Naučnofantastična serija “Doktor Hu” (Doctor Who) prikazuje se već 50 godina na kanalu BBC, istina, sa popriličnim pauzama, i postala je deo britanske kulturne baštine.

Glavni lik je misteriozni humanoidni vanzemaljac koji putuje kroz vreme i prostor u svom svemirskom brodu TARDIS, koji spolja izgleda kao britanska policijska telefonska govornica iz pedesetih, iako je unutra veoma prostran i sadrži najneverovatniju tehnologiju. On se predstavlja jednostavno kao Doktor, a njegovo pravo nije poznato. U glavnoj ulozi se izmenilo 11 glumaca, a nedavno je objavljeno ime 12. Doktora.

slika 1 Dr Who Tennant Serija četvrtkom: “Doctor Who”

Najpopularniji od dosadašnjih 11 “Doktora” je Dejvid Tenant, koji je ulogu igrao od 2005. do 2010.

U početku je planirano da “Doktor Hu” bude serija za decu, ali to se ubrzo promenilo kada je stekla popularnost i među odraslom publikom. Tako je “Doktor Hu” sa svojom kombinacijom SF-a, akcije, humora i ozbiljne drame, postao serija za sve generacije i slojeve publike.

Kada su se scenaristi serije suočili sa odlaskom prvog glumca Vilijama Hartnela (William Hartnell), koji je igrao Doktora u prve tri sezone serije (1963-1966), došli su na ideju kako da omoguće izmenjivanje glumaca u ovoj ulozi. Tako je ustanovljeno da je Doktor pripadnik vanzemaljske vrste sa planete Galifrej, poznate kao Gospodari vremena (Time Lord), koji imaju dva srca, i, što je važnije, imaju sposobnost regeneracije kada se njihovom telu približi smrt, što im omogućava da žive hiljadama godina.

Regeneracija ne menja samo izgled Doktora, već i njegove manirizme, stil oblačenja, pa i karakterne osobine. Ovo je način da se svakom glumcu koji igra Doktora da prilika da unese svoj lični pečat u lik. Kao objašnjenje ponuđena je činjenica da fizička promena dovodi i do promena u hemiji mozga. Ipak, Doktorove osnovne karakterne osobine ostaje uvek nepromenjene: on mrzi nepravdu i bori se protiv zla, radoznao je, smeo, željan avanture, pun znanja, genijalan i dosta egocentričan.

slika 2 inkarnacije Doktora Serija četvrtkom: “Doctor Who”

11 dosadašnjih inkarnacija Doktora, od 1963. do 2013. godine

Doktor uvek ima nekog ljudskog saputnika ili, češće, saputnicu, čija je uloga da ovom neobičnom vanzemaljskom biću pruže običnu, ljudsku perspektivu. Zanimljivo je da je jedna od saputnica iz osamdesetih Tegan Jovanka, nazvana po Jovanki Broz. Neki od saputnika postali su skoro jednako popularni kao sam Doktor, poput energične novinarke Sare Džejn Smit (Sarah Jane Smith), koja je dobila sopstvenu spinof seriju “Avanture Sare Džejn” (The Sarah Jane Adventures).

Doktor se bori protiv velikog broja negativaca i čudovišta, ali ima i neke arhi-neprijatelje koji se često pojavljuju. To je, pre svega, mutantska rasa Daleka, koje je stvorio zli naučnik Davros, koji su programirani da uništavaju svako živo biće u svemiru koje nije Dalek. Sajbermeni su roboti programirani da porobe i pretvore svakog koga sretnu u jednog od njih, brišući njihov um i slobodnu volju. Konačno, veliki Doktorov neprijatelj je pripadnik njegove rase, poznat kao Gospodar (The Master), koga je takođe igralo više glumaca. On je antipod Doktoru – jednako je briljantan i ekscentričan, ali je potpuno zao.

slika 3 TARDIS Serija četvrtkom: “Doctor Who”

TARDIS je skraćenica za “Time and Relative Dimension in Space” – “vreme i relativna dimenzija u prostoru”

Problemi za seriju počeli su 1986. kad je serija pod pritiskom rukovodilaca kanala BBC morala da napravi pauzu od 18 meseci između svoje 22. i 23. sezone. Serija se nastavila, ali je 1989. BBC doneo odluku da se, posle 26 godina, prekine snimanje serije. Godine 1996. snimljen je TV film sa Polom Mekganom (Paul McGunn) u ulozi Osmog Doktora, ali je ovaj pokušaj oživljavanja serije ostao neuspešan.

Devet godina kasnije, počela je moderna era ove serije, koja se trijumfalno vratila na ekrane sa producentom i scenaristom Raselom T. Dejvisom (Russell T. Davis) i glavnim glumcem Kristoferom Eklstonom (Christopher Eccleston), koji je već bio veoma cenjen i poznat glumac.

slika 4 Deveti Doktor Rose Serija četvrtkom: “Doctor Who”

Deveti Doktor, u tumačenju Kristofera Eklstona, koji je sa svojom kožnom jaknom i mančesterskim akcentom imao znatno drugačiji imidž od svojih prethodnika, i njegova saputnica Rouz (Bili Pajper)

Dok je serija u svojoj originalnoj inkarnaciji imala veoma mali budžet i očajne efekte čak i za standarde svog vremena, moderni “Doktor Hu” ima odličnu produkciju i efekte, uz to što je znatno dinamičnija, puna akcije ali i dosetljivih replika. Za razliku od starih sezona, serija je od 2005. do danas dobila i veliki broj kritičkih priznanja i nagrada, pored toga što je privukla novu publiku širom sveta, uključujući veliki broj mlađih gledalaca.

Serija je nastavila tradiciju, ali je unela i neke promene u duhu vremena. Glumačka postava danas vernije oslikava demografski sastav današnje Britanije – ima veći broj glumaca koji nisu belci, i među epizodistima i među glavnim likovima, kao što je saputnica 10. Doktora, mlada lekarka Marta Džons (Martha Jones). Jedan od najpopularnijih novih likova bio je panseksualni, besmrtni, seksepilni kapetan Džek Harknes (Jack Harkness), koji flertuje sa svakom privlačnijom osobom, bila u pitanju žena ili muškarac, ljudsko biće ili vanzemaljac. On je postao glavni junak spinof serije “Torchwood” (naslov je anagram od “Doctor Who“).

slika 5 11.Doktor Serija četvrtkom: “Doctor Who”

Met Smit, sa karakterističnom leptir mašnom, koji igra Doktora od 2009. godine, i Doktorovi saputnici - riđokosa Ejmi, njen verenik Rori i misteriozna River Song

Jedan kontroverzniji aspekt novog izdanja serije jeste to što Doktor, za razliku od starog izdanja serije gde je Doktor predstavljen kao potpuno aseksualan lik, pokazuje izvesno interesovanje za romantične veze. U tome se nije otišlo predaleko, pa su novije verzije Doktora pokazale sklonost ka flertovanju, desio se i pokoji poljubac, a između Devetog odnosno Desetog Doktora i njegove saputnice Rouz (Rose) razvila se platonska ljubav koja je sve više ličila na romantičnu, bez obzira na to što je Rouz imala dečka. Jedanaesti Doktor se još više približio klasičnoj romansi neobičnom vezom sa zagonetnom River Song. Ovome je doprinela činjenica da su glumci koji su igrali Doktora u novije vreme mlađi i seksepilniji od prvobitnih izdanja ovog lika.

Ipak, trend podmlađivanja Doktora prekinuće se u njegovoj sledećoj inkarnaciji. Pre nekoliko nedelja je objavljeno da će 11. Doktora Meta Smita (Matt Smith), koji je imao samo 27 godina kada je preuzeo ovu ulogu, naslediti pedesetpetogodišnji škotski glumac Piter Kapaldi (Peter Capaldi).

Izvor fotografija: http://tennantnews.blogspot.com, http://www.bbc.co.uk/, http://tjevo9.deviantart.com, http://german.fansshare.com, http://scifi.about.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments