseudonim Niki Hit (Nicky Heat). Posle dužeg vremena i ona će priznati da je zaljubljena u njega, ali će odlagati početak veze sve do kraja četvrte sezone.

Slučajevi koji dolaze do odeljenja za ubistva su različiti u svakoj epizodi, osim jednog koji muči detektive, a to je slučaj ubistva majke detektivke Beket.

Snimanje serije započeto je 2009. godine, i do sada su emitovane četiri sezone, dok je peta sezona premijerno prikazana krajem septembra 2012. godine u okviru Beacon Pictures i ABC Studios.
Serija je odlično rangirana i nagrađena nagradama kao što su Shorty Awards, People’s Choice Awards, PRISM Award i ALMA Awards.

Toplo je preporučujemo ljubiteljima kriminalistike, misterije, drame i komedije, i sigurni smo da ćete uživati. Sjajna postavka glumaca, odlična radnja i zapleti držaće vas u napetosti, ali će vas u isto vreme nasmejati do suza.

Slika 337 Serija četvrtkom: Castle

Pisac i detektivka

Izvor fotografija: blogspot.com, feveravenue.com, castletv.net

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde.


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments