“Elementary” je američka televizijska drama premijerno prikazana 27. septembra 2012. godine. Ova nova adaptacija poznate priče Artura Konana Dojla (Arthur Conan Doyle) izazvala je burne reakcije među ljubiteljima priče o Šerloku Holmsu kada se saznalo da će lik Džona Votsona (John Watson) tumačiti žena. Oprečna mišljenja izazvala je i činjenica da se radnja po prvi put, umesto u Londonu, odigrava u Njujorku.

138 Serija četvrtkom: “Elementary”

Novi Šerlok, nova Votson, novi grad

Džoni Li Miler (Jonny Lee Miller) tumači ulogu modernog Šerloka Holmsa, deduktivnog genija koji je koristio svoju neverovatnu moć zapažanja i zaključivanja u rešavanju slučajeva, sarađujući sa Skotland Jardom (Scotland Yard). Pored neverovatnog talenta, Šerlok se u rešavanju slučajeva koristio i opijatima. Preterana konzumacija kokaina dovela ga je na rehabilitaciju posle čega se dobrovoljno povukao, preselivši se u Njujork.

230 Serija četvrtkom: “Elementary”

Potpuno novog Šerloka igra talentovani Džoni Li Miler

Tamo obnavlja poznanstvo sa kapetanom njujorške policije Tomijem Gregsonom (Tommy Gregson) kojeg je upoznao na zajedničkoj istrazi njujorške i londonske policije. Njihovo prijateljstvo se nastavlja u Njujorku. Zahvaljujući Gregsonu vraća se na mesto savetnika u istragama. Iako iritiran njegovom ekscentričnošću, Gregson gaji simpatije i poštovanje prema Šerloku.

Holms ubrzo biva prisiljen da živi sa doktorkom Džoan Votson koju je njegov otac unajmio kao podršku u postrehabilitacionom oporavku. Džoan je bivši hirurg, ali se nakon smrti pacijenta povukla iz sveta medicine.

325 Serija četvrtkom: “Elementary”

Džoan Votson je nova Šerlokova savetnica u odvikavanju od droge

Šerlok i Votson, oboje bežeći od loših uspomena i bivših karijera, prinuđeni su da žive zajedno. Prateći i posmatrajući Šerloka u rešavanju policijskih misterija, ona uči da deduktivno zaključuje i tako postaje važan član ekipe koja uspešno rešava zločine u Njujorku.

Nezaobilazan član ekipe je i Markus Bel (Marcus Bell), mladi detektiv  koji se najteže prilagođava Šerlokovoj specifičnoj metodi u razotkrivanju zločinaca.

422 Serija četvrtkom: “Elementary”

Prinuđeni da žive zajedno, Šerlok i Votsonova postaju prijatelji i saradnici

Novi slučajevi u tandemu Holms-Votson donose i u seriju “Elementary” poznata imena iz originalne priče Artura Konana Dojla kao što su profesor Morijarti (Professor Moriarty), Šerlokov najveći neprijatelji i misteriju oko lika Ajrin Adler (Irene Adler).

Iako je najava početka emitovanja serije propraćena negativnim komentarima i poređenjima sa BBC-ijevom verzijom Šerloka Holmsa, prvih 12 epizoda CBS-ove verzije pokazale su veliku gledanost, pa je najavljeno snimanje sve 23 epizode prve sezone.

Uloge u ovoj uzbudljivoj i podjednako duhovitoj detektivskoj drami tumače Džoni Li Miler, uloga njegove asistentkinje Džoan Votson (Joan Watson) poverena je Lusi Liu (Lucy Liu). Lik kapetana Gregsona igra Ejdan Kvin (Aidan Quinn), a detektiva Markusa Bela tumači Džon Mičel Hil (John Michael Hill).

Izvori fotografija: thetvinformant.com, swizec.com, zap2it.com, fanpop.com, hypable.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments