“Vanbračna zajednica” (Common Law) je američka serija, žanrovski smeštena u komediju, dramu i kriminalistički triler. Prva, a kako se čini, i poslednja sezona serije prikazivana je prošle godine u SAD, ali je zbog nezadovoljavajuće gledanosti otkazano snimanje nastavka. Kod nas se serija prikazuje na televiziji AXN.

Common Law Logo Serija četvrtkom: “Common Law”

Da, baš kao brak. I da, definitivno sa metkovima umesto… poljubaca?

Autorske zasluge poneo je bračni par Viberli (Wibberley) – Marijen (Marianne) i Kormak (Cormac) – autori filmova: “Nacionalno blago” (Nacional Treasure), “G-Sila” (G-Force), “Čarlijevi anđeli 2: Totalno zagušenje” (Charlie’s Angels: Full Throttle), “Ja, špijun” (I Spy), “Loši momci 2” (Bad boys 2), na koji “Vanbračna zajednica” pomalo i podseća. Reditelj svih 12 epizoda je Stiven Sardžik (Stephen Surjik).

Serija govori o dvojici policajaca u Los Anđelesu, specijalizovanih za istraživanje ubistava. Travis Marks (Travis Marks) kojeg tumači Majkl Ili (Michael Ealy) i Vizli “Ves” Mičel (Wesley “Wes” Mitchell) kojeg tumači Voren Kol (Warren Kole), nakon što je Ves uperio pištolj u svog partnera, bivaju poslati na sastanke sa doktorkom Emom Rajan (Emma Ryan), bračnom savetnicom koju igra britanska glumica Sonja Voldžer (Sonya Walger), poznata po ulozi Penelopi Vidmor (Penelope Widmore) u seriji “Izgubljeni” (Lost).

Common Law glumci Serija četvrtkom: “Common Law”

Glavni likovi serije (sleva): Ves Mičel, kapetan Majk Saton, doktorka Ema Rajan i Trevis Marks

Trevis je ženskaroš koji ne ume da se izvini, u potpunosti nemaran, detinjast i gotovo uvek takmičarski nastrojen, a pored svega toga poseduje previše samopouzdanja i premalo obazrivosti. Nasuprot njemu, Ves, bivši advokat, uvek uglađen i doteran, odiše razumom, suzdržanošću i profesionalizmom, ali suviše uštogljen, ciničan, stegnut i zatvoren, opsednut kolima i redom, deluje dosadno i potpuno nezanimljivo nekome poput Trevisa. Uz sve ovo, njih dvojica, iako ne mogu, moraju da istrpe jedan drugog i obave zadatke koje dobijaju.

Common Law Michael Ealy Serija četvrtkom: “Common Law”

Trevis je s jedne strane užasno šarmantan, dok je sa druge potpuno nepodnošljiv i nemaran

Serija je – iako poseduje odlične kriminalističke zaplete, iako iz minuta u minut sve vrvi od akcije i lude, policijske jurnjave, iako konstantna prepiranja, podbadanja i nadmudrivanja dvojice protagonista deluju komično – zapravo odlična životna drama koja se bavi pitanjem međuljudskog odnosa u zajednici. Nebitno da li je ta zajednica bračna, vanbračna, partnerska ili zajednica nekoliko prijatelja, ona, kakva god bila, poseduje određena pravila. Tolike knjige, radovi i scenarija napisani su na ovu temu, ali niko još nije uspeo da ponudi konačan recept za srećan život u jednoj zajednici, za zdrav i uzoran odnos između dva ili više ljudskih bića. Tako i u ovoj seriji, iz epizode u epizodu, od početka gde se poglavlje otvara citatom nekog velikog čoveka, koji anticipacijski nagoveštava centralni motiv epizode, pa sve do kraja, likovi pokušavaju da pronađu rešenje.

Common Law Warren Kole Serija četvrtkom: “Common Law”

Ves je uglavnom radoholik bez premca, ali i rob svojih uštogljenih navika

Reči poput: saslušanja, oprosta, izvinjenja, vere, poverenja, iskrenosti, požrtvovanosti, udruživanja, zajedničke borbe za isti cilj, samo su reči, reči koje doktorka Rajan pominje na svojim sastancima za bračno savetovanje, ali koje njih dvojica, Ves i Trevis, iz epizode u epizodu, pronalaze sami, doživljavaju ih i proživljavaju.

Jer naposletku, iza sveg takmičenja, simpatičnih prepiranja, svih čarki i njihove očigledne sujete, krije se ona jedna jedina i neuništiva istina. Ljubav prijateljstva. Njih dvojica, iako se u isto vreme ne podnose, takođe se i vole, na svoj način i vrlo obazrivo, ali ipak vole. To ih održava zajedno, to im daje snagu. A to je najbolji sastojak svakog odnosa. Uz sve eksplozivne efekte i komične situacije, koji čine površ serije, onog trenutka kada obojica protagonista shvate da samo zajedno, udruženi, dolaze do uspeha, otkriva se smisao i svrha cele serije, onaj njen dublji, jezgrovitiji deo. Samo kroz odnos i zajednicu ljudska bića postaju jaka, gotovo nepobediva. I to je najveća istina od svih.

Izvori fotografija: tv.com, fanart.tv, honestreviewscorner.com, fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

 

Comments