“Barka” (El Barco) je jedna od najpopularnijih i najgledanijih španskih serija. Kako i ne bi, kada ima odličnu glumačku postavu, a jednu od glavnih uloga tumači Mario Kasas (Mario Casas). Do sada su na televiziji emitovane dve sezone i sa velikim uzbuđenjem se očekuje prikazivanje treće.

slika 152 Serija četvrtkom: “El Barco”

Glavna glumačka postava serije

Serija prikazuje brod “Severna Zvezda” (Stella Polar) i njenog kapetana koji nakon smrti svoje supruge na brod i putovanje vodi i svoje dve ćerke, Valeriju (pet godina) i Ainou (20 godina). Ovaj brod predstavlja pomorsku školu na koju se ukrcavaju radi dvomesečnog učenja svi koji žele da postanu mornari i steknu sva potrebna znanja iz ove oblasti. Priča serije počinje sa isplovljavanjem broda iz luke. Tokom prve noći putovanja preživljavaju katastrofalnu oluju koja, ne samo da je zahvatila njihov brod, već i celu planetu. Ali ova oluja nije bila obična, već namerno i vestački izazvana, jer je u Švajcarskoj uključen akcelerator čestica, koji je zbog greške u svom sistemu doveo do toga da je planeta kakvu mi danas poznajemo potpuno izmenjena. Cela planeta postaje potopljena vodom, a kontinenti su nestali. Posada ovog broda je jedina preživela i trudi se da opstane i pronađe makar neki deo kopna. Sve što je ostalo je jedan brodić, koji pluta morem sa pedesetak preživelih, i nepregledno more.

slika 240 Serija četvrtkom: “El Barco”

Čuveni španski glumci udahnuli su život Barkinim likovima

Kada postanu svesni da su verovatno jedini stanovnici planete Zemlje, tada nastaju i novi problemi, jer se treba suočiti sa strahom, nevericom, neizvesnošću, a rađaju se i brojna pitanja. Prvo pitanje koje se postavlja jeste: Kako preživeti? Koliko dugo se može izdržati na malom prostoru sa ograničenim slobodama, ali i ograničenim količinama namirnica i svega onoga što je čoveku potrebno za život? Da li je stvarno istina sve što im se dogodilo ili je to možda neka velika obmana? Kako mogu biti sigurni i da li mogu biti sigurni da postoji makar mali komad zemlje na koji bi mogli da naiđu jednog dana?

slika 337 Serija četvrtkom: “El Barco”

Život na brodu uz nepregledno more nije lak, ali našim likovima polazi za rukom

Ovo je jedna veoma emotivna i potresna priča, a sa druge strane veoma uzbudljiva i napeta. Pošto život nastavlja da se odvija, koliko-toliko ustaljenim tokom, dešavaju se svađe, mirenja, neobuzdane ljubavne priče, izdaje i obmane… A ako uz sve ovo dodamo i fascinantne efekte koji su korišćeni da nam dočaraju novu planetu i nove stanovnike mora dobili smo seriju koja obiluje fantastikom, dramom, akcijom i humorom.

Serija je rađena u produkciji televizijske kuće “Antena 3”, a tvorci serije su poznati i kod nas sa svojom čuvenom serijom “Porodica Serano” (Los Seranno).

Izvor fotografija: antena3.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments