Danas vam predstavljamo jednu zanimljivu i potcenjenu TV seriju: naučnofantastičnu dramu “Kuća lutaka” (Dollhouse), koja se emitovala od 2009. do 2010. godine. Sa neobičnom i kontroverznom temom i moralno ambivalentnim likovima, “Kuća lutaka” nije serija za najšire gledalište, ali je dobar izbor za one koji traže nešto originalno i drugačije od standardnih televizijskih hitova, nešto što gledaoca može da navede na razmišljanje.

Dollhouse poster Serija četvrtkom: “Dollhouse”

“Kuća lutaka” govori o fiktivnoj tajnoj organizaciji koja koristi tehnologiju brisanja i menjanja ljudskih sećanja i identiteta

Glavna junakinja, poznata pod imenom Eho (Echo), jedna je od osoba koje su, najčešće zbog očajne situacije, želje da izbegnu teške zatvorske kazne i potrebe da zaborave neku traumu, potpisale ugovor da na pet godina pripadaju korporaciji “Rosum” (Rossum), čiji im naučnici brišu pamćenje, da bi im zatim ugrađivali sećanja i osobine ličnosti preuzete od nekog drugog. Na ovaj način se oni osposobljavaju za “zadatke” u rasponu od romantičnih i seksualnih veza sa klijentima, preko atentata, do uloga pregovarača ili tajnih agenata. Ljudi tako postaju “lutke” ili “Aktivni”, ljušture koje mogu da postanu šta god se od njih traži, koji su poput robota programirani da tokom “zadataka” veruju da su stvarne osobe sa stvarnom prošlošću, dok im se pamćenje ponovo ne izbriše. Između dva zadatka, “lutke” žive u tzv. Kućama lutaka, nemaju nikakva iskustva niti sećanja na ikakav drugi život, skoro poput novorođene dece i potpuno su poslušni. U međuvremenu, njihova prvobitna ličnost čuva se u bazi podataka, a u telu “lutke” nema traga ni od te prvobitne ličnosti, ni od ostalih ličnosti koje se privremeno učitaju u lutkin mozak i zatim izbrišu.

Dollhouse glumacka postava Serija četvrtkom: “Dollhouse”

Glumačka postava serije, na čelu sa Elajzom Dušku u ulozi Eho

Ili možda nešto ipak ostaje? Eho, čije je ime nekad bilo Kerolajn, nije obična “lutka” – za razliku od većine, ona pokazuje sposobnost da zadrži neka od znanja i iskustava koja su joj bila privremeno ugrađena. Jedan od znakova da “lutke” ipak nisu samo glina koju osoblje Kuće može da oblikuje prema svojoj želji jeste privlačnost koja se rađa između dvoje “Aktivnih” – Sijere (Sierra) i Viktora (Victor). Sa druge strane, jeziv primer opasnosti ove tehnologije predstavlja serijski ubica Alfa (Alpha), inače odbegla “lutka”.

Osoblje Kuće lutaka predstavlja skup osoba sa problematičnim etičkim stavovima, ali većina njih nije potpuno lišena ljudskosti. Svakoj lutki dodeljuje se “rukovalac”, nešto poput mentora i čuvara, a Eho nalazi oslonac u svom rukovaocu Bojdu Lengtonu (Boyd Langton). Likovi koji se vremenom pokazuju kao najkompleksniji su šefica losanđeleske Kuće lutaka Adel Devit (Adelle DeWitt) i genijalni mladi naučnik Tofer Brink (Topher Brink), koji je izvor humora u seriji, ali je i amoralan, detinjast i neodgovoran.

Dollhouse Adel Serija četvrtkom: “Dollhouse”

Britanka Olivija Vilijams igra Adel Devit, hladnu i ciničnu šeficu losanđeleske Kuće lutaka, u kojoj se odvija većina radnje serije

Postojanje ovih kuća i tehnologije koju koriste drže se u najvećoj tajnosti. Ipak, neke informacije su procurele do FBI agenta Pola Balarda (Paul Ballard), koji postaje opsednut željom da uništi Kuće lutaka i spase Kerolajn. Ali, ma koliko bi Pol želeo da bude heroj koji pobeđuje negativce i spasava žrtve, stvari kreću veoma drugačijim tokom.

U vreme nastanka serije, njen tvorac Džos Vidon (Joss Whedon) još uvek nije bio holivudski miljenik kakav je danas kao režiser i scenarista prošlogodišnjeg bioskopskog megahita “Osvetnici” (The Avengers), ali je bio kultna figura zbog TV serija “Bafi, ubica vampira” (Buffy the Vampire Slayer), “Angel” i “Firefly”. Serija svoj nastanak duguje glumici Elajzi Dušku (Eliza Dushku), koja je stekla popularnost ulogom “loše devojke” Fejt (Faith) u serijama “Bafi, ubica vampira” i “Angel”. Po završetku ovih serija, Vidon je planirao novu seriju u kojoj bi Fejt bila glavni lik, ali se Elajza umesto toga odlučila za glavnu ulogu u seriji “Tru Calling” na TV mreži Fox. Ova serija je otkazana posle dve sezone, ali je Elajza za utehu sklopila ugovor sa mrežom Fox za razvoj projekata u kojima bi igrala glavnu ulogu. Tokom jednog ručka sa Vidonom, glumica mu je ispričala o svom novom ugovoru i tražila savete o ulogama koje bi trebalo da prihvati. Vidon se setio jedne svoje stare ideje i tako je rođena “Kuća lutaka”.

Dollhouse Pol Serija četvrtkom: “Dollhouse”

Tamo Peniket, glumac koga se sećamo iz “Svemirske krstarice Galaktika”, glumi Pola Balarda, FBI agenta koji veruje da Kuće lutaka nisu samo urbana legenda

Nažalost, izuzetno interesantna premisa serije u prvih nekoliko epizoda nije najbolje iskorišćena, pošto je TV mreža insistirala na epizodičnoj formi i pričama o uzbudljivim zadacima na koje je Eho poslata. Ovi pokušaji rukovodilaca mreže da od “Kuće lutaka” naprave mainstream akcioni triler seriju nisu se pokazali uspešnim, već su razočarali dobar deo gledalaca. Serija je doživela veliki skok u kvalitetu i postala mnogo zanimljivija sredinom prve sezone, kada su scenaristi počeli slobodnije da se bave škakljivim temama koje proističu iz premise serije.

Pre svega, serija se bavi pitanjem identiteta – šta nas čini onim ko smo, da li su to samo sećanja i iskustva, da li smo zaista “prazne ploče” koje okolina može da programira ili postoji i neka suština koja se nikad ne može izbrisati? Druga velika tema kojom se serija bavi je zloupotreba moći, objektifikacija i iskorišćavanje drugih ljudi.

Dollhouse Tofer Serija četvrtkom: “Dollhouse”

Tofer (Fren Kranc), koga Adel opisuje na sledeći način: “Svi koji ovde rade su izabrani zato što su moralno kompromitovani. Osim tebe, Tofere. Ti si izabran zato što nemaš morala.”

Druga sezona serije je bila daleko uzbudljivija i kvalitetnija od prve. Kako je serija odmicala, sve više se fokusirala na centralnu priču o pokušajima Eho da sačuva svoj identitet, moralnim dilemama osoblja i borbi protiv moćne korporacije u čijem vlasništvu su “kuće lutaka” i opasnosti da se tehnologija iskoristi za prikupljanje neograničene moći.

TV mreža je ipak odlučila da prestane sa emitovanjem serije. Po mnogima, ovoj seriji je pravo mesto bilo na nekoj kablovskoj stanici, na kojoj bi verovatno poživela duže. Na sreću, pošto su scenaristi na vreme saznali ovu vest, uspeli su da u poslednjih nekoliko epizoda na zadovoljavajući način razreše zaplete i misterije i da seriji daju epilog, smešten u apokaliptičnu budućnost koja je bila posledica tehnologije koju je koristila Kuća lutaka.

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde

Izvor fotografija: fanpop.com, startimes.com, media.ove.cybermage.se, klling.wordpress.com, thinkhero.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments