“Zločinački umovi” (Criminal Minds) je američka kriminalistička serija. Radnja serije prati rad FBI jedinice za analizu ponašanja kriminalaca (Behavioral Analysis Unit). Ono što je čini drugačijom od ostalih je to što se fokusira više na zločince, nego na samo krivično delo. Seriju producira The Mark Gordon Company u asocijaciji sa CBS Television Studios i ABC Studios.

Glavnu FBI istraživačku jedinicu čine Derek Morgan, kojeg tumači Šemar Mor (Shemar Moore) koji je samouveren i imao je teško detinjstvo, Dr Spenser, kojeg tumači Metju Gubler (Matthew Gubler) i on je najmlađi član i jedan od najinteligentnijih i Aron Hočner, lik tumači Tomas Gibson (Thomas Gibson) koji je bivši tužilac i agent sa najviše iskustva. Ženski deo ekipe čine kompjuterska tehničarka Penelopi Garsija, koju igra Kirsten Vangnes (Kirsten Vangness), Dženifer Džero, čiji lik predstavlja glumica Kuk (A. J. Cook), zadužena za medije i tokom više sezona Emili Prentis, lik tumači Padžet Bruster (Paget Brewster).

Slika 257 Serija četvrtkom: Criminal Minds

Jedinica za analizu ponašanja

Snimanje ove zanimljive serije počelo je 2005. godine i do sada je snimljeno osam sezona. Poslednja, osma sezona, prvi put je emitovana krajem septembra 2012. godine.

Posao ovih izvanrednih istražitelja nije nimalo lak. Pozvani od strane lokalne policije, kako bi im pomogli u rešavanju zločina, moraju da budu u kontaktu sa serijskim ubicama, ili drugim psihotičnim zločincima vrlo nasilne prirode. Kako bi uhvatili nepoznatog subjekta koriste naučni metod profilisanja. Na osnovu mesta zločina, žrtava i onoga što imaju određuju osnovne karakteristike počinioca krivičnog dela. Serija je prožeta dijalozima i psihološkim analizama najtežih prestupnika. Pored dugotrajnog i psihički napornog posla, teško im je da održe svoje porodične veze… Neki od značajnijih negativaca su klasični psihopata Frenk Britkof, kojeg tumači Kit Karadin (Keith Carradine), Džordž Fojet, takozvani “Bostonski kosač” kojeg igra  Kristofer Tomas Hauvel (C. Thomas Howell) i Bili Flin, poznatiji kao “Princ tame” kojeg tumači Tim Kari (Tim Curry).

Slika 353 Serija četvrtkom: Criminal Minds

Hvatanje jezivih serijskih ubica

Serija je pozitivno ocenjena i smatra se jednom od najboljih kriminalističkih serija. Godine 2006. je bila nominovana za najbolju novu dramsku seriju na People’s Choice Award, a 2007. godine je nagrađena kao najbolja TV serija nagradom ASCAP.

Preporučujemo je svim ljubiteljima kriminalistike, drame i misterije i uvereni smo da ćete uživati u hvatanju negativaca sa ekipom iz Kvantika.

Izvori fotografija: images4.fanpop.com, watchtvchannel.net

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli ni jedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments