Serija “Prijatelji” (Friends) nastala je po ideji Dejvida Krejna (David Crane) i Marte Kaufman (Marta Kauffman) u produkciji NBC-a. Snimanje je započeto u septembru 1994. godine, a poslednja epizoda snimljena je 2004. godine. Tokom deset godina poklonili su nam deset sezona i 236 epizoda, koje su nas svaki put nasmejale i često ulepšale dan. Glavne uloge tumače Dženifer Eniston (Jennifer Aniston) kao Rejčel Grin (Rachel Green), Kortni Koks (Courteney Cox) kao Monika Geler (Monica Geller) i Liza Kudrou (Lisa Kudrow) kao Fibi Bufe (Phoebe Buffay).

Muški deo prijatelja čine Met LeBlank (Mett LeBlanc) kao Džoi Tribijani (Joey Tribbiani), Metju Peri (Matthew Perry) kao Čendler Bing (Chandler Bing) i Dejvid Švimer (David Schwimmer) koji predstavlja lik Rosa Gelera (Ross Geller). Njih šestoro su različite okolnosti spojile i zbližile i nerazdvojni su prijatelji.

Slika 250 Serija četvrtkom: Friends

Glavni glumci serije

Radnja serije prati različita komična dešavanja. Mladi su i bore se da ostvare svoje želje u surovom svetu Njujorka. Jedni drugima pružaju podršku i preko potrebnu pomoć. Rejčel želi da se bavi modom, Monikin san je da postane kuvarica, Džoi želi da bude slavni glumac, a Rosu “nikada nije dosta dinosaurusa”. Takođe obožava brak, ali se uvek razvodi i do kraja 10. sezone imaće dvoje dece. Jedno od njih sa Rejčel, koja mu je ljubav iz mladosti. Fibi je imala težak život, majka joj se ubila, a otac ju je napustio i jedna je od najčvršćih i najkomičnijih ličnosti u seriji. Čendler, on je računovođa… ili ipak ne… “Radi nešto sa računarima.” Nikad nikome nije bilo jasno čime se on zapravo bavi. Radi u velikoj korporaciji i obrađuje podatke.

Iako je ovo jedna od najboljih serija komedije, prve kritike i mišljenja su bila oprečna. Nisu svi mislili da je ideja serije dobra i poredili su je sa drugom serijom istog žanra “Sajnfild” (Seinfeld). Kako je prikazivanje napredovalo, kritike su postajale sve pozitivnije i ubrzo je serija proglašena za najbolju seriju svih vremena. Nagrađena je brojnim nagradama, kao što su “Primetime Emmy Awards”, “Emmy Award” za kategoriju neverovatna komična serija, “American Comedy Award”, “GLAAD Media Award”, “Golden Globe Award”, “Logie Award”, “People’s Choice Awards”, “Satellite Award” i “Screen Actors Guild Award”.

Slika 341 Serija četvrtkom: Friends

Posle snimanja poslednje epizode bilo je i tuge i olakšanja

Smatra se da su likovi serije imali mnogo uticaja na publiku. Rejčelinu frizuru koprali su širom sveta, dok je replika “How you doin’?” postala svetski popularna. Mnogi vlasnici kafića i restorana uredili su enterijer gotovo isto ili isto kao u kafiću u kome su prijatelji često boravili, “Central Park”.

Posle konačnog završetka serije kružile su glasine o snimanju filma, ali to se do sada nije dogodilo. Uvereni smo da bi obožavatelji bili oduševljeni kada bi nastao film, ali mogu da se zadovolje i serijom “Džoi” (Joey), koja je nastala po jednom od likova serije “Prijatelji”. Za kraj, pogledajte neke od najkomičnijih scena. Uživajte!

Izvori fotografija: amazonaws.com, wallpaperscraft.com, images.zap2it.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments