#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

HBO je obradovao fanove širom sveta kada je objavio vest o prikazivanju serije “Igra prestola” (Game of Thrones), zamišljenu kao ekranizaciju velikog hita epske fantastike “Pesma leda i vatre” (A Song of Ice and Fire). Serija je počela da se prikazuje u aprilu 2011. godine, a krajem marta nas očekuje premijera treće sezone. Izmišljeni Vesteros, u kome je smeštena radnja dočarali su predeli Maroka, Hrvatske, Severne Irske i Malte.

Većina likova i događaja inspirisani su događajima u knjizi i može se reći da sezone predstavljaju po jednu knjigu. Postoji više linija radnje, među kojima se najviše ističu tri: građanski rat između plemenitih kuća Vesterosa za Gvozdeni presto, pretnja nadolezeće zime i tajnovitih naroda sa severa i poslednja, pokušaji poslednjeg člana stare vladajuće dinastije da vrati presto.

158 Serija četvrtkom: “Game of Thrones”

“Kada igraš Igru prestola ili umreš ili pobediš. Ne postoji sredina.”

Zanimljivo je da je većina likova iz knjige imala i svoju pojavu u epizodama, tako da je glumačka postava brojala više od 200 članova. Glavni likovi jesu članovi porodice Stark (Stark), Lanister (Lannister), Barateon (Baratheon) i Targarijen (Targaryen).

Priča se dešava godinama nakon velikog građanskog rata u kojem je Robert Barateon (Robert Baratheon) uspeo da svrgne dinastiju Targarijen sa vlasti i preuzeo presto. Mi upoznajemo Edarda Starka (Eddard), njegovu ženu Kejtlin (Catelyn), kao i njihovu decu Roba (Robb), Arju (Arya), Sansu (Sansa), Brena (Bran) i Rikona (Rickon) u vreme kada kralj dolazi u posetu njihovom domu, zajedno sa svojom kraljicom Sersei (Cersei), prestolonaslednikom Džofrijem (Joffrey) i Džejmijem (Jaime) Lanisterom, kraljičinim bratom. Ovi likovi će predstavljati prvu liniju radnje, dok je druga linija radnje vezana za dvoje preostalih članova stare dinastije Targarijen, Deneris (Daenerys) i Viserisa (Viserys) koji žele da povrate presto. Treća linija radnje je vezana za misterioznog vanbračnog Edardovog sina, Džona Snežnog (Jon Snow) koji odlučuje da se prijavi u Noćnu stražu, da bi našao svoj put.

Prava “igra prestola” počinje nakon sumnjive smrti kralja Roberta i uplitanja Edarda, njegove desne ruke u dvorske spletke protiv njegove volje. Tajne iz prošlosti prete da isplivaju na površinu, ambicije ostalih plemenitih kuća u Vesterosu rastu, a na pomolu je i novi građanski rat. Gvozdeni presto je svima u mislima i nezamislive stvari se čine da bi ga se domogli.

243 Serija četvrtkom: “Game of Thrones”

Svi su voljni da plate ekstremnu cenu da bi se domogli prestola

Serija je ispunila velika očekivanja publike i od kritičara je dobila visoke ocene. Iako je smeštena u svet fantastike, pomoću likova serija se bavi i ozbiljnijim temama kao što su izdaja, seksualnost, moralnost, zločin i kazne. Ukoliko ste osetljivi na eksplicitne scene, ovo možda nije serija za vas, ali svakako vam predlažemo da pogledate.

Izvori fotografija: tumblr.com, fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Editors choice