HBO je obradovao fanove širom sveta kada je objavio vest o prikazivanju serije “Igra prestola” (Game of Thrones), zamišljenu kao ekranizaciju velikog hita epske fantastike “Pesma leda i vatre” (A Song of Ice and Fire). Serija je počela da se prikazuje u aprilu 2011. godine, a krajem marta nas očekuje premijera treće sezone. Izmišljeni Vesteros, u kome je smeštena radnja dočarali su predeli Maroka, Hrvatske, Severne Irske i Malte.

Većina likova i događaja inspirisani su događajima u knjizi i može se reći da sezone predstavljaju po jednu knjigu. Postoji više linija radnje, među kojima se najviše ističu tri: građanski rat između plemenitih kuća Vesterosa za Gvozdeni presto, pretnja nadolezeće zime i tajnovitih naroda sa severa i poslednja, pokušaji poslednjeg člana stare vladajuće dinastije da vrati presto.

158 Serija četvrtkom: “Game of Thrones”

“Kada igraš Igru prestola ili umreš ili pobediš. Ne postoji sredina.”

Zanimljivo je da je većina likova iz knjige imala i svoju pojavu u epizodama, tako da je glumačka postava brojala više od 200 članova. Glavni likovi jesu članovi porodice Stark (Stark), Lanister (Lannister), Barateon (Baratheon) i Targarijen (Targaryen).

Priča se dešava godinama nakon velikog građanskog rata u kojem je Robert Barateon (Robert Baratheon) uspeo da svrgne dinastiju Targarijen sa vlasti i preuzeo presto. Mi upoznajemo Edarda Starka (Eddard), njegovu ženu Kejtlin (Catelyn), kao i njihovu decu Roba (Robb), Arju (Arya), Sansu (Sansa), Brena (Bran) i Rikona (Rickon) u vreme kada kralj dolazi u posetu njihovom domu, zajedno sa svojom kraljicom Sersei (Cersei), prestolonaslednikom Džofrijem (Joffrey) i Džejmijem (Jaime) Lanisterom, kraljičinim bratom. Ovi likovi će predstavljati prvu liniju radnje, dok je druga linija radnje vezana za dvoje preostalih članova stare dinastije Targarijen, Deneris (Daenerys) i Viserisa (Viserys) koji žele da povrate presto. Treća linija radnje je vezana za misterioznog vanbračnog Edardovog sina, Džona Snežnog (Jon Snow) koji odlučuje da se prijavi u Noćnu stražu, da bi našao svoj put.

Prava “igra prestola” počinje nakon sumnjive smrti kralja Roberta i uplitanja Edarda, njegove desne ruke u dvorske spletke protiv njegove volje. Tajne iz prošlosti prete da isplivaju na površinu, ambicije ostalih plemenitih kuća u Vesterosu rastu, a na pomolu je i novi građanski rat. Gvozdeni presto je svima u mislima i nezamislive stvari se čine da bi ga se domogli.

243 Serija četvrtkom: “Game of Thrones”

Svi su voljni da plate ekstremnu cenu da bi se domogli prestola

Serija je ispunila velika očekivanja publike i od kritičara je dobila visoke ocene. Iako je smeštena u svet fantastike, pomoću likova serija se bavi i ozbiljnijim temama kao što su izdaja, seksualnost, moralnost, zločin i kazne. Ukoliko ste osetljivi na eksplicitne scene, ovo možda nije serija za vas, ali svakako vam predlažemo da pogledate.

Izvori fotografija: tumblr.com, fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Comments